Τρίτη, 28 Μαρ, 2023
(Luis Robayo/AFP via Getty Images)

Νέα μελέτη συνδέει την ιβερμεκτίνη με τις «μεγάλες μειώσεις» θανάτων από COVID-19

Μια πρόσφατη αναθεώρηση που βασίζεται σε μελέτες από ομότιμους διαπίστωσε ότι η χρήση του αντιπαρασιτικού φαρμάκου Ιβερμεκτίνη (Ivermectin), θα μπορούσε να οδηγήσει σε «μεγάλες μειώσεις» θανάτων από COVID-19 και η χρήση του θα μπορούσε να έχει «σημαντικό αντίκτυπο» στην πανδημία παγκοσμίως.

Για τη μελέτη (pdf), που δημοσιεύθηκε στις 17 Ιουνίου στο American Journal of Therapeutics, μια ομάδα επιστημόνων εξέτασε τη χρήση κλινικών δοκιμών της ιβερμεκτίνης, η οποία έχει αντιιικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, σε 24 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 3.400 συμμετέχοντες. Οι ερευνητές προσπάθησαν να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα της ιβερμεκτίνης στη μείωση της λοίμωξης ή της θνησιμότητας σε άτομα με COVID-19 ή σε υψηλό κίνδυνο εμφάνισης αυτής.

Χρησιμοποιώντας πολλαπλές μεθόδους διαδοχικής ανάλυσης, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το φάρμακο μείωσε τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με COVID-19 κατά μέσο όρο 62% σε δείγμα 2438 ασθενών.

Μεταξύ των ασθενών που έλαβαν το φάρμακο, ο κίνδυνος θανάτου ήταν 2,3% έναντι εκείνων που δεν έλαβαν το φάρμακο, όπου ο κίνδυνος θανάτου ήταν 7,8% σύμφωνα με την μελέτη.

Ένας επαγγελματίας υγείας δείχνει ένα κουτί που περιέχει ένα μπουκάλι ιβερμεκτίνη ως μέρος μελέτης του Κέντρου Μελετών Παιδιατρικών Λοιμωδών Νοσημάτων, στο Κάλι της Κολομβίας, στις 21 Ιουλίου 2020. (Luis Robayo / AFP μέσω Getty Images)

 

Από την έναρξη της πανδημίας, τόσο οι παρατηρητικές όσο και οι τυχαιοποιημένες μελέτες έχουν αξιολογήσει την ιβερμεκτίνη ως θεραπεία και ως πρόληψη κατά της λοίμωξης COVID-19.

«Μια ανασκόπηση από την Front Line COVID-19 Critical Care Alliance συνοψίζει τα ευρήματα από 27 μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις της ιβερμεκτίνης για την πρόληψη και τη θεραπεία της μόλυνσης COVID-19, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η ιβερμεκτίνη δείχνει ένα ισχυρό σήμα θεραπευτικής αποτελεσματικότητας έναντι στην COVID-19», έγραψαν οι ερευνητές.

Ανέφεραν μια άλλη πρόσφατη ανασκόπηση που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ιβερμεκτίνη μείωσε τους θανάτους έως και 75%, σημειώνοντας ότι ούτε τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες ούτε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνέστησαν τη χρήση ιβερμεκτίνης εκτός κλινικών δοκιμών για χρήση, στον αγώνα κατά της COVID-19.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), σε μια σημείωση για το «Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το Ιβερμεκτίνη για τη θεραπεία ή την πρόληψη του COVID-19», ανέφερε ότι η «Η χρήση οποιασδήποτε θεραπείας για το COVID-19 που δεν έχει εγκριθεί ή εγκριθεί από το FDA, εκτός αν μέρος μιας κλινικής δοκιμής, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη», δήλωσε η FDA στη σημείωση, προσθέτοντας ότι δεν έχει επανεξετάσει τα δεδομένα για να υποστηρίξει τη χρήση της ιβερμεκτίνης σε ασθενείς με COVID-19.

Ο ΠΟΥ δήλωσε τον Μάρτιο ότι «τα τρέχοντα στοιχεία σχετικά με τη χρήση της ιβερμεκτίνης για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19 είναι ασαφή» και ότι, έως ότου καταστούν διαθέσιμα περισσότερα δεδομένα, ο οργανισμός προτείνει «το φάρμακο να χρησιμοποιείται μόνο σε κλινικές δοκιμές».

Οι συγγραφείς της μελέτης αποτελεσματικότητας της ιβερμεκτίνης υποστήριξαν, ωστόσο, ότι το φάρμακο έχει «καθιερωμένο προφίλ ασφάλειας μέσω δεκαετιών χρήσης» και «θα μπορούσε να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην καταστολή ή ακόμα και τον τερματισμό της πανδημίας SARS-CoV2».

«Η προφανής ασφάλεια και το χαμηλό κόστος υποδηλώνουν ότι η ιβερμεκτίνη είναι πιθανό να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην πανδημία SARS-CoV-2 παγκοσμίως», υποστήριξαν στην περίληψη της μελέτης.

Οι συγγραφείς σημείωσαν στη δημοσίευσή τους ότι όλες οι μελέτες στις οποίες βασίστηκαν τα συμπεράσματά τους έχουν επανεξεταστεί από ομότιμους.

Διαβάστε επίσης:

Νέα έρευνα: Τα αντισώματα έναντι της COVID μπορούν να διαρκέσουν χρόνια

Ακολουθήστε τον Tom στο Twitter: @OZImekTOM

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε