Τρίτη, 07 Φεβ, 2023
Εργαζόμενος στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στο Ισραήλ προετοιμάζει μια δόση του εμβολίου της Pfizer-BioNTech σε φωτογραφία αρχείου. (Ahmad Ghababli/AFP μέσω Getty Images)

Μελέτη: Η φυσική ανοσία προστατεύει περισσότερο από τον εμβολιασμό COVID-19 με την πάροδο του χρόνου

Η ανοσία που απολαμβάνουν οι άνθρωποι μετά την ανάρρωση από την COVID-19 είναι καλύτερη από την προστασία που παρέχει ο εμβολιασμός, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Ισραήλ.

Οι ερευνητές που ανέλυσαν στοιχεία από τη βάση δεδομένων υγείας του νομού από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο διαπίστωσαν ότι τόσο οι μολύνσεις από την COVID-19 όσο και οι σοβαρές ασθένειες ήταν υψηλότερες μεταξύ των εμβολιασμένων από ό,τι εκείνων που ανάρρωσαν από την ασθένεια, γνωστά και ως άτομα με φυσική ανοσία.

Για παράδειγμα, τα άτομα με φυσική ανοσία είχαν ποσοστό μόλυνσης 10,5 ανά 100.000 άτομα τέσσερις έως έξι μήνες μετά την ανάρρωσή τους, έναντι ποσοστού 69,2 ανά 100.000 άτομα μεταξύ των εμβολιασμένων.

Ο αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων ήταν επίσης υψηλότερος μεταξύ των εμβολιασμένων: Το 0,9% όλων των περιπτώσεων μεταξύ αυτής της ομάδας ήταν σοβαρές, σε σύγκριση με το 0,5% των περιπτώσεων μεταξύ αυτών που έχουν αναρρώσει.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η προστασία έναντι της λοίμωξης μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου τόσο μεταξύ αυτών που έχουν αναρρώσει όσο και μεταξύ των εμβολιασθέντων, αλλά η πτώση ήταν πιο έντονη μεταξύ των εμβολιασθέντων.

Μελέτησαν επίσης δύο άλλες ομάδες: άτομα με φυσική ανοσία που αργότερα έκαναν εμβόλιο και άτομα που έκαναν εμβόλιο και αργότερα ανάρρωσαν από λοίμωξη.

Τα ποσοστά των κρουσμάτων ήταν χαμηλά και στις δύο αυτές ομάδες. Ήταν τα χαμηλότερα κατά ένα μικρό ποσοστό στους ανθρώπους με φυσική ανοσία που έκαναν εμβόλιο.

«Διαπιστώσαμε ότι η προστασία έναντι της παραλλαγής Δέλτα φθίνει με την πάροδο του χρόνου τόσο για τα εμβολιασμένα όσο και για τα άτομα που είχαν μολυνθεί προηγουμένως και ότι μια πρόσθετη δόση αποκαθιστά την προστασία», δήλωσε ο Yair Goldberg, αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ισραήλ, επικεφαλής της προ-δημοσιευμένης μελέτης (pdf), σε ηλεκτρονικό μήνυμα προς την Epoch Times.

Η μελέτη ανέλυσε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου COVID-19 της Pfizer-BioNTech, του εμβολίου που χρησιμοποιείται περισσότερο στο Ισραήλ.

Η COVID-19 είναι η ασθένεια που προκαλείται από τον ιό του ΚΚΚ (Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας).

Οι περιορισμοί της μελέτης περιλάμβαναν την ύπαρξη μακροχρόνιων δεδομένων για αυτούς που ανάρρωσαν έναντι των άλλων ομάδων, έναν απροσδιόριστο αριθμό εμβολιασμένων ατόμων που δεν διαγνώστηκαν ως φυσικά άνοσοι και πιθανή μεροληψία ανίχνευσης επειδή τα άτομα με φυσική ανοσία είναι λιγότερο πιθανό να εξεταστούν σε σχέση με τους εμβολιασμένους.

Η προστασία διατηρείται με την πάροδο του χρόνου

Η ανοσία μπορεί να μετρηθεί μέσω των αντισωμάτων, τα οποία προστατεύουν κυρίως από τη μόλυνση, ή μέσω των Τ-κυττάρων και των Β-κυττάρων, τα οποία προστατεύουν κυρίως από σοβαρή ασθένεια.

«Αυτά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος δεν εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο Dr. Jeffrey Klausner, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, σε ηλεκτρονικό μήνυμα προς τους Epoch Times.

Αν και τα επίπεδα των αντισωμάτων μειώνονται τόσο στους φυσικά ανοσοποιημένους όσο και στους εμβολιασμένους καθώς περνάει ο καιρός από την ανάρρωση ή την πραγματοποίηση του εμβολίου, και οι δύο ομάδες απολαμβάνουν μακροχρόνια προστασία από σοβαρές ασθένειες ή θάνατο.

Οι άνθρωποι που έχουν ανοσία έχουν 90% χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το Κατάρ.Οι φυσικά ανοσοποιημένοι, όμως, προστατεύονται καλύτερα τόσο από τη μόλυνση όσο και από τη σοβαρή νόσο, σύμφωνα με ένα μεγάλο σώμα ερευνών που περιλαμβάνει την τελευταία μελέτη από το Ισραήλ.

«Αν είχατε κολλήσει COVID πριν και αναρρώσατε, όλα τα δεδομένα που εξετάζουμε υποδηλώνουν ότι έχετε αλεξίσφαιρη φυσική ανοσία, η οποία είναι πολύ πιο ισχυρή και ολοκληρωμένη από την ανοσία του εμβολίου», δήλωσε στην Epoch Times ο Dr. Paul Alexander, επιδημιολόγος των Early COVID Care Experts, ο οποίος έχει συγκεντρώσει 141 μελέτες σχετικά με τη φυσική ανοσία -συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης μελέτης από το Ισραήλ που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο.

Το ερώτημα

Το ερώτημα που διχάζει την επιστημονική κοινότητα είναι αν τα άτομα με φυσική ανοσία πρέπει να εμβολιάζονται.

Εκείνοι που το κάνουν περιγράφονται ως έχοντες “υβριδική ανοσία”.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι υγείας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Dr. Anthony Fauci, και ορισμένοι επιστήμονες έχουν ενθαρρύνει τον εμβολιασμό των ατόμων με φυσική ανοσία.

Επισημαίνουν μελέτες που δείχνουν ότι τα άτομα με υβριδική ανοσία έχουν το υψηλότερο επίπεδο προστασίας, τουλάχιστον έναντι της μόλυνσης.

«Η υβριδική ανοσία των ανθρώπων που έχουν επιβιώσει από την αρχική τους μόλυνση και στη συνέχεια εμβολιάζονται – έχουν ισχυρότερη προστασία από οποιονδήποτε άλλον», δήλωσε στην Epoch Times ο Dr. David Boulware, ιατρός λοιμωξιολόγος και επιστήμονας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.

Οι Ισραηλινοί ερευνητές προτείνουν επίσης μια δόση για τους φυσικά ανοσοποιημένους, αλλά δεν είναι όλοι σύμφωνοι.

«Υπάρχει μικρό όφελος από τον εμβολιασμό μετά την ανάρρωση από το COVID», δήλωσε στην Epoch Times ο Dr. Harvey Risch, καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Γέιλ, σε ηλεκτρονικό μήνυμα.

Ο Alexander σημείωσε ότι ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η χορήγηση εμβολίου σε ασθενείς που έχουν αναρρώσει μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο ποσοστό ανεπιθύμητων παρενεργειών και ότι τα εν λόγω συμβάντα που αναφέρθηκαν στο Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Ενεργειών είναι υψηλότερα από ό,τι σε άλλα εμβόλια.

Ο Boulware λέει ότι ένας τρόπος για την ελαχιστοποίηση των πιθανών συμβάντων είναι όσοι έχουν αναρρώσει να μην κάνουν το εμβόλιο για τουλάχιστον έξι μήνες μετά την ανάρρωση.

Η Epoch Times ονομάζει τον νέο κορωνοϊό, ο οποίος προκαλεί την ασθένεια COVID-19, ιό του ΚΚΚ διότι η συγκάλυψη και η κακοδιαχείριση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος επέτρεψαν στον ιό να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Κίνα και να προκαλέσει μια παγκόσμια πανδημία.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε