Τρίτη, 21 Μαΐ, 2024
Η Μέλβα Μλάμπο, δεξιά, και ο Πουσελέτσο Λεσόφι, και οι δύο επιστήμονες της ιατρικής, προετοιμάζονται για την αλληλούχιση δειγμάτων COVID-19 για την Όμικρον στο ερευνητικό κέντρο Ndlovu στο Elandsdoorn της Νότιας Αφρικής, στις 8 Δεκεμβρίου 2021. (Jerome Delay/AP Photo, File)

Μελέτη: Ασθενής με HIV που «κόλλησε» COVID-19 ανέπτυξε 21 μεταλλάξεις

Μια νοτιοαφρικανή γυναίκα που έπασχε από ανεπαρκώς ελεγχόμενη λοίμωξη HIV και η οποία επίσης «κόλλησε» COVID-19 για εννέα μήνες, είδε τον ιό του ΚΚΚ να αναπτύσσει τουλάχιστον 21 μεταλλάξεις ενώ βρισκόταν στον οργανισμό της, σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική προδημοσίευση.

Η γυναίκα, 22 ετών, κατάφερε να ξεπεράσει τον ιό του ΚΚΚ (Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας) που προκαλεί την COVID-19, μέσα σε έξι έως εννέα εβδομάδες αφότου άρχισε να παίρνει αντιρετροϊκά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του HIV, σύμφωνα με τους ερευνητές του Stellenbosch και του Πανεπιστημίου KwaZulu-Natal.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «δικαιολογείται αυξημένη επαγρύπνηση» μεταξύ των ασθενών με HIV που προσβάλλονται από την COVID-19 για να «αποτραπεί η εμφάνιση» των παραλλαγών της COVID-19. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραλλαγή Όμικρον ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική τον Νοέμβριο του 2021 και οι αξιωματούχοι υγείας των ΗΠΑ λένε ότι είναι πλέον το κυρίαρχο στέλεχος σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Αυτή η περίπτωση, όπως και άλλες προηγούμενες, περιγράφει μια πιθανή οδό για την εμφάνιση νέων παραλλαγών», ανέφεραν οι επιστήμονες στην προδημοσίευση, προσθέτοντας ότι πρόκειται ακόμη για μια υπόθεση και χρειάζονται πολύ περισσότερα δεδομένα. «Η εμπειρία μας ενισχύει προηγούμενες αναφορές ότι η αποτελεσματική αντιρετροϊκή θεραπεία είναι το κλειδί για τον έλεγχο τέτοιων περιστατικών».

Η Νότια Αφρική έχει τη μεγαλύτερη επιδημία HIV στον κόσμο. Περίπου 8,2 εκατομμύρια από τα 60 εκατομμύρια του πληθυσμού της έχουν μολυνθεί με τον ιό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο ασθενής που παρατηρήθηκε στη μελέτη είχε αναπτύξει περίπου 10 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα του ιού του ΚΚΚ, η οποία του επιτρέπει να συνδέεται με τα κύτταρα, μαζί με άλλες 11 μεταλλάξεις. Ορισμένες από τις μεταλλάξεις ήταν παρόμοιες με εκείνες που παρατηρούνται στις παραλλαγές Όμικρον και Λάμδα, ενώ άλλες ήταν σύμφωνες με μεταλλάξεις που επιτρέπουν στον ιό να παρακάμπτει τα αντισώματα.

«Για άλλη μια φορά η εμπειρία μας ενισχύει προηγούμενες αναφορές ότι τα αποτελεσματικά [αντιρετροϊκά φάρμακα είναι] το κλειδί για τον έλεγχο τέτοιων συμβάντων. Μόλις ο πολλαπλασιασμός του HIV τεθεί υπό έλεγχο και αρχίσει η ανοσολογική ανασύσταση, επιτυγχάνεται ταχεία κάθαρση [του ιού του ΚΚΚ], πιθανώς ακόμη και πριν από την πλήρη ανοσολογική ανασύσταση», ανέφεραν. «Αυτό υπογραμμίζει το ευρύτερο σημείο ότι πρέπει να καλυφθούν τα κενά στην φροντίδα του HIV, γεγονός που θα ωφελήσει και άλλες παθήσεις και προβλήματα δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένου της COVID-19».

Εν τω μεταξύ, μετά από εβδομάδες εξάπλωσης της Όμικρον στη χώρα, ορισμένοι Νοτιοαφρικανοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι είναι αισιόδοξοι ότι η χώρα έχει φτάσει σε ένα «σημείο καμπής».

«Το κύμα της Όμικρον αντιπροσωπεύει τώρα λιγότερο από το 5% όλων των θανάτων που έχουν συμβεί λόγω της COVID-19 [στη Νότια Αφρική] από την έναρξη της πανδημίας», δήλωσε τη Δευτέρα στο CBS News ο εμβολιολόγος Σαμπίρ Μαντίτι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Witwatersrand.

Αν και ενδέχεται να εμφανιστούν περισσότερες παραλλαγές της COVID-19, πιστεύει ότι τα χειρότερα της διετούς πανδημίας έχουν περάσει.

«Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο καμπής σε αυτή την πανδημία», δήλωσε ο Μαντίτι. «Δεν βλέπω να ξαναζούμε αυτό που ζήσαμε κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων κυμάτων στη Νότια Αφρική».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε