Παρασκευή, 01 Δεκ, 2023
Ιατρικό προσωπικό εργάζεται στο εργαστήριο για την ανάλυση δειγμάτων σχετικά με την πιθανή παρουσία της COVID-19 σε φωτογραφία αρχείου. (Gerard Julien/AFP via Getty Images)

Κορυφαίος αξιωματούχος του NIH δεν γνώριζε για τη νέα έρευνα COVID του εργαστηρίου της Βοστώνης με ποσοστό θανάτου “ογδόντα τοις εκατό” σε ποντίκια

Ένας αξιωματούχος του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων δήλωσε ότι ο οργανισμός θα αξιολογήσει περαιτέρω μια αμφιλεγόμενη προ δημοσιευμένη μελέτη που ανέλαβε το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και η οποία ανέπτυξε ένα υβρίδιο COVID-19 που σκότωσε το “80 τοις εκατό” των εργαστηριακών ποντικιών, λέγοντας ότι η εμπλεκόμενη ομάδα δεν ξεκαθάρισε το αντικείμενο της εργασίας με τον ομοσπονδιακό οργανισμό.

Μιλώντας στο STAT News, η Emily Erbelding, επικεφαλής του τμήματος μικροβιολογίας και λοιμωδών νοσημάτων του NIAID, ανέφερε ότι οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (BU) δεν γνωστοποίησαν σωστά τι θα περιελάμβανε η μελέτη τους και δεν είπαν ότι θα πραγματοποιούσαν τη συγκεκριμένη εργασία. Η πρόταση επιχορήγησης, δήλωσε η Erbelding, δεν κατέστησε επίσης σαφές ότι οι επιστήμονες θα ενίσχυαν ενδεχομένως ένα στέλεχος COVID-19 στις εκθέσεις που παραδόθηκαν στο NIAID, την υπηρεσία της οποίας ηγείται ο Dr. Anthony Fauci.

Αυτή την εβδομάδα, τα Εθνικά Εργαστήρια Αναδυόμενων Λοιμωδών Νοσημάτων του BU προκάλεσαν αποδοκιμασία και αντιδράσεις όταν δημοσίευσαν (pdf) τη μη αξιολογημένη εργασία που δείχνει ότι οι ερευνητές πήραν την πρωτεΐνη-ακίδα του στελέχους της Όμικρον και την εμφύτευσαν στο αρχικό στέλεχος COVID-19 της Γούχαν. Διαπίστωσαν ότι όταν δοκιμάστηκε σε εργαστηριακά ποντίκια, το νεοδημιουργηθέν στέλεχος είναι πιο θανατηφόρο από την αρχική παραλλαγή Όμικρον – σκοτώνοντας το 80% των ποντικιών – αν και η Erbelding σημείωσε ότι το αρχικό στέλεχος της Γούχαν σκότωσε το 100% των ποντικιών αυτών.

“Νομίζω ότι θα έχουμε συζητήσεις τις επόμενες ημέρες”, δήλωσε η Erbelding στην STAT στις 18 Οκτωβρίου, υπονοώντας ότι η ομάδα του BU δεν ενημέρωσε το NIAID για το τι σχεδίαζε να κάνει. “Θα θέλαμε να το είχαν κάνει, ναι”.

Διάψευση

Σε απάντηση σε αίτημα σχολιασμού από την Epoch Times στις 18 Οκτωβρίου, εκπρόσωπος του BU επισήμανε μια επικαιροποιημένη δήλωση που εξέδωσε το κολέγιο στις 18 Οκτωβρίου. Η Epoch Times επικοινώνησε επίσης με το NIAID για σχόλια.

Το πανεπιστήμιο υπερασπίστηκε την έρευνα και διέψευσε τις παραπλανητικές και ψευδείς, όπως τις χαρακτήρισε, αναφορές σχετικά με τη μελέτη, υποστηρίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας δεν πραγματοποιήθηκε καμία έρευνα «κέρδος-λειτουργίας», η οποία θα μπορούσε να ενισχύσει τη θανατηφόρα δράση ή τη μεταδοτικότητα ενός παθογόνου.

Σε αυτή τη φωτογραφία αρχείου, φοιτητές και περαστικοί περνούν μπροστά από την είσοδο του Κολλεγίου Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου της Βοστώνης στη Βοστώνη, στις 29 Νοεμβρίου 2018. (Steven Senne, File/AP Photo)

 

Επίσης, διέψευσε τους ισχυρισμούς της Erbelding και του NIAID στα άρθρα του STAT News, λέγοντας ότι “εκπλήρωσε όλες τις απαιτούμενες κανονιστικές υποχρεώσεις και πρωτόκολλα” και ότι “ακολουθώντας τις κατευθυντήριες γραμμές και τα πρωτόκολλα του NIAID, δεν είχαμε υποχρέωση να αποκαλύψουμε αυτή την έρευνα για δύο λόγους”.

“Τα πειράματα που αναφέρονται σε αυτό το χειρόγραφο πραγματοποιήθηκαν με χρηματοδότηση από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Η χρηματοδότηση από το NIAID αναγνωρίστηκε επειδή χρησιμοποιήθηκε για να βοηθήσει στην ανάπτυξη των εργαλείων και των πλατφορμών που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή την έρευνα- δεν χρηματοδότησε άμεσα αυτή την έρευνα”, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

“[Η χρηματοδότηση από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας] αναγνωρίστηκε επίσης για μια επιχορήγηση κοινών οργάνων που βοήθησε στην υποστήριξη των παθολογικών μελετών. Πιστεύουμε ότι οι πηγές χρηματοδότησης για τα εργαλεία δεν απαιτούν υποχρέωση υποβολής έκθεσης”.

Και “δεύτερον, δεν υπήρξε καμία έρευνα «κέρδος-λειτουργίας»”, δήλωσε το πανεπιστήμιο. Εάν “υπήρχαν ενδείξεις για κάτι τέτοιο, τόσο βάσει του NIAID όσο και βάσει των δικών μας πρωτοκόλλων θα σταματούσαμε αμέσως και θα αναφέραμε. Όλες οι έρευνες στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, είτε χρηματοδοτούνται από το NIAID είτε όχι, ακολουθούν το ίδιο πρωτόκολλο. Βρισκόμαστε σε συνεχή συζήτηση με την ηγεσία του NIAID και τους υπεύθυνους προγραμμάτων”.

Επικρίσεις

Μετά τις αναφορές σχετικά με τη μελέτη, ωστόσο, ορισμένες ομάδες και συντηρητικοί νομοθέτες εξέφρασαν ανησυχία.

Το εργαστήριο P4, που χαρακτηρίζεται ως το υψηλότερο επίπεδο βιολογικής ασφάλειας, στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γούχαν στη Γούχαν της Κίνας, στις 17 Απριλίου 2020. (AFP via Getty Images/Hector Retamal)

 

Ο γερουσιαστής και γιατρός Roger Marshall (R-Kan.) εξέδωσε δήλωση ότι η εν λόγω έρευνα δεν θα πρέπει να διεξάγεται σε “πυκνοκατοικημένες περιοχές”, διότι δημιουργεί τη “δυνατότητα να σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους από οποιοδήποτε μεμονωμένο πυρηνικό όπλο”.

“Η ιστορία μάς έχει διδάξει ότι οι ιοί έχουν καταφέρει να διαφύγουν ακόμη και από τα πιο ασφαλή εργαστήρια. Αυτό δεν είναι ένα ρίσκο που μόνο οι επιστήμονες θα πρέπει να μπορούν να αναλάβουν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του αμερικανικού κοινού. Αυτή η έρευνα πρέπει να σταματήσει αμέσως, ενώ οι κίνδυνοι και τα οφέλη μπορούν να διερευνηθούν”, ανέφερε σε δήλωσή του.

Ο γερουσιαστής έκανε αναφορά στο γεγονός ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρείχε χρηματοδότηση σε μια ομάδα τρίτων για να πραγματοποιήσει πιθανή έρευνα «κέρδος-λειτουργίας» σε ένα εργαστήριο ύψιστης ασφάλειας στη Γούχαν της Κίνας -που βρίσκεται στην ίδια πόλη όπου καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα COVID-19 το 2019. Ορισμένοι αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών εξέδωσαν το 2021 έκθεση σύμφωνα με την οποία ο ιός ενδέχεται να είχε διαφύγει από ένα εργαστήριο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε