Κυριακή, 05 Φεβ, 2023
Μια γενική άποψη της οικονομικής περιοχής Κάναρυ Γουόρφ, μετά την αρχική εμφάνιση της επιδημίας του ιού του ΚΚΚ, Λονδίνο, 5 Μαΐου 2020. (Marika Kochiashvili/Reuters)

Μία στις τέσσερις βρετανικές εταιρείες σχεδιάζει να απολύσει προσωπικό αν η οικονομική στήριξη σταματήσει σύντομα: Έρευνα

Το ένα τέταρτο των βρετανικών επιχειρήσεων αναμένεται να απολύσουν προσωπικό αν ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ δεν επεκτείνει το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης που πρόκειται να λήξει στο τέλος Απριλίου, είπε το εθνικό δίκτυο ειδήσεων της Βρετανίας στις 18 Φεβρουαρίου.

Το British Chambers of Commerce (BCC) είπε ότι οι επιχειρήσεις «ωθήθηκαν στο όριο» από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του ιού του ΚΚΚ (Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος), και κάλεσε την κυβέρνηση να θέσει «ένα καθαρό χάρτη επανανοίγματος» και να επεκτείνει την οικονομική στήριξη σε επιχειρήσεις έως το τέλος του 2021.

Στην τελευταία έρευνα του BBC περισσοτέρων από 1.100 επιχειρήσεων, επιπλέον της απόλυσης προσωπικού, ένα τέταρτο των εταιρειών είπαν πως θα πρέπει να μειώσουν τις ώρες απασχόλησης αν η στήριξη σταματήσει. Σχεδόν ένα τέταρτο είπαν ότι είχαν χρήματα απλώς για να επιβιώσουν λιγότερο από τρεις μήνες, και 61 τοις εκατό των εταιρειών ανέφεραν πτώση στις πωλήσεις τους τελευταίους τρεις μήνες.

«Είναι ζωτικής σημασίας για την βρετανική κυβέρνηση να διατηρήσει την οικονομική στήριξη έως ότου οι εταιρείες μπορούν να ανοίξουν πάλι και να αρχίσουν την ανάρρωση», είπε ο γενικός διευθυντής του BBC Άνταμ Μάρσαλ σε μια δήλωση.

«Το τράβηγμα του καλωδίου τώρα θα είναι τεράστιο λάθος και θα μοιάζει με την αχρήστευση των δισεκατομμυρίων που ήδη δαπανήθηκαν για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις να επιβιώσουν.»

Το BBC είπε ότι περισσότερες από τα δύο τρίτα των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα μεταξύ 18 Ιανουαρίου και 31 Ιανουαρίου είπαν ότι το πρόγραμμα στήριξης της κυβέρνησης ήταν «πολύ αποτελεσματικό». Μόνο 4 τοις εκατό είπαν ότι δεν ήταν αποτελεσματικό.

«Οι επιχειρήσεις είναι απεγνωσμένες να ξεκινήσουν πάλι ώστε να ανεβάσουν τα έσοδα και να αρχίσουν να σκέφτονται για το μέλλον», είπε ο Μάρσαλ. «Για να το κάνουν αυτό χρειάζεται να δουν ένα σαφές, βασισμένο σε στοιχεία σχέδιο ανοίγματος, και χρειάζονται χρόνο για να σταθούν πάλι στα πόδια τους χωρίς αχρείαστους επιπλέον φόρους, και την ασφάλεια να γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση θα τους υποστηρίξει πάλι αν δούμε μελλοντικούς περιορισμούς και πάλι.»

Ο Σουνάκ πρόκειται να παραδώσει τον ετήσιο προϋπολογισμό στις 3 Μαρτίου και έχει υποσχεθεί να παρέχει περισσότερη στήριξη για θέσεις εργασίας που επλήγησαν από την πανδημία του ιού του ΚΚΚ.

Αλλά γνωρίζει επίσης ότι οι δαπάνες σχετικά με τον ιό του ΚΚΚ έχουν ήδη ωθήσει το έλλειμα του προϋπολογισμού της Βρετανίας στο υψηλότερο σημείο του από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το πρόγραμμα στήριξης κόστισε £46 δισεκατομμύρια έως τα μέσα Δεκεμβρίου πέρυσι – το πιο ακριβό μέτρο οικονομικής στήριξης της κυβέρνησης.

Επίσημα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στις 18 Φεβρουαρίου έδειξαν ότι 20 τοις εκατό των υπαλλήλων ιδιωτικού τομέα είναι σε άδεια άνευ αποδοχών, με δεδομένα έως τις 11 Φεβρουαρίου. Μια άνοδος από το 18 τοις εκατό δύο εβδομάδες νωρίτερα, αν και κάτω από το 30 τοις εκατό που βρίσκονταν σε αυτήν την κατάσταση κατά την διάρκεια του πρώτου γύρου κλεισίματος.

Επέκταση στήριξης

Η Βρετανία εισήλθε σε έναν τρίτο γύρο εθνικών περιορισμών τον τελευταίο μήνα, που ανάγκασε τα σχολεία και τις περισσότερες επιχειρήσεις να κλείσουν για το κοινό, αν και το προσωπικό μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται εκεί αν δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

Με τις νέες μολύνσεις από τον ιό να έχουν πέσει περισσότερο από τρία τέταρτα από την κορύφωση στην αλλαγή του έτους, η κυβέρνηση διατηρεί ανησυχίες για τον κίνδυνο που θέτουν νέα στελέχη της ασθένειας και ακόμα δεν έχει μειώσει τους εθνικούς κανόνες περιορισμού.

Σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι στην Βρετανία είτε αναγκάστηκαν σε άδεια άνευ αποδοχών είτε απολύθηκαν για ελάχιστο έξι μηνών έως τον Ιανουάριο, σύμφωνα με μια έκθεση (pdf) από το think tank με θέμα το βιοτικό επίπεδο Resolution Foundation που δημοσιεύτηκε στις 17 Φεβρουαρίου.

Στην έκθεση με τίτλο: «Μακρύς COVID στην αγορά εργασίας», το ίδρυμα συνέστησε η κυβέρνηση να διατηρήσει το πρόγραμμα στήριξης για τουλάχιστον δύο μήνες μετά την μείωση των μέτρων περιορισμού, για να δώσει στην αγορά εργασίας χρόνο να επαναπροσλάβει εργαζομένους και να αξιολογήσει τα θέματα απολύσεων.

Προτείνει επίσης το πρόγραμμα να επεκταθεί ακόμα περισσότερο για ειδικούς τομείς, όπως φιλοξενία και διασκέδαση, που δέχτηκαν το βαρύτερο πλήγμα από τους περιορισμούς.

Το πρόγραμμα θα πρέπει τότε να καταργηθεί βαθμιαία, λέει η έκθεση, με μια σταδιακή αύξηση στις ελάχιστες ώρες που ένας εργαζόμενος χρειάζεται να δουλεύει για να μπορέσει να έχει επίδραση το πρόγραμμα.

Επίσης, το πρόγραμμα Kickstart θα πρέπει να επεκταθεί για τους χρονίως ανέργους και «ένα φάσμα μέτρων για την προώθηση προσλήψεων, δημιουργίας θέσεων εργασίας, και για την διευκόλυνση αλλαγής καριέρας όπου είναι δυνατόν», θα πρέπει να παρασχεθεί.

Η κυβέρνηση είπε ότι θα ετοιμάσει σχέδια προστασίας και δημιουργίας θέσεων εργασίας στον επόμενο προϋπολογισμό.

«Σε όλη την διάρκεια της κρίσης αυτής, κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να υποστηρίξουμε θέσεις εργασίας και νοικοκυριά, δαπανώντας πάνω από £280 δισεκατομμύρια ως απάντηση στην πανδημία», είπε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στην Epoch Times σε ηλεκτρονικό μήνυμα.

«Έχουμε ήδη επεκτείνει το πρόγραμμα στήριξής μας έως τον Απρίλιο ώστε ο κόσμος να ξέρει σίγουρα ότι υπάρχει βοήθεια.»

«Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην προστασία και δημιουργία θέσεων εργασίας στον χρόνο που η πανδημία θα υπάρχει ακόμα και στον χρόνο της ανάρρωσης, και θα πούμε για περισσότερες λεπτομέρειες μέσω του επόμενου σταδίου του “Προγράμματος Εργασίας” μας στον ερχόμενο προϋπολογισμό.»

Το Reuters συνέβαλε στο άρθρο.

 

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε