Τρίτη, 16 Ιούλ, 2024
Προσωπικό ασφαλείας του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν, του την ώρα που ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ερευνά την προέλευση του COVID-19 στην Κίνα στις 3 Φεβρουαρίου 2021. (Hector Retamal / AFP μέσω Getty Images)

Κρατικό αμερικανικό ινστιτούτο υγείας διακόπτει τη χρηματοδότηση του εργαστηρίου της Γουχάν

Το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας αφαίρεσε αθόρυβα το εργαστήριο της Γουχάν που θεωρείται ύποπτο ως πηγή της COVID-19 από τον κατάλογο των ξένων εγκαταστάσεων που είναι επιλέξιμες για τη διεξαγωγή πειραμάτων σε ζώα με χρήματα των φορολογουμένων.

Το όνομα Ινστιτούτο Ιολογίας Γουχάν, το οποίο εξακολουθούσε να περιλαμβάνεται στον κατάλογο μόλις στις 23 Απριλίου, απουσίαζε από τη σελίδα που ενημερώθηκε τελευταία φορά στις 17 Μαΐου. Ο τρέχων κατάλογος αποτελείται από 27 άλλα εργαστήρια από την Κίνα.

Το Ινστιτούτο Ιολογίας Γουχάν είναι εδώ και χρόνια εταίρος της EcoHealth Alliance με έδρα τη Νέα Υόρκη, διεξάγοντας έρευνα για τον κορονοϊό της νυχτερίδας με χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ, η οποία ξεπέρασε συνολικά τα 3 εκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2014 και 2019.

Η Ρεπουμπλικανή γερουσιαστής Τζόνι Έρνστ, σφοδρή επικρίτρια της χρηματοδότησης του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν, πανηγύρισε την είδηση ως «νίκη για τους φορολογούμενους».

«Μετά από χρόνια, το εργαστήριο της Γουχάν φαίνεται τελικά ότι δεν είναι πλέον επιλέξιμο για χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ», δήλωσε στην Epoch Times. «Η αλήθεια είναι ότι το κρατικό Ινστιτούτο Ιολογίας Γουχάν της Κίνας δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει λάβει υποστήριξη από τις ΗΠΑ για τα επικίνδυνα πειράματά του με τους κορονοϊούς των νυχτερίδων».

Η γερουσιαστής Τζόνι Έρνστ μιλάει σε συνέντευξη Τύπου των Ρεπουμπλικάνων της Γερουσίας στο κτίριο του Καπιτωλίου των ΗΠΑ στις 9 Μαρτίου 2022. (Anna Moneymaker/Getty Images)

 

«Αυτό το περιστατικό αποκάλυψε ένα τεράστιο παραθυράκι που επιτρέπει να ξοδεύονται κρυφά αμύθητα ποσά αμερικανικών δολαρίων σε ιδρύματα στην Κίνα και αλλού», δήλωσε, προσθέτοντας ότι παραμένει αποφασισμένη να διασφαλίσει ότι «δεν θα πετάξουν κάτω από το ραντάρ άλλες παλαβές μελέτες εις βάρος των φορολογουμένων» και ότι θα υπάρχει «πλήρης δημόσια διαφάνεια για κάθε δεκάρα που αποστέλλεται σε ένα ίδρυμα στην Κίνα».

Το εργαστήριο Γουχάν έχει ιστορικό αμφισβητήσιμων πρακτικών εργαστηριακής ασφάλειας, καθώς συμμετείχε σε έργα για την ενίσχυση ενός κορονοϊού που μοιάζει με τον SARS και θα μπορούσε να κάνει τα ποντίκια πιο άρρωστα. Ένα βίντεο του 2017 έδειξε τους ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν να κρατούν νυχτερίδες σε κλουβί μέσα στο εργαστήριο και να συλλέγουν δείγματα νυχτερίδων σε εξωτερικούς χώρους με ελάχιστα μέτρα προστασίας.

Το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας ανέστειλε τη χρηματοδότηση του έργου της EcoHealth για τον ιό των νυχτερίδων μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στην Κίνα και αργότερα τερμάτισε την υποτροφία της Γουχάν λόγω ζητημάτων συμμόρφωσης με τους κανόνες επιχορήγησης. Ανανέωσε την επιχορήγηση νωρίτερα αυτό το μήνα με ορισμένες τροποποιήσεις στο πεδίο εφαρμογής του προγράμματος, μια κίνηση που προκάλεσε συναγερμό από επικριτές όπως η Έρνστ, ο οποία θέλει να δει μόνιμη αποδέσμευση της οργάνωσης της Νέας Υόρκης.

Με την ανανεωμένη επιχορήγηση, η EcoHealth λαμβάνει πλέον 17 ενεργές επιχορηγήσεις στις ΗΠΑ συνολικής αξίας άνω των 50 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ορισμένοι πρώην και νυν αξιωματούχοι του τομέα της υγείας και των μυστικών υπηρεσιών έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στη θεωρία ότι η COVID-19 μπορεί να προέρχεται από το εργαστήριο της Γουχάν.

«Η διαρροή από το εργαστήριο είναι η μόνη εξήγηση που υποστηρίζεται αξιόπιστα από τις πληροφορίες μας, την επιστήμη και την κοινή λογική», δήλωσε πρόσφατα σε επιτροπή του Κογκρέσου στην Ουάσινγκτον ο Τζον Ράτκλιφ, διευθυντής των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ. «Στην πραγματικότητα, αν επρόκειτο για μια δίκη, η υπεροχή των έμμεσων στοιχείων που παρέχονται από τις πληροφορίες μας θα ανάγκαζε τους ενόρκους να κρίνουν ένοχη την κατηγορία ότι η έρευνα για τον κορονοϊό στα εργαστήρια της Γουχάν ήταν υπεύθυνη για τη γέννηση μιας παγκόσμιας πανδημίας».

Ο Ντέιβιντ Φέιθ, επίκουρος ανώτερος συνεργάτης του Κέντρου για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια και πρώην αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε στην Επιλεγμένη Υποεπιτροπή για την Πανδημία του Κορονοϊού ότι «γινόταν όλο και πιο δύσκολο να αγνοηθούν τα ύποπτα βασικά γεγονότα της ιστορίας» καθώς συνέλεγαν πληροφορίες σχετικά με την προέλευση της πανδημίας.

«Καθώς τεκμηριώναμε αυτά τα ζητήματα για να ενημερώσουμε τις διπλωματικές μας δεσμεύσεις με την Κίνα και άλλους, η προσοχή μας επέστρεφε όλο και περισσότερο στα εργαστήρια της Γουχάν», δήλωσε ο Φέιθ στις 18 Απριλίου.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο δημοσίευσε επίσης την Τετάρτη μια έκθεση (pdf) σχετικά με την προέλευση της COVID-19.

Η έκθεση των 328 σελίδων συνέταξε έναν κατάλογο έμμεσων στοιχείων που συνδέουν την προέλευση της πανδημίας με το κινεζικό εργαστήριο.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2019, ανέφερε η έκθεση, πιθανόν να έλαβε χώρα εκεί μια «σοβαρή αποτυχία ή ατύχημα βιοσυγκράτησης, πιθανότατα με σημαντικό παθογόνο», το οποίο η πιο υψηλόβαθμη κινεζική ηγεσία έλαβε γνώση τουλάχιστον τον Νοέμβριο του 2019.

Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, σύμφωνα με την έκθεση, είναι «υποχρηματοδοτούμενο, υπορυθμιζόμενο και υποστελεχωμένο», αλλά υπό την πίεση των αρχών προσπάθησε να παράγει επιστημονικές ανακαλύψεις για να προωθήσει την Κίνα ως πρωτοπόρο στον τομέα.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε