Παρασκευή, 12 Απρ, 2024
Ο καθηγητής Γκάρι Σολ Μόρσον σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 26 Μαρτίου στην εκπομπή «The Nation Speaks» του NTD. (NTD/Screenshot μέσω The Epoch Times)

Καθηγητής: Η ακύρωση όλων των ρωσικών θεμάτων «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου»

Η τρέχουσα τάση να ακυρώνονται όλα τα ρωσικά θέματα, ακόμη και οι συναυλίες Τσαϊκόφσκι, είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι, επειδή είναι το ίδιο είδος σκέψης που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ολοκληρωτικής Σοβιετικής Ένωσης και μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο κακό, σύμφωνα με τον Γκάρι Σολ Μόρσον, καθηγητή του Πανεπιστημίου Northwestern, ο οποίος έχει μελετήσει τη ρωσική λογοτεχνία και σκέψη εδώ και δεκαετίες.

«Αυτό θα πρέπει να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι όταν αρχίζετε να σκέφτεστε ότι επειδή ο πρόεδρος [Βλαντιμίρ] Πούτιν κάνει φρικτά πράγματα στην Ουκρανία, πρέπει να σταματήσουμε να ακούμε Τσαϊκόφσκι», δήλωσε ο Μόρσον στην εκπομπή «The Nation Speaks» του NTD στις 26 Μαρτίου. «Τι συμβαίνει εδώ; Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει αυτή η σκέψη;»

«Για μένα, θυμίζει ακριβώς το πώς σκέφτονταν οι Σοβιετικοί. Σίγουρα χώριζαν τον κόσμο σε όλους τους καλούς και όλους τους κακούς. Και έτσι, κυριολεκτικά οτιδήποτε έκανες που έβλαπτε τον εχθρό σου ήταν καλό. Και αυτή ήταν η βάση της ηθικής τους», δήλωσε ο Μόρσον. «Είναι αυτό που οδήγησε στη φρίκη της σοβιετικής συμπεριφοράς στη δολοφονία εκατομμυρίων ανθρώπων».

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές άλλες δυτικές χώρες έχουν κηρύξει σαρωτικές και αυστηρές οικονομικές ή διπλωματικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ορισμένων ολιγαρχών της. Πολλές πολυεθνικές εταιρείες ανακοίνωσαν επίσης την αναστολή των υπηρεσιών τους στη Ρωσία.

Αλλά ορισμένα μέτρα κατά της Ρωσίας φαίνεται ότι έχουν φτάσει στα άκρα. Στις αρχές του μήνα, ο Καναδάς ακύρωσε συναυλίες του 20χρονου Ρώσου πιανίστα Αλεξάντερ Μαλοφέεφ. Στις Κάτω Χώρες, το Βέλγιο, την Ιταλία και την Ουαλία, σύμφωνα με πληροφορίες, ακυρώθηκαν παραστάσεις με έργα Τσαϊκόφσκι και Στραβίνσκι. Η Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι δεν θα συνεργαστεί με Ρώσους καλλιτέχνες ή οργανισμούς που υποστηρίζουν τον Πούτιν ή υποστηρίζονται από αυτόν μέχρι να τερματιστεί η εισβολή της χώρας στην Ουκρανία. Οι παραστάσεις ορισμένων ρωσικών θιάσων μπαλέτου έχουν επίσης επηρεαστεί, για παράδειγμα, μια παράσταση της Λίμνης των Κύκνων από το Βασιλικό Μπαλέτο της Μόσχας ακυρώθηκε στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Και ο κατάλογος συνεχίζεται.

Η χορεύτρια Γουέντι Γουίλαν παίζει στο «Russian Seasons» στο Κρατικό Θέατρο της Νέας Υόρκης, σε αυτή τη φωτογραφία αρχείου από το 2006. (New York City Ballet, Paul Kolnik/AP Photo)

 

Ο Μόρσον είπε ότι η ακύρωση όλων των ρωσικών πραγμάτων είναι μια άλλη μορφή ακύρωσης της κουλτούρας.

«Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η κουλτούρα ακύρωσης είναι ότι υπάρχουν καλοί και κακοί και δεν υπάρχει γκρίζα ζώνη. Οτιδήποτε σχετίζεται έστω και ελάχιστα με τους κακούς γίνεται κακό. Και έτσι απλά το εφαρμόζετε σε ένα νέο θέμα, τους Ρώσους», δήλωσε ο Μόρσον.

«Το αίσθημα της ηθικής υπεροχής επιτρέπει στους ανθρώπους να πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν όρια και ότι όσο πιο υπερβολικοί είναι, τόσο πιο ηθικοί είναι. Αυτό είναι το πρόβλημα με αυτού του είδους τη σκέψη».

Στις 25 Μαρτίου, όταν η εισβολή στην Ουκρανία μπήκε στον δεύτερο μήνα, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Δύση προσπαθεί να ακυρώσει «μια χώρα χιλιάδων ετών».

«Το παροιμιώδες “ακυρώστε τον πολιτισμό” έχει γίνει ακύρωση του πολιτισμού», δήλωσε ο Πούτιν σε τηλεοπτική συνάντηση.

Ο Μόρσον δήλωσε ότι αυτός ο τρόπος σκέψης δεν επιτρέπει περαιτέρω συζήτηση και ότι τα κακά πράγματα μπορούν να γίνουν υπό τη μεταμφίεση της «ηθικής υπεροχής».

«Ο συγγραφέας Σολζενίτσιν έχει μια διάσημη φράση όπου λέει ότι “η γραμμή μεταξύ καλού και κακού περνάει μέσα από κάθε ανθρώπινη καρδιά”. Πρέπει να αναγνωρίσουμε την ικανότητα του καθενός γι’ αυτό και ποτέ δεν είμαστε τόσο επιρρεπείς στο να κάνουμε κακό όσο όταν είμαστε πεπεισμένοι ότι είμαστε απόλυτα ηθικά καθαροί».

Σε ένα πρόσφατο άρθρο του, ο Μόρσον έγραψε για μια παρόμοια τάση που προσπαθεί να εξαλείψει όλους τους διαφωνούντες υπό το πρόσχημα της «επιστήμης».

«Οι πολιτικοί ισχυρίζονται ότι “απλώς ακολουθούν την επιστήμη”, ενώ οι υποστηρικτικές πλατφόρμες των μέσων μαζικής ενημέρωσης εξορίζουν τους αμφισβητίες ως εχθρούς της επιστήμης. Η ψευδοεπιστήμη δεν είχε ποτέ τόσο καλή τύχη», έγραψε ο Μόρσον.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε