Δευτέρα, 22 Ιούλ, 2024
Ένα επιθετικό ελικόπτερο Apache εκφορτώνεται από ένα μεταγωγικό αεροπλάνο Galaxy C-5 στην αμερικανική αεροπορική βάση στο Ramstein της δυτικής Γερμανίας, στις 22 Φεβρουαρίου 2017. (MARTIN GOLDHAHN/AFP/Getty Images)

Ο αμερικανικός στρατός λέει ότι οι δυνάμεις της Ευρώπης παραμένουν σε επαγρύπνηση εν μέσω αναφορών για τρομοκρατία

Η διοίκηση του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη δήλωσε ότι «δεν θα υπεισέλθουμε σε συγκεκριμένα μέτρα, αλλά παραμένουμε σε επαγρύπνηση».

Ο αμερικανικός στρατός απάντησε την Κυριακή στις αναφορές ότι οι βάσεις σε όλη την Ευρώπη τέθηκαν στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, λέγοντας ότι η διοίκησή του στην Ευρώπη «θα παραμείνει σε επαγρύπνηση».

Αναφορές από πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία που επικαλέστηκαν ανώνυμους αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας και του στρατού ανέφεραν ότι το επίπεδο συναγερμού της κατάστασης προστασίας δυνάμεων (Force Protection Condition-FPCON), ή «Charlie», τέθηκε σε εφαρμογή το περασμένο Σαββατοκύριακο.

«Υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες που υποδεικνύουν μια επίθεση εναντίον αμερικανικών βάσεων την επόμενη εβδομάδα ή περίπου την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε στο Fox News ένας ανώνυμος αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας. Οι Epoch Times δεν μπόρεσαν να επαληθεύσουν άμεσα τις αναφορές αυτές.

Σύμφωνα με το CNN, δύο ανώνυμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι ότι ο στρατός ανησυχεί για το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης κάπου στην Ευρώπη, αν και δεν δόθηκαν πολλές λεπτομέρειες. Το ABC News ανέφερε επίσης την αλλαγή της απειλής σε όλη την Ευρώπη, επικαλούμενο δύο Αμερικανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Αντιμετωπίζοντας τις αναφορές, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε στους Epoch Times τη Δευτέρα ότι «αξιολογεί συνεχώς μια ποικιλία παραγόντων» σχετικά με την ασφάλεια και την προστασία. «Για λόγους επιχειρησιακής ασφάλειας, δεν θα υπεισέλθουμε σε συγκεκριμένα μέτρα, αλλά παραμένουμε σε εγρήγορση».

«Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, συχνά λαμβάνουμε πρόσθετα μέτρα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των μελών της υπηρεσίας μας», ανέφερε η δήλωση.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η Διοίκηση της Ευρώπης «παρακολουθεί συνεχώς το περιβάλλον ασφαλείας για να διασφαλίσει ότι το προσωπικό της είναι ενημερωμένο και ότι είναι σε καλύτερη θέση για να διασφαλίσει την ασφάλεια του ατόμου, της οικογένειας και των αγαπημένων του προσώπων», προσθέτοντας ότι «το προσωπικό στον ευρωπαϊκό χώρο» θα πρέπει «να παραμείνει σε επαγρύπνηση και να βρίσκεται σε εγρήγορση ανά πάσα στιγμή».

Η δήλωση δεν έκανε συγκεκριμένες νύξεις για τις αναφορές που επικαλούνταν μη κατονομαζόμενους στρατιωτικούς αξιωματούχους. Υπήρξαν ανησυχίες από Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι θα μπορούσε να υπάρξει πιθανή τρομοκρατική επίθεση στην ήπειρο ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού τον Ιούλιο, καθώς και του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου που διεξάγεται στη Γερμανία.

Εν τω μεταξύ, μια επισκόπηση των Epoch Times των πρόσφατων δελτίων που εστάλησαν από διάφορες πρεσβείες των ΗΠΑ δεν προειδοποίησε για πιθανή τρομοκρατική επίθεση σε καμία ευρωπαϊκή χώρα.

Ο αμερικανικός στρατός ορίζει επίπεδα προστασίας δυνάμεων για ορισμένα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των Normal, Alpha, Bravo, Charlie ή Delta, που είναι η υψηλότερη κατάσταση. Για πολλά χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, το Bravo ήταν ένα κοινό επίπεδο συναγερμού για πολλές αμερικανικές βάσεις.

Η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέιζερ, δήλωσε στους δημοσιογράφους τον περασμένο μήνα ότι οι αξιωματούχοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης. «Η εστίασή μας είναι φυσικά πάνω απ’ όλα στην απειλή της ισλαμιστικής τρομοκρατίας, στους χούλιγκαν και τα παραπτώματά τους, στο καθημερινό έγκλημα, στους βίαιους εγκληματίες, αλλά αυτή τη φορά και στις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο», δήλωσε η κ. Φέιζερ σε μια τελετή για περίπου 350 αστυνομικούς που συγκεντρώθηκαν για την ποδοσφαιρική διοργάνωση.

«Επομένως, οι αρχές ασφαλείας μας έχουν σταθερά στο στόχαστρό τους την ισλαμιστική σκηνή», πρόσθεσε, αναφερόμενη σε τρομοκρατικές ομάδες όπως το ISIS. Περίπου 22.000 αστυνομικοί θα εργάζονται κατά τη διάρκεια κάθε ημέρας στο τουρνουά, δήλωσε η ίδια.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι έχει, σε πολλές περιπτώσεις, εκδώσει πολλαπλές προειδοποιήσεις για την πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσης εντός των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Οι ξένοι τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένων του ISIS, της Αλ Κάιντα και των οπαδών τους, έχουν ανανεώσει τις εκκλήσεις για επιθέσεις εναντίον εβραϊκών κοινοτήτων εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε ολόκληρη τη Δύση σε δηλώσεις και προπαγάνδα», δήλωσε ο κ. Ρέι τον Απρίλιο.

«Η απειλή της ξένης τρομοκρατίας και το ενδεχόμενο μιας συντονισμένης επίθεσης εδώ στην πατρίδα, όπως η επίθεση του ISIS-K που είδαμε στο Russia Concert Hall πριν από μερικές εβδομάδες, είναι πλέον όλο και πιο ανησυχητική. Η 7η Οκτωβρίου και η σύγκρουση που ακολούθησε θα τροφοδοτήσουν έναν αγωγό ριζοσπαστικοποίησης και κινητοποίησης για τα επόμενα χρόνια», δήλωσε, κάνοντας αναφορά στην τρομοκρατική επίθεση που ανέλαβε το ISIS στη Μόσχα της Ρωσίας, η οποία άφησε πίσω της περισσότερους από 140 νεκρούς τον Απρίλιο, και στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς.

Εν τω μεταξύ, αρκετοί πρώην κορυφαίοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, έχουν κάνει παρόμοια σχόλια. Τον Ιούνιο, ο πρώην διευθυντής της CIA, Μάικλ Μορέλ, δήλωσε στο CBS News ότι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ θα πρέπει να ενεργήσουν με μεγαλύτερη αίσθηση του επείγοντος για τον μετριασμό του ενδεχόμενου τρομοκρατικής επίθεσης.

Οι Epoch Times επικοινώνησαν με το γραφείο Τύπου του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ για σχόλια.

 

Το Reuters και το Associated Press συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε