Δευτέρα, 27 Μαΐ, 2024
Ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε να συνεχιστεί η βοήθεια προς την Ουκρανία, παρά το ότι ο λαός των ΗΠΑ έχει αρχίσει να αντιδρά στην υπερβολική εκροή χρημάτων.

Ο Μπάιντεν καλωσορίζει τον Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, ενώ το Κογκρέσο διχάζεται για τη βοήθεια προς την Ουκρανία

Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία η υποστήριξη των ΗΠΑ δεν τυγχάνει ευρείας αποδοχής

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποδέχτηκε στον Λευκό Οίκο, χθες Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος συνεχίζει να ζητά βοήθεια για τη χώρα του που παραμένει σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Ρωσία.

Ο κος Ζελένσκι συναντήθηκε επίσης με νομοθέτες και των δύο κομμάτων, αν και η ανταπόκριση στο αίτημά του για βοήθεια γίνεται όλο και πιο δύσκολη, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες είναι διχασμένοι σχετικά με τη μελλοντική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Είναι η έκτη προσωπική συνάντηση του κου Ζελένσκι με τον πρόεδρο Μπάιντεν και η τρίτη επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ύψους 325 εκατομμυρίων δολαρίων (305 εκατ. ευρώ), που περιλαμβάνει σημαντικές δυνατότητες αεράμυνας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο τον περασμένο μήνα να εγκρίνει πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων (22 δισεκ. ευρώ) για την Ουκρανία, στο πλαίσιο συμπληρωματικής πρότασης προϋπολογισμού. Ωστόσο, λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών τόσο στην αριστερά όσο και στη δεξιά, το νέο αίτημα προκαλεί πολιτική διαμάχη.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την υποστήριξη του Κογκρέσου για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της διμερούς συνάντησής του με τον κο Ζελένσκι, ο Πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε: «Βασίζομαι στην καλή κρίση του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση».

Από τον Φεβρουάριο του 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαθέσει 113 δισεκ. δολάρια (106 εκατ. ευρώ) σε στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία και τις χώρες που πλήττονται από τον πόλεμο. Η τρέχουσα χρηματοδότηση επρόκειτο να διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν επιβεβαίωσε ότι τα κονδύλια θα εξαντληθούν σύντομα.

«Θα θέλαμε πρόσθετους πόρους από το Κογκρέσο την 1η Οκτωβρίου για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα διακοπεί η παροχή», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Λευκού Οίκου στις 21 Σεπτεμβρίου.

Ο κος Σάλιβαν σημείωσε ότι, ενώ υπάρχει μια «ηχηρή, αρκετά μικρή μειοψηφία μελών» που διατυπώνει ερωτήματα, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών, τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων, επιθυμεί να συνεχιστεί η ροή κονδυλίων προς την Ουκρανία.

Περισσότεροι από είκοσι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων έστειλαν νέα επιστολή στον Λευκό Οίκο στις 21 Σεπτεμβρίου, με την οποία δεσμεύτηκαν να αντιταχθούν στην πρόσθετη χρηματοδότηση της Ουκρανίας και απαίτησαν από τον πρόεδρο να εξηγήσει πού πήγαν τα χρήματα των φορολογουμένων.

«Ο αμερικανικός λαός πρέπει να γνωρίζει πού πήγαν τα χρήματά του. Πώς πάει η αντεπίθεση; Είναι οι Ουκρανοί πιο κοντά στη νίκη από ό,τι ήταν πριν από 6 μήνες; Ποια είναι η στρατηγική μας και ποιο είναι το σχέδιο εξόδου του προέδρου; Τι ορίζει η κυβέρνηση ως νίκη στην Ουκρανία;», αναφέρεται στην επιστολή.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι (R-Calif.) δήλωσε ότι απέρριψε το αίτημα του Ουκρανού προέδρου να μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του. Ο κος Μακάρθι δήλωσε ότι το Κογκρέσο «δεν είχε χρόνο» λόγω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης, προκειμένου να αποφευχθεί το κλείσιμο της κυβέρνησης στο τέλος του μήνα.

«Απλώς δεν είχαμε χρόνο», δήλωσε ο κος Μακάρθι στους δημοσιογράφους στις 21 Σεπτεμβρίου. «Και αυτή είναι μια αρκετά πολυάσχολη εβδομάδα. Ασχολούμαστε με το θέμα της χρηματοδότησης.»

Ωστόσο, δήλωσε ότι μια διακομματική ομάδα μελών θα συναντηθεί με τον κο Ζελένσκι.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι απάντησε στις αντιρρήσεις των Ρεπουμπλικανών για πρόσθετη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, προειδοποιώντας στις 20 Σεπτεμβρίου ότι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχωρήσουν και αφήσουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αναλάβει την Ουκρανία, το ανθρώπινο και χρηματικό κόστος θα είναι «υπερβολικά υψηλότερο».

«Το κόστος της υπεράσπισης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, πιστέψτε με, γίνεται πολύ πιο ακριβό τόσο σε αίμα όσο και σε θησαυρούς, περιλαμβανομένου του αμερικανικού αίματος», δήλωσε ο κος Κίρμπι στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

«Δεν υπάρχει μια λευκή επιταγή για την Ουκρανία, διότι κάθε τι που παρέχουμε στην Ουκρανία γίνεται μετά από πλήρη διαβούλευση με τα μέλη του Κογκρέσου.»

Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy (C), accompanied by U.S. Senate Majority Leader Chuck Schumer (R) and Senate Minority Leader Mitch McConnell (L), arrives at the U.S. Capitol in Washington on Sept. 21, 2023. (Pedro Ugarte/AFP via Getty Images)
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι (κέντρο), συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας των ΗΠΑ Τσακ Σούμερ (δεξιά) και τον επικεφαλής της μειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ (αριστερά), φθάνει στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, στις 21 Σεπτεμβρίου 2023. (Pedro Ugarte/AFP μέσω Getty Images)

 

Ο Ζελένσκι εξοργίζει Ευρωπαίους συμμάχους

Η πρώτη στάση του Ουκρανού προέδρου αυτή την εβδομάδα ήταν στη Νέα Υόρκη, όπου απηύθυνε αυτοπροσώπως ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, για πρώτη φορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα του τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο κος Ζελένσκι εκφώνησε μια συγκινητική ομιλία προς τους παγκόσμιους ηγέτες στις 19 Σεπτεμβρίου, προειδοποιώντας τους για την αυξανόμενη ρωσική επιθετικότητα πέραν της Ουκρανίας.

«Η μαζική καταστροφή κερδίζει έδαφος», δήλωσε ο κος Ζελένσκι. «Ο επιτιθέμενος εκμεταλλεύεται πολλά άλλα πράγματα, τα οποία χρησιμοποιούνται όχι μόνο εναντίον της χώρας μου, αλλά και εναντίον των δικών σας χωρών.

»Και ο στόχος του σημερινού πολέμου εναντίον της Ουκρανίας είναι να μετατρέψει τη γη μας, το λαό μας, τις ζωές μας, τους πόρους μας σε όπλο εναντίον σας, εναντίον της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες.»

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ουκρανός πρόεδρος κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία για απαγωγή παιδιών από την Ουκρανία, κάνοντας λόγο για «γενοκτονία».

«Αυτά τα παιδιά στη Ρωσία διδάσκονται να μισούν την Ουκρανία και όλοι οι δεσμοί με τις οικογένειές τους καταστρέφονται. Πρόκειται σαφώς για γενοκτονία», είπε.

Ορισμένες από τις δηλώσεις του κου Ζελένσκι στα Ηνωμένα Έθνη, ωστόσο, εξόργισαν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ανακοίνωσε στις 20 Σεπτεμβρίου ότι η χώρα του θα σταματήσει να παρέχει όπλα στην Ουκρανία. Η απόφαση αυτή ελήφθη λίγο μετά την κλήση του πρεσβευτή της Ουκρανίας από τη Βαρσοβία λόγω διαφωνίας για τις εξαγωγές σιτηρών.

Η Πολωνία υπήρξε σταθερός σύμμαχος της Ουκρανίας από τότε που ξεκίνησε η πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή πέρυσι. Η χώρα φιλοξενεί επίσης 1 εκατομμύριο Ουκρανούς πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν λάβει διάφορα είδη κυβερνητικής βοήθειας.

«Παύουμε να μεταφέρουμε όπλα στην Ουκρανία, επειδή εξοπλίζουμε τώρα την Πολωνία με πιο σύγχρονα όπλα», δήλωσε ο κος Μοραβιέτσκι, ο οποίος μίλησε στο Polsat News.

Στην ομιλία του στον ΟΗΕ την προηγούμενη ημέρα, ο κος Ζελένσκι είχε υπονοήσει ότι ορισμένες χώρες προσποιούνται ότι υποστηρίζουν την Ουκρανία, ενώ στην πραγματικότητα βοηθούν τη Ρωσία με τις εξαγωγές σιτηρών.

«Είναι ανησυχητικό ότι κάποιοι στην Ευρώπη προσποιούνται αλληλεγγύη σε ένα πολιτικό θέατρο, μετατρέποντας το σιτάρι σε θρίλερ. Μπορεί να φαίνεται ότι παίζουν τους δικούς τους ρόλους. Στην πραγματικότητα, βοηθούν να στηθεί η σκηνή για έναν ηθοποιό της Μόσχας», είχε δηλώσει.

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 19 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος Μπάιντεν κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας: «Πρέπει να αντισταθούμε σε αυτή τη γυμνή επιθετικότητα σήμερα, για να αποτρέψουμε άλλους επίδοξους επιτιθέμενους αύριο», είπε. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο, θα συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό του γενναίου λαού της Ουκρανίας, καθώς υπερασπίζεται την κυριαρχία του, την εδαφική του ακεραιότητα και την ελευθερία του.»

Της Emel Akan, με τη συμβολή του Caden Pearson

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε