Τρίτη, 05 Μαρ, 2024
Τρισδιάστατη εκτύπωση μιας πρωτεΐνης ακίδας του SARS-CoV-2 -του ιού που προκαλεί την COVID-19- μπροστά από μια τρισδιάστατη εκτύπωση ενός σωματιδίου του ιού SARS-CoV-2. (Ευγενική προσφορά του NIAID/RML)

Μελέτη: Η φυσική ανοσία διαρκεί τουλάχιστον 18 μήνες

Σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη, η προστασία που βιώνουν οι άνθρωποι μετά την ανάρρωση από την COVID-19, γνωστή ευρέως ως φυσική ανοσία, διαρκεί για τουλάχιστον 18 μήνες.

Ερευνητές στην Ιταλία ανέλυσαν το επίπεδο των αντισωμάτων σε 36 ασθενείς που είχαν τεκμηριωμένα προσβληθεί από COVID-19 τον Μάρτιο του 2020. Περίπου οι μισοί από τους ασθενείς συνέχισαν να κάνουν εμβόλια COVID-19, αλλά οι υπόλοιποι παρέμειναν ανεμβολίαστοι. Δείγματα από όλους, εκτός από δύο, εξετάστηκαν σε χρονικά διαστήματα, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021, χρησιμοποιώντας αναλύσεις που έχουν λάβει έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

«Στους 18 μήνες, το 97% των συμμετεχόντων βρέθηκε θετικό για αντι-NCP, γεγονός που υποδηλώνει την επιμονή της ανοσίας που προκαλείται από τη μόλυνση ακόμη και για τα εμβολιασμένα άτομα», έγραψαν οι ερευνητές στην προδημοσίευση, η οποία δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο medrxiv.

Το NCP σημαίνει νουκλεοκαψίδιο, ένα μέρος του ιού του ΚΚΚ(Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας). Ο ιός του ΚΚΚ προκαλεί την COVID-19. Τα αντισώματα πιστεύεται ότι προστατεύουν τους ανθρώπους από τη μόλυνση από τον ιό του ΚΚΚ.

«Αντισώματα κατά του νουκλεοκαψιδίου θα υπάρχουν μόνο σε άτομα που έχουν αναρρώσει και όχι σε εμβολιασμένα άτομα», δήλωσε η Δρ. Ασίγια Ζαϊντι, ερευνήτρια στην Associazione Naso Sano και μία από τους συγγραφείς, σε ηλεκτρονικό μήνυμα προς την Epoch Times.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και τα άτομα που εμβολιάστηκαν έλαβαν προστασία από τη φυσική ανοσία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο εμβολιασμός με τα εμβόλια COVID-19 της Pfizer-BioNTech έδωσε σημαντική ενίσχυση σε όσους είχαν προηγούμενη μόλυνση, αλλά ότι η αύξηση της προστασίας μειώθηκε σχετικά γρήγορα.

«Τα ευρήματα της μελέτης μας καταδεικνύουν ότι, ενώ ο εμβολιασμός με διπλή δόση ενίσχυσε τους τίτλους IgG στα άτομα που είχαν αναρρώσει 161 φορές, αυτή η “ενίσχυση” ήταν σχετικά εφήμερη. Αντίθετα, τα ανεμβολίαστα άτομα που ανάρρωσαν συνέχισαν να παρουσιάζουν σταθερή μείωση αλλά ανιχνεύσιμα επίπεδα αντισωμάτων. Πιστεύουμε όντως ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την επαναξιολόγηση του χρόνου και του δοσολογικού σχήματος των εμβολίων για επαρκή ανοσολογική απόκριση στα άτομα που έχουν ανακάμψει», δήλωσε η Ζαϊντι.

Οι περιορισμοί της μελέτης παρατήρησης περιλαμβάνουν τον μικρό αριθμό ασθενών.

Οι ερευνητές, οι οποίοι χρηματοδοτούν οι ίδιοι την έρευνά τους, δήλωσαν ότι το περιορισμένο μέγεθος του δείγματος οφείλεται στην έλλειψη χρηματοδότησης, επειδή οι επαναλαμβανόμενες ορολογικές εξετάσεις για κάθε ασθενή επί 18 μήνες ήταν δαπανηρές και επειδή η παρακολούθηση όλων των ασθενών και η υπενθύμισή τους για τις εξετάσεις ήταν δύσκολη.

Στα πλεονεκτήματά της περιλαμβάνεται η αξιοσημείωτη χρονική διάρκεια.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παρακολούθηση (Μάρτιος 2020-Σεπτέμβριος 2021) για την παρουσία αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 σε άτομα που έχουν αναρρώσει μαζί με την επίδραση του εμβολιασμού με 2 δόσεις-BNT162b2 σε πυκνότητα», έγραψαν οι ερευνητές.

Ο SARS-CoV-2 είναι μια άλλη ονομασία για τον ιό του ΚΚΚ, ενώ το BNT162b2 είναι η εμπορική ονομασία του εμβολίου της Pfizer.

Προηγούμενες μελέτες έχουν καταδείξει την ισχυρή επίδραση της φυσικής ανοσίας κατά του ιού, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Nature στα μέσα Ιανουαρίου, η οποία διαπίστωσε ότι η απόκριση των κυττάρων Β μνήμης, ένας δείκτης προστασίας κατά του σοβαρής νόσου από COVID-19, εξελίχθηκε κατά τους μήνες μετά τη μόλυνση «με τρόπο που συνάδει με την επιμονή του αντιγόνου».

Άλλοι δείκτες προστασίας παρατηρήθηκε σε μελέτες το 2021 να διαρκούν τουλάχιστον πάνω από 7 μήνες, τουλάχιστον 8 μήνες, τουλάχιστον 10 μήνες, τουλάχιστον 11 μήνες, τουλάχιστον 13 μήνες και τουλάχιστον 14 μήνες. Οι μελέτες ολοκληρώθηκαν πριν από την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον, η οποία, σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα, αποφεύγει καλύτερα τόσο τη φυσική ανοσία όσο και την προστασία που προέρχεται από το εμβόλιο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε