Σάββατο, 24 Φεβ, 2024
Αυτή η εικόνα από το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης δείχνει τον νέο κορονοϊό (πορτοκαλί), ο οποίος προκαλεί τη νόσο COVID-19, που απομονώθηκε από ασθενή στις ΗΠΑ, να αναδύεται από την επιφάνεια κυττάρων (πράσινο) που καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο. Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020. (NIAID-RML)

Μελέτη: Άτομα με φυσική ανοσία διατρέχουν μικρό κίνδυνο επαναμόλυνσης ή σοβαρής νόσησης από τον COVID-19

Οι άνθρωποι που ανάρρωσαν από COVID-19 διατρέχουν μικρό κίνδυνο να προσβληθούν εκ νέου από τη νόσο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα.

Οι ερευνητές στο Κατάρ εξέτασαν μια ομάδα πληθυσμού άνω των 353.000 ατόμων χρησιμοποιώντας εθνικές βάσεις δεδομένων που περιέχουν πληροφορίες σχετικά με ασθενείς με επιβεβαιωμένες λοιμώξεις με αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης.

Ο πληθυσμός που μελετήθηκε προσβλήθηκε από τον COVID-19, τη νόσο που προκαλείται από τον ιό του ΚΚΚ (Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας), μεταξύ 28 Φεβρουαρίου 2020 και 28 Απριλίου 2021.

Οι επαναμολύνσεις υπολογίστηκαν εάν ένα άτομο βρέθηκε θετικό τουλάχιστον 90 ημέρες μετά την πρώτη του μόλυνση.

Αφού αποκλείστηκαν περίπου 87.500 άτομα με ιστορικό εμβολιασμού, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν ανοσία επειδή είχαν αναρρώσει από τον ιό COVID-19 είχαν μικρό κίνδυνο επαναμόλυνσης και σοβαρής νόσησης.

Εντοπίστηκαν μόλις 1.304 επαναμολύνσεις. Αυτό σημαίνει ότι το 0,4% των ατόμων με φυσική ανοσία και χωρίς ιστορικό εμβολιασμού προσβλήθηκαν για δεύτερη φορά από COVID-19.

Οι πιθανότητες σοβαρής νόσησης ήταν 0,1 τοις εκατό σε σχέση  με κάποιον που μολύνεται για πρώτη φορά, σύμφωνα με τη μελέτη. Εντοπίστηκαν μόλις τέσσερις τέτοιες περιπτώσεις.

Δεν καταγράφηκε καμία περίπτωση θανάτου μεταξύ όσων μολύνθηκαν για δεύτερη φορά.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine. Χρηματοδοτήθηκε από την Weill Cornell Medicine-Qatar, το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας του Κατάρ, την Hamad Medical Corporation και την Sidra Medicine

Οι ερευνητές, Λάιθ Αμπού-Ραντάντ με το Weill Cornell Medicine-Qatar και ο Δρ. Ρόμπερτ Μπελολίνι με το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας του Κατάρ, είχαν προηγουμένως εκτιμήσει ότι η αποτελεσματικότητα της φυσικής ανοσίας κατά της επαναμόλυνσης είναι 85 τοις εκατό ή μεγαλύτερη.

«Κατά συνέπεια, για ένα άτομο που έχει ήδη υποστεί πρωτογενή λοίμωξη, ο κίνδυνος σοβαρής επαναμόλυνσης είναι μόνο περίπου το 1% του κινδύνου ενός προηγουμένως μη μολυσμένου ατόμου να υποστεί σοβαρή πρωτογενή λοίμωξη», δήλωσαν.

«Πρέπει να προσδιοριστεί εάν αυτή η προστασία έναντι σοβαρής νόσου κατά την επαναμόλυνση διαρκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κατ’ αναλογία με την ανοσία που αναπτύσσεται έναντι άλλων εποχιακών “κοινών κρυολογημάτων” κορονοϊών, οι οποίοι προκαλούν βραχυπρόθεσμη ανοσία έναντι ήπιας επαναμόλυνσης αλλά μακροπρόθεσμη ανοσία έναντι πιο σοβαρής νόσου με επαναμόλυνση. Εάν αυτό συνέβαινε με τον SARS-CoV-2, ο ιός (ή τουλάχιστον οι παραλλαγές που έχουν μελετηθεί μέχρι σήμερα) θα μπορούσε να υιοθετήσει ένα πιο καλοήθες πρότυπο μόλυνσης όταν γίνει ενδημικός», προσθέτουν.

Ο SARS-CoV-2 είναι μια ακόμη ονομασία για τον ιό του ΚΚΚ.

«Σημαντική μελέτη που δείχνει πόσο σπάνια είναι η επαναμόλυνση και η σοβαρή νόσος του COVID μετά την αποκατάσταση του COVID», έγραψε στο Twitter η Δρ. Μόνικα Γκάντι, γιατρός λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.

Η μελέτη προστίθεται στον αυξανόμενο όγκο ερευνών που δείχνουν ότι οι άνθρωποι που ανάρρωσαν από το COVID-19 απολαμβάνουν υψηλά επίπεδα ανοσίας έναντι της επαναμόλυνσης και ακόμη μεγαλύτερη προστασία έναντι σοβαρής νόσου και θανάτου, πρόσθεσε η ίδια.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε