Σάββατο, 13 Ιούλ, 2024
Οι επισκέπτες φορούν μάσκες όπως απαιτείται για να παρακολουθήσουν την επίσημη ημέρα επαναλειτουργίας του Magic Kingdom στο Walt Disney World στη Lake Buena Vista, Fla, στις 11 Ιουλίου 2020. (Joe Burbank/Orlando Sentinel μέσω AP)

Καταρρέει η μετοχή της Disney εν μέσω των αντιδράσεων από την αντιπαράθεση στη Φλόριντα

Οι μετοχές της Disney έχουν σημειώσει πτώση μέχρι στιγμής το 2022, καθώς η εταιρεία μπήκε στην πολιτική αρένα της Φλόριντα, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι της πολιτείας ψήφισαν για την ανάκληση του αυτοδιοικητικού καθεστώτος της εταιρείας στο κεντρικό τμήμα της πολιτείας.

Η μετοχή έφτασε σε ιστορικά υψηλά τον Μάρτιο του 2021, διαπραγματευόμενη στα 200 δολάρια ανά μετοχή. Αλλά από τότε, έχει πέσει περισσότερο από το ένα τρίτο σε περίπου 119 δολάρια ανά μετοχή στις 22 Απριλίου, θέτοντας τον όμιλο μέσων ενημέρωσης σε τροχιά για το χαμηλότερο κλείσιμο των τελευταίων 17 μηνών. Στις 19 Απριλίου, η μετοχή της Disney έφτασε τα 131,90 δολάρια, αλλά από τότε έχει πέσει πάνω από 12 δολάρια ανά μετοχή μέχρι την Παρασκευή.

Η εταιρεία αντιμετώπισε στοχευμένες επικρίσεις τις τελευταίες εβδομάδες μετά την έκδοση δήλωσης που τάχθηκε κατά ενός νομοσχεδίου που υποστηρίχθηκε από τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις και απαγορεύει στους εκπαιδευτικούς να διδάσκουν για τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου σε παιδιά της τρίτης τάξης ή μικρότερα, «ή με τρόπο που δεν είναι κατάλληλος για την ηλικία ή την ανάπτυξη των μαθητών σύμφωνα με τα πολιτειακά πρότυπα».

Η Disney επέκρινε τότε το νομοσχέδιο και επιβεβαίωσε την υποστήριξή της στο ΛΟΑΤΚΙ κίνημα. Ως αποτέλεσμα, ορισμένες ομάδες γονέων δήλωσαν ότι θα οργανώσουν μποϊκοτάζ των προϊόντων, των ταινιών, των θεματικών πάρκων και των παραστάσεων της εταιρείας.

Την Πέμπτη, η Βουλή των Αντιπροσώπων της Φλόριντα ψήφισε ένα νομοσχέδιο που θα ανακαλέσει το ειδικό καθεστώς διακυβέρνησης και φορολόγησης της εταιρείας στην κεντρική Φλόριντα, όπου διαχειρίζεται ένα κομμάτι γης 25.000 τετραγωνικών στρεμμάτων που περιλαμβάνει το Walt Disney World και άλλα τουριστικά αξιοθέατα. Μία ημέρα νωρίτερα, η πολιτειακή Γερουσία ψήφισε υπέρ του μέτρου.

Ο ΝτεΣάντις, ένας Ρεπουμπλικάνος, έχει τώρα τη δυνατότητα να υπογράψει το νομοσχέδιο σε νόμο. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο κυβερνήτης κατηγόρησε το εταιρικό γραφείο της Disney ότι υιοθετεί ένα ιδεολογικό πλαίσιο «αφύπνησης», προσθέτοντας ότι η Disney σπιλώνει τη φήμη της.

«Όταν έχεις εταιρείες που έχουν κάνει μια περιουσία από το να είναι φιλικές προς την οικογένεια και να απευθύνονται σε οικογένειες και μικρά παιδιά, θα πρέπει να καταλάβουν ότι οι γονείς μικρών παιδιών δεν θέλουν αυτό να εισάγεται στην τάξη του νηπιαγωγείου του παιδιού τους», δήλωσε τον Μάρτιο.

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τους Ρεπουμπλικάνους προκάλεσε επικρίσεις από τους Δημοκρατικούς, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

«Σέβομαι τους συντηρητικούς. Δεν υπάρχει τίποτα συντηρητικό στο να αποφασίζεις ότι θα πετάξεις την Disney από τη σημερινή της θέση επειδή, ο Μίκυ Μάους; Στην πραγματικότητα, πιστεύετε ότι δεν θα πρέπει να μπορούμε να λέμε, ξέρετε, “γκέι”;». δήλωσε ο Μπάιντεν το βράδυ της Πέμπτης σε φιλανθρωπική εκδήλωση στο Σιάτλ, αν και το νομοσχέδιο δεν αναφέρει τη λέξη «γκέι».

Ισχυρίστηκε επίσης ότι «δεν πιστεύω ότι η μεγάλη πλειοψηφία του αμερικανικού λαού βρίσκονται στην ίδια τροχιά», χωρίς να δώσει αποδείξεις.

Η εφημερίδα Epoch Times επικοινώνησε με τα εταιρικά γραφεία της Disney και τη Walt Disney World για σχόλια.

Εν τω μεταξύ, ορισμένοι αναλυτές έχουν σημειώσει ότι οι καταναλωτές μειώνουν τις υπηρεσίες streaming, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προωθούνται από την Disney, το Netflix και άλλους.

«Η Disney+, η Hulu και η ESPN+ έχουν την κλίμακα και την πεποίθηση της διοίκησης για να γίνουν με την πάροδο του χρόνου ένας μαζικός παγκόσμιος streamer», ανέφερε ο αναλυτής της JPMorgan Φίλιπ ΚιούζικPhilip την Τρίτη. Πρόσθεσε όμως ότι «δεν είναι απαραίτητα τόσο καλή επιχειρηματική ιδέα όσο της Disney στην τηλεόραση».

«Η αγορά φαίνεται να έχει ξεπεράσει την επιβράβευση των εταιρειών μέσων ενημέρωσης, όπως έκανε το 2020 και το 2021, απλώς και μόνο για την πρόβλεψή τους για τη μελλοντική αύξηση των συνδρομητών streaming», δήλωσε ο αναλυτής της MoffettNathanson Μάικλ Νέιθανσον τον περασμένο μήνα αναφερόμενος στην υπηρεσία streaming Disney+ και άλλες. «Τώρα φαίνεται ότι οι επενδυτές ψάχνουν περισσότερο την κατάσταση εισοδήματος -και επίσης, τελικά, σκάβοντας μέσα από την κατάσταση ταμειακών ροών- για να προσπαθήσουν να προσδιορίσουν την υποκείμενη σταθερά κερδοφορία της στροφής προς την απευθείας παράδοση περιεχομένου στον καταναλωτή», πρόσθεσε ο Νέιθανσον.

Η Epoch Times δεν παρέχει επενδυτικές συμβουλές.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε