Παρασκευή, 14 Ιούν, 2024
Πυρκαγιά μαίνεται μετά από το ισραηλινό χτύπημα στη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, στις 26 Μαΐου 2024. (στιγμιότυπο, Reuters TV μέσω Reuters)

Η θεωρία του Ισραήλ για τις δευτερεύουσες εκρήξεις και οι διεθνείς αντιδράσεις για τις επιχειρήσεις στη Ράφα

Δευτερεύουσες εκρήξεις κι όχι η καθεαυτή έκρηξη της ισραηλινής βόμβας οδήγησαν σε τραυματισμούς και θανάτους αμάχων μετά από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Ράφα την Κυριακή 26 Μαΐου, ισχυρίστηκε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού χθες Τρίτη, 28 Μαΐου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε τη λύπη του για το συμβάν, χαρακτηρίζοντας τους 45 θανάτους αμάχων ως «τραγικό λάθος» και δεσμεύτηκε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα ερευνήσει περαιτέρω το περιστατικό. Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν ήδη να ερευνούν το χτύπημα. Παράλληλα, όμως, τόνισε ότι η κυβέρνησή του δεν θα υποκύψει σε εγχώριες ή διεθνείς πιέσεις για να εγκαταλείψει την επιδίωξη του πολεμικού του στόχου να εξαλείψει τη Χαμάς.

«Δεν θα υποχωρήσω ούτε θα παραδοθώ. Δεν θα τερματίσω τον πόλεμο πριν επιτύχουμε όλους τους στόχους μας», δήλωσε ο κος Νετανιάχου.

Μιλώντας σε μέλη του Τύπου, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) και υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι αναφέρθηκε στη θεωρία που εξετάζουν οι ισραηλινές αρχές, σύμφωνα με την οποία το ισραηλινό χτύπημα πυροδότησε μια δευτερεύουσα πηγή εκρηκτικών ή εύφλεκτων υλών, που βρισκόταν κοντά στον προβλεπόμενο ισραηλινό στόχο, και ότι ήταν αυτό το υλικό και όχι μια ισραηλινή βόμβα που προκάλεσε τις θανατηφόρες εκρήξεις και πυρκαγιές που σάρωσαν έναν κοντινό καταυλισμό αμάχων.

Ο υποναύαρχος Χαγκάρι επανέλαβε, επίσης, τους ισχυρισμούς του ισραηλινού στρατού ότι το χτύπημα της Κυριακής «ήταν στοχευμένο για να εξουδετερώσει τρομοκράτες της Χαμάς» και επέμεινε ότι η δομή που στόχευσαν τα ισραηλινά αεροσκάφη είχε καταληφθεί από μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, μεταξύ αυτών και υψηλόβαθμα στελέχη, και ότι το χτύπημα βασίστηκε σε ακριβείς εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών.

«Παρά τις προσπάθειές μας να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες πολιτών κατά τη διάρκεια του πλήγματος, η φωτιά που ξέσπασε ήταν απροσδόκητη και ακούσια», συνέχισε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Ο υποναύαρχος Χαγκάρι δήλωσε ότι το βλήμα που χρησιμοποιήθηκε στο χτύπημα της Κυριακής περιείχε περίπου 17 κιλά εκρηκτικών και «δεν θα μπορούσε να προκαλέσει» μια πυρκαγιά του μεγέθους που παρατηρήθηκε μετά το χτύπημα της Κυριακής. Είπε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εξετάζουν όλες τις πιθανότητες ως προς το τι προκάλεσε μια τόσο εκτεταμένη καταστροφή, «περιλαμβανομένης της περίπτωσης να αναφλέχθηκαν λόγω του χτυπήματος όπλα που δεν γνωρίζαμε ότι ήταν αποθηκευμένα σε συγκρότημα δίπλα στο στόχο μας».

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος παρουσίασε, επίσης, μια εικόνα που έδειχνε, όπως είπε, έναν ύποπτο εκτοξευτή ρουκετών που βρισκόταν σε απόσταση 43 μέτρων από την κατασκευή που χτυπήθηκε από το ισραηλινό αεροσκάφος στην επίθεση της 26ης Μαΐου.

«Αξιολογούμε πλάνα που καταγράφηκαν από κατοίκους της Γάζας τη νύχτα της επίθεσης και αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία φαίνεται να δείχνουν δευτερεύουσες εκρήξεις που υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπήρχαν όπλα στην περιοχή», πρόσθεσε ο

Παράλληλα, παρουσίασε ένα ηχητικό απόσπασμα στα αραβικά, το οποίο ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι είναι από δύο κατοίκους της Γάζας που συζητούν για το χτύπημα της Κυριακής. Το αραβικό ηχητικό υλικό συνοδεύεται από υπότιτλους της συνομιλίας στα αγγλικά, σύμφωνα με τους οποίους το ένα άτομο περιγράφει πώς ο ισραηλινός στρατός εκτόξευσε μια μικρή βόμβα που δεν δημιούργησε μεγάλη τρύπα «και στη συνέχεια πολλές δευτερεύουσες εκρήξεις». Η πηγή αυτού του ηχητικού αποσπάσματος δεν μπόρεσε να επαληθευτεί άμεσα από ανεξάρτητη πηγή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το χτύπημα έγινε μόλις δύο ημέρες αφότου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) διέταξε τον ισραηλινό στρατό να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στην περιοχή του κυβερνείου της Ράφα.

Η αντίδραση των ΗΠΑ

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπυ ανέφερε χθες Τρίτη ότι το ισραηλινό χτύπημα στη Ράφα της Γάζας δεν αποτελεί αιτία για τη διακοπή του οπλικού ανεφοδιασμού του Ισραήλ, καθώς δεν ξεπέρασε την κόκκινη γραμμή που έχει θέσει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σε απάντηση των δημοσιογράφων, κατά τη συνέντευξη Τύπου, οι οποίοι επανειλημμένα ρωτούσαν τον κο Κίρμπυ γιατί οι θάνατοι των Παλαιστινίων δεν θεωρούνται παραβίαση της κόκκινης γραμμής, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι «[Αυτό που] δεν θέλουμε να δούμε [είναι] μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση [στη Ράφα]. Δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο μέχρι τώρα».

Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε πρόσφατα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα «προμηθεύσουν τα όπλα και τα βλήματα πυροβολικού» στο Ισραήλ στην περίπτωση που αποφασίσει να εισέλθει σε πληθυσμιακά κέντρα στη Ράφα για να εκκαθαρίσει τις εναπομείνασες βάσεις της Χαμάς. «Το ξεκαθάρισα», δήλωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν στο CNN στις 8 Μαΐου. «Αν μπουν στη Ράφα, δεν θα προμηθεύσω τα όπλα».

Είχε επίσης δηλώσει τότε ότι το Ισραήλ δεν είχε ακόμη ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή του, δηλαδή δεν είχε ξεκινήσει μια μεγάλης κλίμακας εισβολή στη Ράφα.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία του ότι μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα θα μπορούσε να θέσει σε μεγάλο κίνδυνο τον άμαχο πληθυσμό. Η πόλη χρησίμευε ως το τελευταίο καταφύγιο στη Λωρίδα της Γάζας για σχεδόν 1,4 εκατομμύρια εκτοπισμένους Παλαιστίνιους.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ωστόσο, σχεδόν ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν εκκενώσει τη Ράφα από την έναρξη της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στις 6 Μαΐου.

«Φρικτό, απαράδεκτο»

Η ισραηλινή εισβολή στη Ράφα έχει δεχθεί έντονες διεθνείς επικρίσεις, αν και οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ υποστηρίζουν ότι οι επιχειρήσεις τους στην πόλη είναι νόμιμες.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Πέννυ Γουόνγκ καταδίκασε πλήρως το ισραηλινό χτύπημα στη Ράφα, το οποίο οδήγησε σε «απροσδόκητη» πυρκαγιά και θανάτους αμάχων, και κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Ράφα:

«Τα γεγονότα των τελευταίων 24 ωρών υπογραμμίζουν ότι πρέπει να υπάρξει ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός άμεσα, ώστε να προστατευθούν οι άμαχοι. Τα πλήγματα του Ισραήλ είχαν φρικτές και απαράδεκτες συνέπειες. Η Αυστραλία είναι πολύ ξεκάθαρη ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να προχωρήσει με την επιχείρησή του στη Ράφα – όπου βρίσκουν καταφύγιο περισσότεροι από τους μισούς από τα 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους της Γάζας.»

Η κα Γουόνγκ παρέμεινε σταθερή στη θέση της, λέγοντας ότι η Αυστραλία ενώνει τη διεθνή κοινότητα με την οποία καλεί το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση και απώλεια ανθρώπινων ζωών.

«Συνεχίζουμε να ζητάμε την απελευθέρωση όλων των ομήρων από τη Χαμάς και από το Ισραήλ να επιτρέψει την παροχή βοήθειας σε κλίμακα, όπως απαιτεί το Διεθνές Δικαστήριο», δήλωσε.

Η Αυστραλία δεν είναι η μόνη χώρα που καταδικάζει τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ οι διαμαρτυρίες ανά τον κόσμο πολλαπλασιάζονται. Μετά από τα γεγονότα της Κυριακής, η Αλγερία καταρτίζει σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να «σταματήσει η σφαγή στη Ράφα», σύμφωνα με ανακοίνωση του πρέσβεώς της στον διεθνή οργανισμό, Αμάρ Μπεντζαμά, μετά την κατεπείγουσα συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών του δεκαπενταμελούς οργάνου. Αν και έχουν ήδη κατατεθεί δύο εκκλήσεις για «άμεση κατάπαυση του πυρός» στην περιοχή, και οι δύο έχουν παρεμποδιστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όσον αφορά το υπό κατάρτιση σχέδιο της Αλγερίας, η Αμερικανίδα πρέσβυς στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρήνφηλντ δήλωσε στον Τύπο πως περιμένει να το διαβάσει πρώτα. «Κατόπιν θα αντιδράσουμε», πρόσθεσε.

Των Ryan MorganEmel AkanCrystal-Rose Jones, με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε