Τρίτη, 23 Απρ, 2024
Η μεσογειακή διατροφή περιέχει έναν μεγάλο πλούτο τροφών, αλλά περιορισμένη κατανάλωση κρέατος.

Mεσογειακή διατροφή κατά της οστεοπόρωσης

 Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια που προσβάλλει τα οστά, κάνοντάς τα αδύναμα και εύθραυστα. 

Αν και η οστεοπόρωση συνήθως εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, οι νεότερες ηλικιακές ομάδες κινδυνεύουν και αυτές. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη αυτής της ασθένειας, όπως η γενετική, η ηλικία και ο τρόπος ζωής. 

«Για την οστεοπόρωση, η θεραπεία στοχεύει στην προστασία και την ενδυνάμωση των οστών. Αυτά περιλαμβάνουν διατροφή, άσκηση, συμπληρώματα συμπεριλαμβανομένων ασβεστίου και βιταμίνης D, και φάρμακα για την οστεοπόρωση», σύμφωνα με το WebMD.

Αν και θα πρέπει να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα με τη βοήθεια του γιατρού σας, μια νέα ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients υποδηλώνει ότι τα διαφορετικά πρότυπα διατροφής μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης της οστεοπόρωσης. Η μελέτη δείχνει τη σημασία της μεσογειακής διατροφής στην πρόληψη της απώλειας της οστικής μάζας και των καταγμάτων. 

«Ένα δημοφιλές εναλλακτικό διατροφικό μοτντέλο, η μεσογειακή δίαιτα, έχει πρόσφατα αποδειχθεί ότι έχει θετικά αποτελέσματα στη μυοσκελετική υγεία και μειώνει τη συχνότητα των καταγμάτων του ισχίου», ανέφερε η μελέτη. «Η υψηλότερη προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή σχετίζεται επίσης με αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου σε γυναίκες πριν και μετά την εμμηνόπαυση».

«Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες ελιάς, οι οποίες είναι αποτελεσματικές στη μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής. Η τακτική κατανάλωση ελαιολάδου μπορεί να αποτρέψει την απώλεια οστικής μάζας και να βελτιώσει τα ποσοστά οστικής απώλειας», συνεχίζει η μελέτη.

«Η μεσογειακή διατροφή επικεντρώνεται στο να γεμίζεις το πιάτο σου με μια ποικιλία τροφών, μεταξύ των οποίων τα λαχανικά, τα φρούτα και το ελαιόλαδο έχουν κυρίαρχο ρόλο. Ανάμεσα στα πολλά οφέλη της δίαιτας είναι η ικανότητά της να μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων χρόνιων προβλημάτων υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2», αναφέρει το The Atlanta Journal-Constitution.

Εδώ είναι οι κανόνες της μεσογειακής διατροφής: 

  • καθημερινά άφθονα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηροί καρποί, όσπρια, ελαιόλαδο, βότανα και μπαχαρικά. 
  • θαλασσινά τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
  • μέτρια κατανάλωση πουλερικών, αυγών και γιαουρτιού. 
  • περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και γλυκών – κυρίως σε ειδικές περιστάσεις. 
  • περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ – ένα ποτήρι κόκκινο κρασί μια στο τόσο. 

Εκτός από τη διατροφή, η τακτική άσκηση και η αποφυγή του καπνίσματος είναι δύο ακόμα σημαντικοί παράγοντες οστικής υγείας.

Εάν ανησυχείτε για την υγεία των οστών σας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Μπορεί να αξιολογήσει τους παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση και να συστήσει στρατηγικές πρόληψης και θεραπείας. 

 Πηγή: Tribune News Service

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε