Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Ένας εγκληματολογικός αναλυτής προετοιμάζει δείγματα DNA για να τοποθετηθούν σε γενετικό αναλυτή σε φωτογραφία αρχείου. (Mario Villafuerte/Getty Images)

ΗΠΑ: Μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών προειδοποιεί για πιθανή απειλή με στόχο το DNA των Αμερικανών

Ένας Δημοκρατικός στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων προειδοποίησε τους Αμερικανούς να μην χρησιμοποιούν υπηρεσίες εξέτασης DNA, επειδή τα δεδομένα θα μπορούσαν να συλλεχθούν για τη δημιουργία βιολογικών όπλων με στόχο άτομα ή ομάδες.

«Δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για το θέμα αυτό χωρίς να μιλήσουμε για την ιδιωτική ζωή και την προστασία των εμπορικών δεδομένων, επειδή οι προσδοκίες για την ιδιωτική ζωή έχουν υποβαθμιστεί τα τελευταία 20 χρόνια», δήλωσε ο βουλευτής Jason Crow (D-Colo.) στο Aspen Security Forum στο Κολοράντο στις 22 Ιουλίου.

«Οι νέοι έχουν στην πραγματικότητα πολύ μικρές προσδοκίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής- αυτό δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και τα δεδομένα».

«Οι άνθρωποι θα φτύσουν πολύ γρήγορα σε ένα κύπελλο και θα το στείλουν στην 23andMe και θα πάρουν πραγματικά ενδιαφέροντα δεδομένα για το ιστορικό τους», είπε, αναφερόμενος στη δημοφιλή υπηρεσία εξέτασης DNA και γενεαλογίας.

Όμως οι κυβερνήσεις μπορούν «να πάρουν στην πραγματικότητα το DNA κάποιου … ξέρετε, το ιατρικό του προφίλ και να στοχεύσουν ένα βιολογικό όπλο που θα σκοτώσει αυτό το άτομο ή θα το βγάλει από το πεδίο της μάχης ή θα το κάνει μη λειτουργικό», πρόσθεσε ο Crow, λέγοντας ότι εταιρείες όπως η 23andMe μπορούν να πουλήσουν το DNA ενός ατόμου.

«Και μαντέψτε τι; Το DNA τους ανήκει πλέον σε μια ιδιωτική εταιρεία», είπε. «Μπορεί να πωληθεί με πολύ μικρή προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας ή της ιδιωτικής ζωής, και δεν έχουμε νομικά και ρυθμιστικά καθεστώτα για να το αντιμετωπίσουμε αυτό».

Οι αξιωματούχοι πρέπει να κάνουν μια “δημόσια συζήτηση” σχετικά με την προστασία των πληροφοριών DNA, των πληροφοριών υγειονομικής περίθαλψης και των σχετικών δεδομένων, καθώς τα δεδομένα αυτά μπορούν «να προμηθεύονται και να συλλέγονται από τους αντιπάλους μας για την ανάπτυξη αυτών των συστημάτων», δήλωσε ο Crow, αναφερόμενος στα βιολογικά όπλα.

Η εταιρεία 23andMe είχε προηγουμένως αρνηθεί ότι πωλούσε τις ιδιωτικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων DNA, των πελατών της. Εκπρόσωποι της 23andMe δεν απάντησαν μέχρι την ώρα του Τύπου σε αίτημα των Epoch Times για σχολιασμό.

Κίνα, Ρωσία συλλέγουν το DNA των Αμερικανών

Πριν από περίπου ένα χρόνο, ο γερουσιαστής Marco Rubio (R-Fla.) προειδοποίησε ότι κινεζικά και ρωσικά εργαστήρια επεξεργάζονταν τα τεστ DNA Αμερικανών μέσω των Medicare και Medicaid.

Ένας τεχνικός εργάζεται σε ένα εργαστήριο που ειδικεύεται στο DNA στο Πεκίνο στις 22 Αυγούστου 2018. (Greg Baker/AFP/Getty Images)

 

«Είναι γελοίο το γεγονός ότι οι τρέχουσες πολιτικές μας επιτρέπουν στο Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας να έχει πρόσβαση στα γονιδιωματικά δεδομένα των Αμερικανών», ανέφερε σε δήλωσή του τον Ιούλιο του 2021. «Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος το Πεκίνο, το οποίο επιδιώκει συστηματικά να υπονομεύσει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, να έχει στη διάθεσή του τα γονιδιωματικά δεδομένα των Αμερικανών πολιτών».

Πέρυσι, ορισμένοι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών ανέφεραν σε μια έκθεση ότι πιστεύουν ότι η COVID-19 πιθανότατα προέκυψε από ένα εργαστήριο υψηλής ασφάλειας στη Γουχάν της Κίνας στα τέλη του 2019. Εν τω μεταξύ, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας επέσυραν τον έλεγχο του Κογκρέσου σχετικά με τα κονδύλια που παρείχε σε τρίτο μέρος για τη διενέργεια, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, αμφιλεγόμενων ερευνών για την απόκτηση λειτουργικότητας σε κορωνοϊούς νυχτερίδων στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο πάνελ, ο γερουσιαστής Joni Ernst (R-Iowa), ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, δήλωσε ότι οι αντίπαλοι των ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να ανοίξουν ένα νέο μέτωπο μάχης εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών στοχεύοντας σε μεγάλη κλίμακα τον εφοδιασμό τροφίμων μέσω βιολογικών όπλων.

«Αν εξετάσουμε την ασφάλεια των τροφίμων και τι μπορούν να κάνουν οι αντίπαλοί μας με βιολογικά όπλα που απευθύνονται στην κτηνοτροφία μας, στον γεωργικό μας τομέα … την υψηλής παθογονικότητας γρίπη των πτηνών, την αφρικανική πανώλη των χοίρων», είπε.

«Όλα αυτά τα πράγματα έχουν κυκλοφορήσει σε όλο τον κόσμο, αλλά αν στοχοποιηθούν από έναν αντίπαλο, γνωρίζουμε ότι επιφέρουν επισιτιστική ανασφάλεια. Η επισιτιστική ανασφάλεια οδηγεί σε πολλές άλλες ανασφάλειες σε όλο τον κόσμο».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε