Παρασκευή, 01 Μαρ, 2024
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι μετά την ομιλία του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο τέλος της συνόδου κορυφής της G20 στη Ρώμη, Ιταλία, στις 31 Οκτωβρίου 2021. (Yara Nardi/Reuters)

Ιταλία: Ο Ντράγκι βάζει βέτο στην 3η κινεζική εξαγορά φέτος

ΡΩΜΗ – Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι άσκησε βέτο στην τρίτη κινεζική εξαγορά στη χώρα από την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησής του τον Φεβρουάριο, όπως προέκυψε την Τρίτη από την επίσημη κατάθεση στο Χονγκ Κονγκ από τον όμιλο που απορρίφθηκε.

Η Zhejiang Jingsheng Mechanical δήλωσε ότι η Ρώμη μπλόκαρε την προσπάθειά της να συστήσει κοινοπραξία με το παράρτημα της Applied Materials στο Χονγκ Κονγκ για να αγοράσει την επιχείρηση εξοπλισμού μεταξοτυπίας του ομίλου με έδρα τις ΗΠΑ στην Ιταλία.

Η απόφαση ελήφθη σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 18 Νοεμβρίου, δήλωσαν δύο κυβερνητικές πηγές στο Reuters, προσθέτοντας ότι ο υπουργός Βιομηχανίας Τζανκάρλο Τζορτζέτι είχε εισηγηθεί το βέτο, υποστηρίζοντας ότι η εξαγορά θα μπορούσε να έχει συνέπειες στον στρατηγικό τομέα των ημιαγωγών.

Μεταξύ των προϊόντων της Applied Materials περιλαμβάνονται μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ημιαγωγών και άλλων εξαρτημάτων υψηλής τεχνολογίας.

Η κατάθεση ανέφερε ότι η κοινοπραξία επρόκειτο επίσης να αναλάβει την επιχείρηση εξοπλισμού πλακιδίων της Applied Materials στη Σιγκαπούρη και τα περιουσιακά της στοιχεία στην Κίνα.

Η Ιταλία διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τη νομοθεσία της κατά των εξαγορών, ή τις λεγόμενες “χρυσές εξουσίες”, για να αποκρούσει ανεπιθύμητες προσφορές σε κλάδους που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας, όπως οι τράπεζες, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες και η υγεία.

Η κυβέρνηση εξετάζει έναν μεγάλο αριθμό συμφωνιών συγχωνεύσεων και προμήθειας εξοπλισμού, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις εγκρίνονται με συστάσεις που αποσκοπούν στη διαφύλαξη του εθνικού συμφέροντος της χώρας.

Η Ρώμη έχει μπλοκάρει μέχρι στιγμής πέντε φορές τα ξένα συμφέροντα στην Ιταλία από την εισαγωγή των χρυσών εξουσιών το 2012.

Τέσσερα από αυτά τα επεισόδια απέκρουσαν τις κινεζικές προσφορές. Τα τρία έχουν γίνει υπό την εννεάμηνη κυβέρνηση Ντράγκι, ενώ το άλλο υιοθετήθηκε το 2020 υπό τον προκάτοχο του Ντράγκι, Τζουζέπε Κόντε.

Ο Ντράγκι άσκησε βέτο τον περασμένο μήνα στην πώληση ενός παραγωγού σπόρων λαχανικών στον κινεζικών συμφερόντων όμιλο Syngenta και εμπόδισε τον Απρίλιο την κινεζική εταιρεία Shenzhen Invenland Holdings Co. Ltd. να αγοράσει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών σε εταιρεία παραγωγής εξοπλισμού ημιαγωγών.

Η Ιταλία έχει επίσης διαμαρτυρηθεί επισήμως στους Κινέζους επενδυτές για την άδηλη αγορά το 2018 μιας ιταλικής εταιρείας που κατασκευάζει μη επανδρωμένα αεροσκάφη υψηλής τεχνολογίας για τις ένοπλες δυνάμεις, σε ένα πρώτο βήμα προς την πιθανή ακύρωση της συμφωνίας.

Οι λεγόμενες “χρυσές εξουσίες” ισχύουν για ομίλους εκτός ΕΕ και -βάσει ενός προσωρινού πλαισίου που θεσπίστηκε το 2020 και πρόκειται να λήξει φέτος- για τις προσπάθειες των επίδοξων αγοραστών να αγοράσουν στρατηγικές εταιρείες της ΕΕ.

Μία από τις πηγές δήλωσε ότι η Ρώμη σχεδιάζει να παρατείνει το προσωρινό καθεστώς κατά έξι μήνες έως τις 30 Ιουνίου 2022. Αυτό θα περιλάμβανε ένα μέτρο που θα ανάγκαζε τους επίδοξους αγοραστές από την ΕΕ και από τρίτες χώρες να ζητούν την έγκριση της κυβέρνησης για να αγοράσουν μερίδιο τουλάχιστον 10% σε στρατηγικές εταιρείες.

Από τους Giuseppe Fonte και Ella Cao

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε