Πέμπτη, 23 Μαΐ, 2024
Michael Sussman σε συνέντευξη χωρίς ημερομηνία. (CNN/Screenshot via NTD) Ο ειδικός σύμβουλος Τζον Ντάραμ το 2018. (Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ μέσω AP)

Ντάραμ: 5 μάρτυρες που συνδέονται με την εκστρατεία της Κλίντον αρνούνται να συνεργαστούν

Ο ειδικός εισαγγελέας Τζον Ντάραμ αποκάλυψε ότι πέντε μάρτυρες που έχουν διασυνδέσεις με την προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον επικαλούνται το δικαίωμα της Πέμπτης Τροπολογίας και δεν θα συνεργαστούν με την έρευνά του, σύμφωνα με πρόσφατη δικαστική κατάθεση.

Σε μια πρόταση που κατατέθηκε (pdf) στις 15 Απριλίου, ο Ντάραμ αποκάλυψε ότι σε έναν ανώνυμο μάρτυρα, τον «Ερευνητή-2», δόθηκε ασυλία σε αντάλλαγμα για την κατάθεσή του, ενώ «τουλάχιστον πέντε άλλοι μάρτυρες που διεξήγαγαν εργασίες σχετικές με τους ισχυρισμούς της ρωσικής τράπεζας-1 επικαλέστηκαν (ή έδειξαν την πρόθεσή τους να επικαλεστούν) το δικαίωμά τους κατά της αυτοενοχοποίησης», αναφερόμενος στην Πέμπτη Τροπολογία του Συντάγματος.

Τα ονόματα αυτών των πέντε ατόμων δεν αναφέρθηκαν στην κατάθεση, αν και αφορούν τον πρώην δικηγόρο της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον Μάικλ Σάσμαν, ο οποίος κατηγορείται από τον Ντάραμ ότι είπε ψέματα στο FBI το 2016, όταν συναντήθηκε με τον τότε γενικό σύμβουλο του γραφείου, Τζέιμς Μπέικερ, και του είπε ότι ο τότε υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ είχε ένα μυστικό παρασκηνιακό κανάλι με μια ρωσική τράπεζα. Ο Σάσμαν έχει δηλώσει αθώος και οι δικηγόροι του δήλωσαν ότι η έρευνα του Ντάραμ έχει πολιτικά κίνητρα.

Ο «Ερευνητής-2» έλαβε ασυλία από την κυβέρνηση στις 28 Ιουλίου 2021, περίπου ένα μήνα πριν από την απαγγελία κατηγοριών στον Σάσμαν, σύμφωνα με την κατάθεση του Ντάραμ.

«Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση επεδίωξε την ασυλία του “Ερευνητή-2” προκειμένου να αποκαλύψει γεγονότα που δεν ήταν διαθέσιμα σε αντίθετη περίπτωση και τα οποία υποκρύπτουν το πρόγραμμα έρευνας αντιπολίτευσης που πραγματοποίησαν το “Στέλεχος Τεχνολογίας-1” και άλλοι πριν από τη συνάντηση του κατηγορουμένου με το FBI», αναφέρει η κατάθεση. Ένας εκπρόσωπος του Ρόντνεϊ Τζοφ δήλωσε στους δημοσιογράφους τον Φεβρουάριο ότι αυτός είναι το «Στέλεχος Τεχνολογίας-1» που αναφέρεται στις καταθέσεις του Ντάραμ. Ο Τζοφ ήταν προηγουμένως επικεφαλής μιας εταιρείας τεχνολογίας γνωστής ως Neustar.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Ντάραμ, με δικαστικές καταθέσεις, ζήτησε να υποχρεώσει την Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών, την εκστρατεία της Κλίντον, τη Fusion GPS, την εκλογική εταιρεία των Δημοκρατικών Perkins Coie και άλλους να παράσχουν στοιχεία στην υπόθεση Σάσμαν. Ωστόσο, αρνήθηκαν να παραδώσουν τα έγγραφα και δήλωσαν ότι προστατεύονται από το απόρρητο δικηγόρου-πελάτη, σύμφωνα με τον Ντάραμ, ο οποίος κατηγόρησε τις εν λόγω οντότητες ότι παρανόμως παρακρατούν τα έγγραφα αυτά.

Ο Ντάραμ δήλωσε επίσης ότι από τα 1.455 έγγραφα που παρακρατήθηκαν από την Fusion GPS, την εταιρεία που συμμετείχε σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργία του αμφιλεγόμενου και απαξιωμένου «φακέλου Στιλ» για τον Τραμπ, μόνο 18 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αφορούν στην πραγματικότητα έναν δικηγόρο. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ότι το απόρρητο δικηγόρου-πελάτη δεν μπορεί να εφαρμοστεί στα υπόλοιπα εγγράφα.

Λίγες ημέρες πριν από αυτό, ο Ντάραμ δήλωσε ότι ο Σάσμαν, ο Τζοφ και οι Δημοκρατικοί συμμετείχαν σε μια «κοινή επιχείρηση» για τη συγκέντρωση και τη διάδοση ισχυρισμών ότι ο Τραμπ είχε σχέση με τη ρωσική κυβέρνηση – ισχυρισμοί που κυριάρχησαν στην αρχική περίοδο της διακυβέρνησης Τραμπ.

«Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς που περιέχονται σε αυτή την πρόσφατη κατάθεση, ο κ. Τζοφ είναι ένας απολιτικός εμπειρογνώμονας ασφάλειας του Διαδικτύου με δεκαετίες υπηρεσίας στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο οποίος δεν έχει εργαστεί ποτέ για πολιτικό κόμμα και ο οποίος παρείχε νόμιμα πρόσβαση σε δεδομένα DNS που αποκτήθηκαν από έναν πελάτη, ο οποίος ξεχωριστά παρείχε υπηρεσίες DNS στο Εκτελεστικό Γραφείο του Προέδρου (EOP)», δήλωσε εκπρόσωπος του Τζοφ νωρίτερα φέτος.

Στην εν λόγω κατάθεση στις αρχές Απριλίου, ο Ντάραμ υποστήριξε ότι η εργασία της Fusion GPS «[δεν] φαίνεται να αποτελούσε απαραίτητο μέρος ή έστω να σχετίζεται με τις νομικές συμβουλές της [Perkins Coie] προς [την εκστρατεία της Κλίντον] και το DNC».

«Αντιθέτως, οι ταυτόχρονες επικοινωνίες και άλλα αποδεικτικά στοιχεία καθιστούν σαφές ότι ο πρωταρχικός σκοπός της εργασίας της [Fusion GPS] σχετικά με τον φάκελο [Στιλ], τους ισχυρισμούς [ρωσικής τράπεζας] και τα άλλα ζητήματα ήταν να συγκεντρώσει και να δημοσιοποιήσει ισχυρισμούς που θα βοηθούσαν τους στόχους της εκστρατείας για τις δημόσιες σχέσεις», αναφέρεται.

Εν τω μεταξύ, στην ίδια κατάθεση που αναρτήθηκε την Παρασκευή, ο Ντάραμ δήλωσε ότι ο Σάσμαν συναντήθηκε με μια δεύτερη κυβερνητική υπηρεσία εκτός του FBI τον Φεβρουάριο του 2017 και παρέδωσε υποτιθέμενα στοιχεία που ισχυρίζονταν ότι συνδέουν τον Τραμπ με τη Ρωσία. Ο Ντάραμ δεν κατονόμασε την υπηρεσία, αλλά οι αναφορές λένε ότι επρόκειτο για τη CIA.

Η CIA κατέληξε αργότερα στο συμπέρασμα ότι ο ισχυρισμός για το μυστικό κανάλι και ένας ξεχωριστός ισχυρισμός για τα ρωσικής κατασκευής τηλέφωνα δεν ήταν «τεχνικά αληθοφανής», δεν «άντεχε σε τεχνικό έλεγχο», «περιείχε κενά», «ερχόταν σε σύγκρουση με [τον εαυτό του]» και ήταν «δημιουργημένος από τον χρήστη και όχι από μηχανή/εργαλείο», σύμφωνα με την κατάθεση του Ντάραμ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε