Τετάρτη, 17 Απρ, 2024
Η φαρμακοποιός Safeway Ashley McGee γεμίζει μια σύριγγα με το εμβόλιο Pfizer COVID-19 στην Καλιφόρνια την 1η Οκτωβρίου 2021. (Justin Sullivan/Getty Images)

Μελέτη: Τα αντισώματα του εμβολίου μειώνονται 7 μήνες μετά τη δεύτερη δόση

Του Tammy Hung

Σύμφωνα με έρευνα, τα επίπεδα των αντισωμάτων που δημιουργούνται από τις δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech μπορεί να υποστούν έως και 10 φορές μείωση επτά μήνες μετά τον δεύτερο εμβολιασμό.

Η πτώση των επιπέδων αντισωμάτων θα θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα του σώματος να αμυνθεί ενάντια στην COVID-19 εάν το άτομο μολυνθεί.

Σε μια πρόσφατη μελέτη του BioRxiv που δημοσιεύτηκε πριν αξιολογηθεί από ομοτίμους, πολλοί λήπτες του εμβολίου εμφάνισαν σημαντική πτώση αντισωμάτων του ιού του ΚΚΚ (Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας), ή SARS-CoV-2, και τις παραλλαγές του συμπεριλαμβανομένων των «Δέλτα», «Βήτα» και «M».

Ο Μπάλι Πουλεντράν από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και ο Μεχούλ Σουθάρ του Πανεπιστημίου Έμορι δήλωσαν στο Reuters ότι η μελέτη δείχνει ότι «ο εμβολιασμός με το σκεύασμα της Pfizer-BioNtech αναπτύσσει υψηλά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά του αρχικού στελέχους του εμβολίου, αλλά αυτά τα επίπεδα μειώνονται σχεδόν 10 φορές μετά από επτά μήνες».

Ενώ το σώμα διαθέτει άλλους αμυντικούς μηχανισμούς για να αποτρέψει τον ιό, οι Πουλεντράν και Σουθάρ πρόσθεσαν ότι τα αντισώματα «είναι πολύ σημαντικά για την προστασία από τη μόλυνση από τον SARS-CoV-2».

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε 46 υγιείς συμμετέχοντες που είχαν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech. Το αίμα των συμμετεχόντων αναλύθηκε μία φορά μετά τη λήψη του δεύτερου εμβολιασμού και άλλη μια φορά μετά από έξι μήνες.

Οι ερευνητές πρότειναν τη χορήγηση ενός τρίτου ενισχυτικού εμβολιασμού για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου.

Προηγούμενες αναφορές δεδομένων από μια μελέτη πρώτης φάσης έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες είχα υψηλότερα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι της παραλλαγής Δέλτα αφού έλαβαν την αναμνηστική – τρίτη δόση – έναντι εκείνων που έλαβαν μόλις δύο δόσεις.

«Η τρίτη δόση αυξάνει τα εξουδετερωτικά αντισώματα στις εργαστηριακές μας μελέτες έως και 100 φορές υψηλότερα επίπεδα [μετά την τρίτη δόση] σε σύγκριση με [πριν]», δήλωσε ο Μίκαελ Ντόλστεν, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της Pfizer.

Το εμβόλιο Pfizer βρέθηκε να είναι 96% αποτελεσματικό για τους πρώτους δύο μήνες μετά τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με μελέτη της 28ης Ιουλίου από επιστήμονες των εταιρειών.
Η ερευνητική εργασία περιγράφει μια μείωση της αποτελεσματικότητας στο 83,7% μετά από τέσσερις έως έξι μήνες.

Η Epoch Times ονομάζει τον νέο κορωνοϊό, ο οποίος προκαλεί την ασθένεια COVID-19, ιό του ΚΚΚ διότι η συγκάλυψη και η κακοδιαχείριση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος επέτρεψαν στον ιό να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Κίνα και να προκαλέσει μια παγκόσμια πανδημία.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε