Τρίτη, 07 Φεβ, 2023
Μια νοσοκόμα προετοιμάζει το εμβόλιο COVID-19 της Oxford-AstraZeneca στην Πόλη του Μεξικού στις 7 Δεκεμβρίου 2021. (Pedro Pardo/AFP μέσω Getty Images)

Μελέτη: Τα εμβόλια COVID-19 προκαλούν χαμηλότερα αντισώματα έναντι της παραλλαγής Όμικρον

Τα εμβόλια COVID-19 προκαλούν χαμηλότερο επίπεδο αντισωμάτων έναντι της παραλλαγής του Όμικρον, ανέφεραν ερευνητές σε νέα μελέτη.

Χρησιμοποιώντας δείγματα αίματος από άτομα που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου Oxford-AstraZeneca ή του εμβολίου Pfizer-BioNTech, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης διαπίστωσαν “σημαντική πτώση” των εξουδετερωτικών αντισωμάτων, με ενδείξεις ότι ορισμένα άτομα δεν είχαν καθόλου.

«Αυτό θα οδηγήσει πιθανότατα σε αυξημένες επαναλαμβανόμενες μολύνσεις σε άτομα που είχαν ήδη μολυνθεί ή διπλά εμβολιασθεί, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα περαιτέρω κύμα μόλυνσης», γράφουν οι συγγραφείς στην προδημοσιευμένη μελέτη.

Η Όμικρον είναι μια παραλλαγή του ιού του ΚΚΚ (Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας), επίσης γνωστού ως SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί την COVID-19. Η παραλλαγή ανακαλύφθηκε από επιστήμονες στη Νότια Αφρική τον περασμένο μήνα και χρονολογείται τουλάχιστον από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τη γονιδιωματική αλληλουχία θετικών δοκιμών.

Οι πρώτες μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας από την Pfizer και τον συνεργάτη της, δείχνουν ότι τα σχήματα πρωτογενούς εμβολιασμού έχουν δραματικά μικρότερο αποτέλεσμα όσον αφορά την πρόληψη των λοιμώξεων COVID-19.

«Παρόλο που έχουν χρησιμοποιηθεί διαφορετικές μεθοδολογίες και τύποι επιλεγμένων ορών, τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν σταθερά μειωμένη ικανότητα εξουδετέρωσης των ορών από τους λήπτες εμβολίων και των ορών ανάρρωσης έναντι της Όμικρον σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές του SARS-CoV-2», ανέφερε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων σε πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μια αναμνηστική δόση μπορεί να αποκαταστήσει μέρος της χαμένης προστασίας, ενώ άλλες δείχνουν ότι η φυσική ανοσία, ή η άμυνα που παρέχεται από την ανάρρωση, δεν είναι τόσο καλή κατά της λοίμωξης από την Όμικρον, αν και η πτώση της προστασίας δεν ήταν τόσο έντονη.

Τα επίπεδα των αντισωμάτων είναι το πρωταρχικό μέτρο της προστασίας από τη μόλυνση.

Πολύ πιο σημαντική, όμως, είναι η προστασία από σοβαρή ασθένεια, καθώς πολλά κρούσματα COVID-19 ανιχνεύονται χωρίς ή με ήπια συμπτώματα.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δήλωσε ότι η μελέτη τους δεν έδειξε ότι η Όμικρον έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια μεταξύ των εμβολιασμένων.

«Τα δεδομένα αυτά είναι σημαντικά, αλλά αποτελούν μόνο ένα μέρος της εικόνας. Εξετάζουν μόνο τα εξουδετερωτικά αντισώματα μετά τη δεύτερη δόση, αλλά δεν μας λένε για την κυτταρική ανοσία, και αυτό θα εξεταστεί επίσης με τη χρήση αποθηκευμένων δειγμάτων μόλις οι δοκιμασίες είναι διαθέσιμες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μάθιου Σνέιπ, καθηγητής παιδιατρικής και εμβολιολογίας στο πανεπιστήμιο, ο οποίος ήταν συν-συγγραφέας της μελέτης.

Τα αναδυόμενα δεδομένα δείχνουν ότι η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική από τα προηγούμενα στελέχη, αλλά ότι δεν προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια. Η ισορροπία των δεδομένων που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής δείχνει ότι στην πραγματικότητα προκαλεί πιο ήπια κρούσματα κατά μέσο όρο από την Δέλτα, το κυρίαρχο στέλεχος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί λένε ότι απαιτείται περαιτέρω μελέτη για να εξακριβωθούν οι πτυχές της Όμικρον, ενώ ο πρώτος θάνατος που συνδέεται με την παραλλαγή αναφέρθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο τη Δευτέρα. Δεν ήταν σαφές αν το άτομο είχε εμβολιαστεί ή όχι.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε