Τρίτη, 26 Σεπ, 2023
Ο Zbigniew Ziobro, Υπουργός Δικαιοσύνης της Πολωνίας παρευρίσκεται σε διμερή συνάντηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης στη Βαρσοβία, Πολωνία, στις 28 Ιανουαρίου 2020. (Omar Marques/Getty Images)

Η Πολωνία δεν πρέπει να καταβάλει «ούτε ένα ζλότι» για τα «παράνομα» δικαστικά πρόστιμα της ΕΕ, λέει υπουργός

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Πολωνίας δήλωσε την Πέμπτη ότι το έθνος της Κεντρικής Ευρώπης «δεν πρέπει να υποκύψει στην ανομία» και δεν πρέπει να πληρώσει καμία από τις ημερήσιες ποινές που επιβάλλονται στη χώρα από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ).

«Το πολωνικό κράτος δεν μπορεί να υποκύψει στην ανομία», δήλωσε ο Ζμπίνιε Ζιόμπρο σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου.

«Είτε πρόκειται για παράνομες ποινές που αφορούν το ανθρακωρυχείο Τουράου είτε στην περίπτωση της ποινής για αλλαγές στο δικαστικό σύστημα, η Πολωνία δεν μπορεί και δεν πρέπει να πληρώσει ούτε ένα ζλότι», ανέφερε ο υπουργός. Ζλότι είναι το νόμισμα που χρησιμοποιείται στην Πολωνία.

Το ΔΕΕ αποφάνθηκε στις 27 Οκτωβρίου ότι η πολωνική κυβέρνηση πρέπει να καταβάλλει καθημερινά ποινή 1 εκατομμυρίου ευρώ για τη διατήρηση πειθαρχικού τμήματος για τους δικαστές, επικαλούμενη την υπεροχή του δικαίου της ΕΕ έναντι του εθνικού δικαίου.

Επιπλέον, τον προηγούμενο μήνα επιβλήθηκε ημερήσιο πρόστιμο 500.000 ευρώ στη χώρα επειδή αγνόησε τα ασφαλιστικά μέτρα της ΕΕ για διακοπή των εργασιών στο ανθρακωρυχείο καφέ άνθρακα Τουράου στα τσεχικά σύνορα, το οποίο η τσεχική κυβέρνηση ανέφερε ως επιζήμιο για τις κοινότητές της. Η Πολωνία αναφέρει ότι το ορυχείο αποτελεί σημαντική πηγή θέσεων εργασίας και ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή και δεσμεύθηκε να το διατηρήσει σε λειτουργία.

Ο πολωνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα Turow φαίνεται από έναν λόφο κοντά στο χωριό Vitkov στην Τσεχική Δημοκρατία στις 28 Ιουνίου 2021. (Michael Cizek/AFP μέσω Getty Images)

 

Ο Ζιόμπρο αποκάλεσε τα ασφαλιστικά μέτρα άνομα. Η Πολωνία επιμένει ότι το ΔΕΕ δεν έχει καμία εξουσία στο δικαστικό του σύστημα και αγνοεί τις αποφάσεις του.

Το δικαστήριο του Λουξεμβούργου ανέφερε σε δήλωσή του στις 27 Οκτωβρίου ότι το ημερήσιο πρόστιμο ήταν «αναγκαίο για την αποφυγή σοβαρής και ανεπανόρθωτης βλάβης στη έννομη τάξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις αξίες στις οποίες βασίζεται η Ένωση αυτή, ιδίως εκείνη του κράτους δικαίου».

Σύμφωνα με την αρχή της υπεροχής, οι νόμοι της ΕΕ είναι ανώτεροι από τους εθνικούς νόμους για τα κράτη μέλη του μπλοκ των 27 εθνών.

Στις αρχές Οκτωβρίου, το Πολωνικό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ορισμένοι από τους νόμους της ΕΕ συγκρούονται με το σύνταγμα της χώρας και ότι οι εθνικοί νόμοι θα έχουν υπεροχή σε σχέση με εκείνους της ΕΕ σε περιοχές όπου συγκρούονται, κίνηση η οποία επικρίθηκε από την ΕΕ, προκαλώντας εβδομαδιαίο πόλεμο λέξεων μεταξύ Πολωνίας και ΕΕ.

Η ΕΕ προειδοποίησε την Πολωνία την Τετάρτη ότι μπορεί να αναστείλει την καταβολή κονδυλίων για την ανάκαμψη της πανδημίας COVID-19 στη χώρα εάν συνεχίσει να αγνοεί τις εντολές για κατάργηση του πειθαρχικού της οργάνου.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι προϋποθέσεις για τη διατήρηση των κονδυλίων θα περιλαμβάνουν κλείσιμο του Πειθαρχικού Τμήματος της Πολωνίας και προσθήκη αλλαγών στον τρόπο πειθαρχίας των δικαστών, καθώς επίσης επανεγκατάσταση μερικών δικαστών που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

«Πιστεύω ότι είναι εφικτό, ελπίζω ότι θα επιτύχουμε συμφωνία», ανέφερε.

Ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσι δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα ότι εργάζονται για την κατάργηση του πειθαρχικού τμήματος και την αντικατάστασή του με άλλο σύστημα πριν από το τέλος του έτους, ωστόσο δεν έχουν παρουσιαστεί ακόμα λεπτομερή σχέδια. Επίσης, δεν είναι σαφές εάν η αντικατάσταση θα είναι περισσότερο σύμφωνη με τις αξίες της ΕΕ.

Το Associated Press συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε