Κυριακή, 23 Ιούν, 2024
Ο Μπιλ Γκέιτς, συμπρόεδρος του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates, μιλάει κατά τη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο του Συνεδρίου Ασφαλείας του Μονάχου 2022 στο Μόναχο της Γερμανίας, στις 18 Φεβρουαρίου 2022. (Alexandra Beier/Getty Images)

Ο Μπιλ Γκέιτς ανακοίνωσε ότι θα δώσει «σχεδόν όλο» τον πλούτο του στο Ίδρυμά του

Ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς δήλωσε την Τετάρτη ότι σκοπεύει να δώσει τον πλούτο του στο ίδρυμά του.

Σε ένα νήμα στο Twitter που δεν επιτρέπει απαντήσεις, ο Γκέιτς ανακοίνωσε ότι μεταφέρει 20 δισεκατομμύρια δολάρια στο κληροδότημα του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς αυτόν τον μήνα και θα αυξήσει τις δαπάνες σε 9 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το 2026.

«Καθώς ατενίζω το μέλλον, σκοπεύω να δώσω σχεδόν όλη μου την περιουσία στο ίδρυμα», έγραψε ο Γκέιτς. «Θα μετακινηθώ προς τα κάτω και τελικά θα βγω από τον κατάλογο των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου».

Ο Γκέιτς είναι σήμερα ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και έχει καθαρή αξία περίπου 129 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes. Ο Γκέιτς έχει επίσης χαρακτηριστεί ως ο μεγαλύτερος ιδιώτης ιδιοκτήτης αγροτικής γης στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς κατέχει πάνω από 260.000 στρέμματα γης.

«Έχω την υποχρέωση να επιστρέφω τους πόρους μου στην κοινωνία με τρόπους που έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο για τη μείωση του πόνου και τη βελτίωση της ζωής», πρόσθεσε ο Γκέιτς στο Twitter. «Και ελπίζω ότι και άλλοι που βρίσκονται σε θέσεις μεγάλου πλούτου και προνομίων θα βγουν μπροστά αυτή τη στιγμή».

Σύμφωνα με το FoundationSource, τα ιδιωτικά ιδρύματα όπως το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς κατατάσσονται ως αφορολόγητοι οργανισμοί 501(c)(3) από την Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων. Δεν υπόκεινται ούτε σε ομοσπονδιακούς ούτε σε πολιτειακούς φόρους κληρονομιάς.

«Η αυτοχρηματοδότηση αποτελεί πλεονέκτημα, επιτρέποντας στα ιδρύματα να αποφύγουν τα τεστ της IRS που απαιτούνται για τα δημόσια φιλανθρωπικά ιδρύματα. Αν και δεν απαγορεύεται να το κάνουν, τα ιδιωτικά ιδρύματα συνήθως δεν ασχολούνται με τη συγκέντρωση χρημάτων», αναφέρει ο ιστότοπος.

Ο Μπιλ Γκέιτς, η Μελίντα Φρεντς Γκέιτς και ο Γουόρεν Μπάφετ ίδρυσαν το Giving Pledge πριν από περίπου 12 χρόνια, ζητώντας από πλούσιους ιδιώτες να δεσμευτούν να δωρίσουν πάνω από τη μισή τους περιουσία σε διάφορους σκοπούς. Στο μήνυμά του στο Twitter, ο Γκέιτς ευχαρίστησε επίσης τον Μπάφετ -επίσης έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο- για τις δωρεές του στο Ίδρυμα Bill and Melinda Gates τα τελευταία χρόνια.

Αγορά γεωργικών εκτάσεων

Τις τελευταίες ημέρες, ο Γκέιτς προκάλεσε αντιδράσεις στη Βόρεια Ντακότα, αφού μια νομική οντότητα που συνδέεται με τον Γκέιτς, η Red River Trust, αγόρασε 2.100 στρέμματα αγροτικής γης στην πολιτεία έναντι 13,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, στις 29 Ιουνίου, ο γενικός εισαγγελέας της Βόρειας Ντακότα ενέκρινε την πώληση της γης, αφού διαπίστωσε ότι αυτή είναι σύμφωνη με τους νόμους της πολιτείας.

«Έχω ακούσει πολλά γι’ αυτό το θέμα από όλη την πολιτεία καθαρά και δεν είναι καν από αυτή τη γειτονιά», δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο Νταγκ Γκέρινγκ, ο επίτροπος γεωργίας της πολιτείας. «Αυτοί οι άνθρωποι είναι αναστατωμένοι, αλλά υπάρχουν και άλλοι που είναι απλά εξοργισμένοι με αυτό».

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το γιατί αγόρασε τόση αγροτική γη τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο ενός θέματος στο Reddit, ο Γκέιτς είπε ότι «η επενδυτική μου ομάδα επέλεξε να το κάνει αυτό. Δεν συνδέεται με το κλίμα».

«Ο γεωργικός τομέας είναι σημαντικός. Με πιο παραγωγικούς σπόρους μπορούμε να αποφύγουμε την αποψίλωση των δασών και να βοηθήσουμε την Αφρική να αντιμετωπίσει την κλιματική δυσκολία που ήδη αντιμετωπίζει. Δεν είναι σαφές πόσο φτηνά μπορούν να είναι τα βιοκαύσιμα, αλλά αν είναι φτηνά μπορούν να λύσουν τις εκπομπές από τις αερομεταφορές και τα φορτηγά», δήλωσε ο Γκέιτς.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε