Πέμπτη, 23 Μαρ, 2023
Ένας υπάλληλος της ιαπωνικής εταιρείας Mori Building, λαμβάνει το εμβόλιο της Moderna στο Τόκιο στις 21 Ιουνίου 2021. (Behrouz Mehri/AFP μέσω Getty Images)

Ιαπωνία: Απόσυρση άλλων 1 εκατομμύριο δόσεων Moderna λόγω ανησυχιών μόλυνσης

Οι ιαπωνικές αρχές ανέστειλαν άλλες 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίου COVID-19 της Moderna στις 29 Αυγούστου σε κέντρα διανομής δύο περιοχών λόγω ανησυχιών μόλυνσης, σύμφωνα με τοπικές κυβερνητικές αρχές.

Η αναστολή έρχεται μια μέρα αφότου οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι δύο άντρες στα 30 τους πέθαναν αφού έλαβαν δόσεις από άλλες μολυσμένες παρτίδες Moderna που τέθηκαν υπό έρευνα – περίπου 1,63 εκατομμύρια δόσεις – νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Η Οκινάουα, ένας ιαπωνικός νομός που αποτελείται από περισσότερα από 150 νησιά, ανακοίνωσε ότι απέσυρε τα εμβόλια της Moderna για την COVID-19 σε ένα μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο στην πόλη Νάχα, ανέφεραν οι Japan Times.

«Αναστέλλουμε τη χρήση εμβολίων Moderna κατά της COVID-19, καθώς εντοπίστηκαν ξένες ουσίες», δήλωσαν αξιωματούχοι της Οκινάουα.

Επίσης στο νομό Γκούνμα που βρίσκεται βόρεια του Τόκιο, οι μολυσμένες παρτίδες διακόπηκαν λόγω παρόμοιων ανησυχιών, αν και ένας αξιωματούχος σημείωσε ότι θα συνεχίσουν να διανέμουν «παρτίδες που δεν επηρεάζονται από το περιστατικό».

Περισσότερες από 2,6 εκατομμύρια δόσεις Moderna θα τεθούν υπό έλεγχο επί του παρόντος στην Ιαπωνία. Την περασμένη εβδομάδα, τρεις παρτίδες συνολικού ύψους 1,63 εκατομμυρίων δόσεων αποσύρθυκαν για λόγους ασφάλειας, αφού ανακαλύφθηκαν «ξένα υλικά» σε τουλάχιστον 390 δόσεις – ή 39 φιαλίδια – του εμβολίου Moderna που προέρχονταν από οκτώ περιοχές εμβολιασμού.

Το ιαπωνικό Υπουργείο Υγείας ζήτησε από τα κέντρα διανομής να μην χρησιμοποιήσουν τις ανασταλμένες παρτίδες που στάλθηκαν σε περισσότερα από 800 κέντρα σε εθνικό επίπεδο.

Μια μικροσκοπική μαύρη ουσία βρέθηκε σε ένα φιαλίδιο εμβολίου Moderna στη Γκούνμα , δήλωσε αξιωματούχος του νομού. Στην Οκινάουα, μαύρες ουσίες εντοπίστηκαν σε σύριγγες και ένα φιαλίδιο, και ροζ υλικό βρέθηκε σε μια άλλη σύριγγα.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας δήλωσε ότι μερικά από τα περιστατικά μπορεί να οφείλονται σε λανθασμένη εισαγωγή βελόνων στα φιαλίδια, σπάζοντας κομμάτια του ελαστικού πώματος.

Η Moderna είχε περιγράψει προηγουμένως τις αναφορές μόλυνσης ως «σωματίδια» που δεν δημιουργούσαν πρόβλημα ασφάλειας ή αποτελεσματικότητας.

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία και η Takeda Pharmaceutical ανέφεραν σε κοινή δήλωση της 28ης Αυγούστου ότι έχουν ειδοποιηθεί για τους θανάτους στην Ιαπωνία, χαρακτηρίζοντάς τους ως «τραγικό γεγονός»- χωρίς να επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το εμβόλιο της Moderna προκάλεσε αυτούς τους θανάτους.

Το λογότυπο του ιαπωνικού κατασκευαστή φαρμάκων Takeda Pharmaceutical έξω από το γραφείο της εταιρείας στο Τόκιο στις 25 Απριλίου 2018. (Kazuhiro Nogi/AFP μέσω Getty Images)

 

«Προς το παρόν, δεν έχουμε στοιχεία ότι αυτοί οι θάνατοι προκαλούνται από το εμβόλιο της Moderna κατά της COVID-19 και είναι σημαντικό να διεξαχθεί επίσημη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποια σύνδεση», ανέφεραν οι εταιρείες.

Οι θάνατοι των δύο ανδρών, ηλικίας 30 και 38 ετών, σημειώθηκαν τον Αύγουστο. Και οι δύο ανέβασαν πυρετό την επόμενη ημέρα μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης και δύο μέρες αργότερα απεβίωσαν.

Σχεδόν 1.000 άνθρωποι στην Ιαπωνία πέθαναν μετά τη λήψη εμβολίων από το εμβόλιο της Pfizer, ενώ 11 αναφέρονται ότι πέθαναν μετά τη λήψη του εμβολίου Moderna. Το υπουργείο Υγείας της χώρας δήλωσε ότι δεν έχουν δημιουργήσει σχέση αιτιότητας μεταξύ των εμβολίων και των θανάτων.

Από τις 30 Αυγούστου, 15.969 Ιάπωνες πολίτες πέθαναν από τον ιό του ΚΚΚ (COVID-19) από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας και ένα μεγάλο μέρος της χώρας έχει τεθεί υπό αυστηρά μέτρα.

Η Epoch Times ονομάζει τον νέο κορωνοϊό, ο οποίος προκαλεί την ασθένεια COVID-19, ιό του ΚΚΚ διότι η συγκάλυψη και η κακοδιαχείριση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος επέτρεψαν στον ιό να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Κίνα και να προκαλέσει μια παγκόσμια πανδημία.

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Από NTD News

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε