Κυριακή, 03 Μαρ, 2024
(CSA Images/Getty Images)

Αληθινή ευγένεια και καλοί τρόποι και στα ψώνια

Η ποιότητα της ζωής μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα συναναστροφής με τους άλλους και από το επίπεδο στο οποίο κινούνται οι σχέσεις μας. Η ευγένεια, όσο ξεπερασμένη κι αν ακούγεται σαν έννοια, είναι ζωτικής σημασίας για την καθημερινή ευτυχία και αρμονία, που εξαρτάται και από τα μικρά και φαινομενικά ασήμαντα πράγματα. Όταν σκεφτόμαστε τους άλλους και θυσιάζουμε γι’ αυτούς, όταν βλέπουμε ότι κι εκείνοι μάς σκέφτονται και θυσιάζουν για εμάς, δεν είναι αυτό μια πρακτική εκδήλωση της ανθρώπινης καλοσύνης που φωτίζει τον κόσμο;

Στη σειρά που διαπραγματεύεται το ζήτημα της ευγένειας και των καλών τρόπων στην καθημερινότητά μας έχουν προηγηθεί άρθρα για τους καλούς τρόπους στο τραπέζι (μέρος α΄ και μέρος β΄), για το τι συνιστά γνήσια ευγένεια και τι είναι απλώς ένα επιφανειακό λούστρο («Αληθινή ευγένεια και καλοί τρόποι», μέρος α΄και μέρος γ΄), καθώς και ανεκδοτολογικού χαρακτήρα αφηγήσεις από την αυστηρή εθιμοτυπία παλιότερων εποχών («Αληθινή ευγένεια και καλοί τρόποι»,  μέρος β΄ ).

Ας μην παραπλανηθούμε, όμως, από τις αναδρομές και τις αναφορές στο παρελθόν: η ευγένεια και οι καλοί τρόποι είναι διαχρονική υπόθεση. (Σ.τ.Μ.)

*  *  *

Οι περισσότεροι από εμάς τείνουμε να θεωρούμε τα ψώνια μια βαρετή δουλειά, ακόμα και μια αγγαρεία, την οποία προσπαθούμε να διεκπεραιώσουμε όσο πιο γρήγορα και ανώδυνα γίνεται. Αυτό δεν σημαίνει – ή δεν θα έπρεπε να σημαίνει –  ότι ξεχνάμε τους καλούς μας τρόπους στο σπίτι, όταν πεταγόμαστε στο σούπερ μάρκετ.

Αποφεύγουμε το τσιμπολόγημα

Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι, την ώρα που περιδιαβαίνουν στους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ, συνηθίζουν να τρώνε από τη σακούλα με τα πατατάκια που έχουν βάλει στο καλάθι τους ή από τη σακούλα με τα σταφύλια. Αυτό δεν είναι πρόβλημα, εφόσον σκοπεύετε να πληρώσετε τα πατατάκια φεύγοντας, αλλά όσον αφορά τα σταφύλια ή άλλα είδη που πληρώνετε ανάλογα με το βάρος τους, το να τα τρώτε πριν σας τα ζυγίσουν είναι μάλλον κλοπή. Αν πάλι σας προσφέρουν κάποιο δείγμα δωρεάν, πάρτε μόνο ένα – όχι τρία!

Οδηγούμε το καρότσι μας σε μια πλευρά του διαδρόμου

Τα καρότσια είναι πολύ βολικά όταν έχουμε να κάνουμε πολλά ψώνια, αλλά είναι ογκώδη και όχι ιδιαίτερα ευέλικτα. Όταν τα χρησιμοποιούμε, είναι καλό να έχουμε τον νου μας να μην κλείνουμε κάποιον διάδρομο και να μην τρακάρουμε με τους άλλους. Αν ακολουθάμε τη λογική της οδικής συμπεριφοράς, παραμένουμε στη δεξιά μεριά του διαδρόμου και δεν κολλάμε στα άλλα καρότσια, βοηθάμε στο να είναι η κυκλοφορία μέσα στο σούπερ μάρκετ πολύ πιο εύκολη.

Η υπομονή είναι αρετή

Είναι σπάνιο να βρεθούμε μόνοι μας σε ένα σούπερ μάρκετ. Οι ουρές στους πάγκους των τυριών, των αλλαντικών ή των κρεάτων και στα ταμεία είναι σύνηθες φαινόμενο. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο όχι μόνο να επιστρατεύουμε την υπομονή μας, αλλά και να είμαστε έτοιμοι, ώστε να μην προκαλούμε από τη μεριά μας επιπλέον καθυστερήσεις. Όταν είμαστε δηλαδή στο ταμείο, συνίσταται να έχουμε έτοιμο το πορτοφόλι ή την κάρτα μας. Και φυσικά, όταν είμαστε στο ταμείο εξπρές, δεν πρέπει να αδιαφορούμε για το ανώτατο επιτρεπτό όριο αντικειμένων, έστω κι αν έχουμε μόνο ένα παραπάνω.

Και η διακριτικότητα επίσης

Όταν κάνουμε τα ψώνια μας, δεν είναι η κατάλληλη ώρα για τηλεφωνήματα, εκτός από σύντομες συνομιλίες με το σπίτι, για διευκρινιστικές ερωτήσεις. Κανείς δεν θέλει να ξέρει πώς ήταν η μέρα μας στο γραφείο, ιδίως αν χρησιμοποιούμε ακουστικά όταν μιλάμε στο τηλέφωνο. Αν καταλάβετε ότι κάποιος ακούει κατά λάθος τη συνομιλία σας, μη διανοηθείτε να τον αγριοκοιτάξετε! Απλώς ζητήστε συγγνώμη και κλείστε το τηλέφωνο.

Πριν βγούμε από το σπίτι, συμβουλευόμαστε τον καθρέφτη μας

Εννοείται πως μια επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ δεν είναι μια επίσκεψη στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και κανείς δεν περιμένει να σας δει με επίσημο κοστούμι ή μακριά τουαλέτα – κάτι τέτοιο μόνο περίεργα βλέμματα θα προκαλούσε, άλλωστε. Εντούτοις, ακόμα και στο σούπερ μάρκετ οφείλουμε να είμαστε ευπαρουσίαστοι. Έτσι, δεν αμελούμε να ρίξουμε μια ματιά στον ολόσωμο καθρέφτη μας πριν φύγουμε από το σπίτι, ώστε να επιβεβαιώσουμε ότι η εμφάνισή μας είναι στοιχειωδώς φροντισμένη. Αν η απάντηση στο ρητορικό ερώτημα «Θα ήταν ικανοποιημένη η μητέρα μου από την εμφάνισή μου;» είναι καταφατική, τότε μπορείτε να βγείτε!

 

Του BILL LINDSEY , 11/5/2023

Μετάφραση και επιμέλεια της σειράς: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε