Παρασκευή, 02 Ιούν, 2023
Ο εισαγγελέας των ΗΠΑ Τζον Ντάραμ μιλά σε δημοσιογράφους στα σκαλιά του Περιφερειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ στο New Haven, στις 25 Απριλίου 2006. (Bob Child/AP Photo)

Ντάραμ: Ο πρώην δικηγόρος της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον έκανε ψευδείς δηλώσεις σε μια ακόμη κυβερνητική υπηρεσία

Ο πρώην δικηγόρος της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον Μάικλ Σάσμαν, ο οποίος κατηγορείται ότι είπε ψέματα στο FBI όταν ισχυρίστηκε ότι δεν παρέδιδε πληροφορίες για τον τότε υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ το 2016, έκανε ψευδείς δηλώσεις σε αξιωματικούς της CIA σε μια συνάντηση μετά την ορκωμοσία του Τραμπ, σύμφωνα με νέα στοιχεία που κατέθεσε η ομάδα του ειδικού εισαγγελέα Τζον Ντάραμ.

Ο Σάσμαν είπε στον Τζέιμς Μπέικερ, τότε γενικό σύμβουλο του FBI, ότι είχε να μοιραστεί «επείγουσες (και ευαίσθητες) πληροφορίες» πριν από τη συνάντηση των δύο, σύμφωνα με ένα γραπτό μήνυμα που αποκαλύφθηκε πρόσφατα από τους κατήγορους. Στο ίδιο μήνυμα, ο Σάσμαν ισχυριζόταν ότι «ερχόταν μόνος του -όχι για λογαριασμό κάποιου πελάτη ή εταιρείας», παρόλο που είχε λάβει εντολή να παραδώσει τις πληροφορίες από τον Ρόντνεϊ Τζόφε, ένα στέλεχος τεχνολογίας, και χρέωσε την εκστρατεία Κλίντον για την εργασία αυτή, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Ο Σάσμαν παρείχε στον Μπέικερ σε μια συνάντηση στις 19 Σεπτεμβρίου 2016 έγγραφα που ισχυρίζονταν ότι η επιχείρηση του Τραμπ διατηρούσε μυστικό κανάλι επικοινωνίας με μια ρωσική τράπεζα, ισχυρισμοί που το FBI διαπίστωσε αργότερα ότι ήταν αναληθείς.

Στις 9 Φεβρουαρίου 2017, ο Σάσμαν συναντήθηκε με αξιωματικούς της CIA -όπου επίσης έκανε ψευδείς δηλώσεις, σύμφωνα με τις νέες καταθέσεις.

Ένα υπόμνημα που παρουσιάστηκε από την ομάδα του ειδικού εισαγγελέα και συντάχθηκε από έναν αξιωματούχο της CIA αναφέρει ότι ο Σάσμαν παρείχε έγγραφα και στικάκια που όπως ισχυρίστηκε περιείχαν δεδομένα σχετικά με πιθανές ρωσικές δραστηριότητες που συνδέονται με τον Τραμπ.

Ο Σάσμαν «ενημέρωσε ότι δεν εκπροσωπούσε συγκεκριμένο πελάτη», σύμφωνα με τα σημειώματα. Αντ’ αυτού, είπε ότι μετέφερε πληροφορίες από «επαφές» που πίστευε ότι «ενεργούσαν με καλή πίστη και από αίσθημα πίστης προς την USG», δηλαδή την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον τρόπο που ο Σάσμαν είπε σε έναν πρώην υπάλληλο της CIA, ο οποίος λέγεται ότι βοήθησε στη διοργάνωση της συνάντησης του Φεβρουαρίου, ότι «εκπροσωπεί έναν πελάτη που δεν θέλει να αποκαλύψει την ταυτότητα του», σύμφωνα με τις σημειώσεις της συνάντησης που κρατήθηκαν από τον πρώην υπάλληλο.

Επίσης, έρχεται σε αντίθεση με την κατάθεση που έδωσε ο Σάσμαν στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων. Υπό όρκο, ο Σάσμαν δήλωσε (pdf) ότι έλαβε τις πληροφορίες «από έναν πελάτη του».

Ο Σάσμαν είπε ότι έμαθε τις πληροφορίες από το καλοκαίρι του 2016, αλλά τις ανέφερε μόνο μήνες αργότερα, επειδή ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διέταξε την επανεξέταση από τις μυστικές υπηρεσίες της πιθανής ρωσικής ανάμειξης στις εκλογές.

«Αυτές οι πληροφορίες έμοιαζαν να εμπίπτουν περίπου σε αυτό το πλαίσιο και έτσι σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να είναι -ή ο πελάτης μου σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να είναι κάτι που ήταν σχετικό για εκείνους που συνέλεγαν πληροφορίες σχετικά με φορείς που εδρεύουν στο εξωτερικό», δήλωσε ο Σάσμαν.

Ο Μάικλ Σάσμαν σε συνέντευξη χωρίς ημερομηνία. (CNN/Screenshot via NTD)

 

Μια άλλη προφανώς ψευδής δήλωση αφορά τα όσα είπε ο Σάσμαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τη CIA σχετικά με την προηγούμενη συνάντησή του με το FBI.

Ο Σάσμαν έδωσε στην CIA τις ίδιες πληροφορίες που είχε δώσει στον Μπέικερ σχετικά με το υποτιθέμενο μυστικό κανάλι. Ο Σάσμαν είπε στους αξιωματικούς ότι είχε επικοινωνήσει προηγουμένως με τον Μπέικερ, αλλά για ένα «παρόμοιο, αν και άσχετο θέμα», σύμφωνα με το υπόμνημα.

Ενώπιον της επιτροπής του Κογκρέσου, ο Σάσμαν είπε ότι είχε ήδη διαβιβάσει τις πληροφορίες στο FBI πριν συναντηθεί με τη CIA.

«Στο πλαίσιο αυτό, η δήλωση του κατηγορουμένου ότι είχε παράσχει στο FBI “παρόμοιες, αν και άσχετες” καταγγελίες είναι ψευδής ή στην καλύτερη περίπτωση παραπλανητική», αναφέρει η ομάδα του Ντάραμ σε μία από τις νέες καταθέσεις.

Περαιτέρω, η CIA κατέληξε αργότερα στο συμπέρασμα ότι τόσο ο ισχυρισμός για το μυστικό κανάλι όσο και ένας ξεχωριστός ισχυρισμός, ο οποίος υποβλήθηκε στη CIA και όχι στο FBI, σχετικά με τα ρωσικής κατασκευής τηλέφωνα ήταν «τεχνικά εύλογος», δεν «άντεχε σε τεχνικό έλεγχο», «περιείχε κενά» και «ερχόταν σε σύγκρουση με [τον εαυτό της]», σύμφωνα με το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα.

Οι δικηγόροι του Σάσμαν σε ξεχωριστή κατάθεση υποστηρίζουν ότι η δήλωση του πελάτη τους στη CIA «δεν είναι δυνατόν να αποτελεί μέρος του κατηγορούμενου αδικήματος (που αφορά μία και μόνη, διαφορετική δήλωση) και δεν έγινε ταυτόχρονα με το κατηγορούμενο έγκλημα», προσθέτοντας: «Στην πραγματικότητα, έγινε πέντε μήνες αργότερα, υπό διαφορετικές συνθήκες, σε διαφορετική υπηρεσία, με τρόπο που έρχεται σε σύγκρουση με τη θεωρία του ειδικού εισαγγελέα ότι ο κ. Σάσμαν είπε ψέματα στον κ. Μπέικερ για να βοηθήσει τη Χίλαρι Κλίντον να κερδίσει τις εκλογές – διότι οι εκλογές είχαν προ πολλού τελειώσει».

Οι δικηγόροι δεν αντιτίθενται στην αποδοχή μιας από τις δηλώσεις που έκανε ο Σάσμαν στην επιτροπή της Βουλής σχετικά με τη συνάντηση με τη CIA, αλλά αντιτίθενται στην εισαγωγή οποιουδήποτε αποδεικτικού στοιχείου σχετικά με την ακρίβεια των στοιχείων που παρείχε στη CIA.

Επιφυλάσσονται επίσης για το δικαίωμα «να παρουσιάσουν στοιχεία που θα αντικρούουν τους ισχυρισμούς του Ειδικού Εισαγγελέα, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων που θα αποδεικνύουν ότι ο κ. Σάσμαν αποκάλυψε στο προσωπικό της CIA ότι είχε πελάτη και ότι είχε συνεργαστεί με πολιτικούς πελάτες».

Σύμφωνα με το υπόμνημα της CIA, ο Σάσμαν ανέφερε μεν ότι η δικηγορική του εταιρεία είχε συνεργαστεί με Δημοκρατικούς, συμπεριλαμβανομένης της Κλίντον, αλλά είπε επίσης ότι η εργασία αυτή δεν είχε σχέση με τους λόγους για τους οποίους επικοινώνησε με τη CIA.

Η δίκη του Σάσμαν έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 16 Μαΐου στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε