Παρασκευή, 01 Μαρ, 2024
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κλειδί για την υγεία της όρασης είναι το ηλιακό φως σε σωστές δόσεις. (Vitolda Klein/Unsplash)

Καλές συνήθειες για υγιή μάτια

Σε μια εποχή όπου η έκθεσή μας στην ακτινοβολία κάθε είδους οθόνης αυξάνεται αλματωδώς, οι επιστήμονες και όσοι ασχολούνται με την υγεία των ματιών ανακάλυψαν ότι το κλειδί για να διατηρήσουμε υγιές το οπτικό μας σύστημα είναι η έκθεση στον πρωινό ήλιο.

Το Οφθαλμολογικό Ευρετήριο του 2022 [2022 Vision Index] της Αυστραλίας έδειξε ότι τους τελευταίους 12 μήνες οι Αυστραλοί έχουν διπλασιάσει τις ώρες που περνούν μπροστά από μια οθόνη, με την πλειοψηφία να παραδέχεται ότι περνά σχεδόν οκτώ ώρες την ημέρα μπροστά από τον υπολογιστή/κινητό/τηλεόραση κλπ.

Ο Άντριου Χάμπερμαν [Andrew Huberman], Αμερικανός νευρολόγος και μόνιμος καθηγητής νευροβιολογίας και οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, πρόσφατα βραβευμένος με το βραβείο Cogan για σημαντικές ανακαλύψεις που έκανε στη μελέτη της όρασης, δουλεύει τα τελευταία 20 χρόνια για να ξεδιαλύνει τις εσωτερικές λειτουργίες του οπτικού συστήματος με βάση την καθιερωμένη και την αναδυόμενη επιστήμη και η συνεισφορά του στον τομέα της ανάπτυξης του εγκεφάλου, της πλαστικότητας του εγκεφάλου και της νευρικής αναγέννησης είναι σημαντική.

Σύμφωνα με τις μελέτες του, η έκθεση στο πρώτο πρωινό φως είναι ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσουμε υγιή την όρασή μας για όλη μας τη ζωή, καθώς αυτό ρυθμίζει τον κιρκαδιανό μας ρυθμό.

«Η λαμπρότητα του ηλιακού φωτός ενεργοποιεί τα κύτταρα των ματιών που ρυθμίζουν τον φακό, φέρνοντας θρεπτικές ουσίες στις δομές τους και ελαττώνοντας την πιθανότητα να αναπτυχθεί μυωπία ή πρεσβυωπία», είπε ο Χάμπερμαν αναφερόμενος σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στον «Νευρώνα».

Το ηλιακό φως όχι μόνο χαλαρώνει τους οφθαλμούς και διατηρεί την υγεία του οπτικού μας συστήματος, αλλά έχει και τεράστια οφέλη στην ψυχική και φυσική μας υγεία, κάτι που περιλαμβάνει την υγεία του εγκεφάλου, του μεταβολισμού και την καλή διάθεση.

Η σύστασή του για να έχουμε βέλτιστα αποτελέσματα είναι να βγαίνουμε τουλάχιστον 5-10 λεπτά έξω στο φως του ήλιου κάθε πρωί.

Όταν έχει συννεφιά, το υπάρχον ηλιακό φως διατηρεί μεν την ωφέλιμή του επίδραση, αλλά χρειάζεται να αυξήσουμε τον χρόνο μας έξω στα 15-20 λεπτά.

«Στραφείτε προς τον ήλιο, χωρίς όμως να τον κοιτάζετε απευθείας και ανοιγοκλείστε τα μάτια σας σαν να θέλατε να τα προστατέψετε από κάτι», προτείνει.

Η έκθεση στο ηλιακό φως όχι μόνο ξαλαφρώνει το ψυχικό και νοητικό μας φορτίο, αλλά είναι και μια καλή άσκηση για τους μύες των ματιών. (Song about summer/Shutterstock)

 

Εξασκηθείτε στην πανοραμική όραση

Εκτός από το ηλιακό φως, ωφέλιμη για το οπτικό σύστημα είναι και η πανοραμική όραση, δηλαδή όταν κοιτάζουμε έξω από το παράθυρο ή μακριά στον ορίζοντα χωρίς να εστιάζουμε σε τίποτα συγκεκριμένο. Με αυτό τον τρόπο, εμποδίζουμε τα μάτια μας από το να ‘ρυθμιστούν’ να βλέπουν αποκλειστικά τα κοντινά αντικείμενα.

«Αυτή η άσκηση θέτει σε κίνηση τον φακό, τον χαλαρώνει και τον βοηθά να γίνει παχύτερος. Η χαλάρωση του φακού είναι από τα πιο κρίσιμα σημεία για την ενδυνάμωση και τη διατήρηση της υγείας των εσωτερικών οφθαλμικών μυών», επισημαίνει ο Χάμπερμαν.

Όταν κάνετε εργασία που απαιτεί συγκέντρωση, φροντίστε κάθε 30 λεπτά να κοιτάζετε μακριά, χαλαρώνοντας τους μύες του προσώπου και των ματιών σας, περιλαμβανομένων και των μυών του σαγονιού.

Όταν κοιτάζετε πράγματα από κοντά ή στο τηλέφωνό σας ή στην οθόνη του υπολογιστή, φροντίστε κάθε 90 λεπτά να ανανεώνετε την εστίασή σας και να βγαίνετε έξω για 20-30 λεπτά τουλάχιστον κάθε μέρα, προσπαθώντας να μην κοιτάζετε τίποτα συγκεκριμένα.

Αν δεν μπορείτε να βγείτε έξω, σταθείτε στο παράθυρο ή στο μπαλκόνι και αφήστε τα μάτια σας να χαλαρώσουν.

Αν έχετε τη δυνατότητα, ανοίξτε το παράθυρο, καθώς τα τζάμια φιλτράρουν τις ακτίνες του ηλιακού φωτός που χρειάζεστε.

Αναπτύσσοντας μερικές καλές συνήθειες, μπορούμε να διατηρήσουμε την όρασή μας σε καλή κατάσταση, ακόμα και να την ενδυναμώσουμε μεγαλώνοντας. (Teodor Lazarev/Shutterstock)

 

Δυναμώστε τους οφθαλμικούς μύες παρακολουθώντας πράγματα

Οι ασκήσεις παρατήρησης είναι ιδανικές για την εκγύμναση των εξοφθάλμιων μυών -των μυών δηλαδή που ελέγχουν τις κινήσεις του ματιού.

«Είναι σαφώς προτιμότερο να βγαίνουμε έξω και να αφήνουμε τα μάτια μας να ασκούνται με φυσικό τρόπο, ακολουθώντας τις κινήσεις των διαφόρων αντικειμένων που εισέρχονται στο οπτικό μας πεδίο», συνιστά ο Χάμπερμαν προσθέτοντας: «Η παρακολούθηση αγώνων, παραδείγματος χάριν, όπως το χόκεϋ ή το τέννις, όπου κρατάμε τα μάτια μας ‘καρφωμένα’ στην μπάλα που πηγαινοέρχεται, είναι ιδανικά.»

Αν το να βγαίνετε έξω σας είναι δύσκολο, εξασκήστε το οφθαλμικό μυϊκό σας σύστημα φέρνοντας ένα μπαλάκι ή στιλό κοντά στα μάτια σας για 5-20 δευτερόλεπτα και μετά απομακρύνοντάς το στην απόσταση που φτάνει το χέρι σας και εστιάζοντας εκ νέου σε εκείνη τη θέση.

Κάντε αυτή την άσκηση για 5-10 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα.

«Θυμίζει τις ασκήσεις που συστήνουν οι γιατροί μετά από διάσειση για την αποκατάσταση της ισορροπίας, της κίνησης, της όρασης και των γνωστικών πτυχών του εγκεφάλου», λέει ο Χάμπερμαν.

Κι αν δεν είμαι πρωινός τύπος;

Όσοι αργείτε να ξυπνήσετε ή δεν μπορείτε να βγείτε έξω νωρίς, μπορείτε να βγείτε το απόγευμα.

Οι ηλιακές ακτίνες, όταν ο ήλιος βρίσκεται χαμηλά στον ουρανό, περνούν ακόμη και αν έχει συννεφιά.

Το απογευματινό φως είναι ένα επιπλέον σημείο αναφοράς που γνωστοποιεί την ώρα στον εγκέφαλο και το σώμα σας, βοηθώντας στη ρύθμιση του κιρκαδιανού σας ρολογιού. Επίσης, μειώνει την αρνητική επίδραση του έντονου τεχνητού φωτισμού που λαμβάνουμε τη νύχτα.

«Σίγουρα αξίζει η προσπάθεια να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διατηρήσουμε την υγεία της όρασής μας, ιδίως τα νεαρά άτομα, που έχουν την ευκαιρία να χτίσουν ένα εξαιρετικά δυνατό οπτικό σύστημα», συμβουλεύει ο Άντριου  Χάμπερμαν.

 

Της Jessie Zhang
Μετάφραση: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε