Πέμπτη, 13 Ιούν, 2024
Ο ιδιοκτήτης της SpaceX και διευθύνων σύμβουλος της Tesla Έλον Μασκ χαμογελά στο gaming συνέδριο E3 στο Λος Άντζελες στις 13 Ιουνίου 2019. (Mike Blake/Reuters)

Ο Έλον Μασκ δημοσιοποιεί το 2ο μέρος των «Twitter Files» που αποκαλύπτουν μυστικές μαύρες λίστες

Η Bari Weiss, ιδρύτρια και εκδότρια της εφημερίδας The Free Press, δημοσίευσε την Πέμπτη τον δεύτερο γύρο των λεγόμενων “Twitter files”, αποκαλύπτοντας τις «μυστικές μαύρες λίστες» της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης.

Η Weiss συνεργάζεται με τον νέο ιδιοκτήτη του Twitter Elon Musk και τον ανεξάρτητο δημοσιογράφο Matt Taibbi για να αποκαλύψει εσωτερικές πληροφορίες του Twitter σχετικά με τη λογοκρισία.

Οι μέθοδοι λογοκρισίας του Twitter, σύμφωνα με την Weiss, περιλάμβαναν την τοποθέτηση συγκεκριμένων χρηστών σε μια «Μαύρη Λίστα Τάσεων» ή σε μια «Μαύρη Λίστα Αναζήτησης».

Ο δημοφιλής λογαριασμός Libs of TikTok, καθώς και ο Dr. Jay Bhattacharya, καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Stanford, είναι μεταξύ των χρηστών που προστέθηκαν κρυφά στη «Μαύρη Λίστα Τάσεων” από την εταιρεία.

Ο Bhattacharya μπήκε στη λίστα επειδή δήλωσε ότι τα παιδιά θα υποστούν ζημιά από τα lockdown για την COVID-19. Αυτή η ενέργεια σταμάτησε τα tweets του από το να βρίσκονται μεταξύ των trending, δήλωσε η Weiss.

Ο συντηρητικός παρουσιαστής τοκ σόου Dan Bongino τέθηκε επίσης στη λεγόμενη “Μαύρη Λίστα Αναζήτησης”, αποκάλυψε η Weiss.

Η Weiss σημείωσε επίσης ότι ο συντηρητικός ακτιβιστής Charlie Kirk, ιδρυτής του Turning Point USA, μπήκε σε μια λίστα «Do Not Amplify» (Μην ενισχύετε).

Η δεύτερη δόση έρχεται μόλις μια εβδομάδα μετά τη δημοσίευση από τον Taibbi, με την έγκριση του Musk, λεπτομερειών σχετικά με την απόφαση της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης να καταστείλει και να λογοκρίνει το δημοσίευμα της New York Post σχετικά με το περιεχόμενο του φορητού υπολογιστή του Hunter Biden τον Οκτώβριο του 2020.

«Μια νέα έρευνα του #TwitterFiles αποκαλύπτει ότι ομάδες υπαλλήλων του Twitter δημιουργούν μαύρες λίστες, εμποδίζουν τα δυσμενή tweets να εμφανίζονται ως trending και περιορίζουν ενεργά την ορατότητα ολόκληρων λογαριασμών ή ακόμη και trending θεμάτων – όλα αυτά κρυφά, χωρίς να ενημερώνουν τους χρήστες», ανέφερε η Weiss στο Twitter.

«Το Twitter είχε κάποτε την αποστολή “να δώσει σε όλους τη δύναμη να δημιουργούν και να μοιράζονται ιδέες και πληροφορίες άμεσα, χωρίς εμπόδια”. Στην πορεία, ωστόσο, στήθηκαν εμπόδια», πρόσθεσε.

Σκιώδης απαγόρευση

Οι υπάλληλοι και τα στελέχη του Twitter αναφέρονταν στη λεγόμενη «σκιώδη απαγόρευση» (shadow banning) ως «φιλτράρισμα ορατότητας» ή «VF», σύμφωνα με την Weiss, η οποία είπε ότι πολλές «υψηλού επιπέδου» πηγές επιβεβαίωσαν αυτό το γεγονός στο Twitter.

Η αναφορά της Weiss, που δημοσιεύθηκε στο Twitter, επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης ανέπτυξε το λεγόμενο φιλτράρισμα ορατότητας για να κάνει πιο δύσκολο στους χρήστες την αναζήτηση συγκεκριμένων ατόμων – με άλλα λόγια, να βάζει τους λογαριασμούς τους στη μαύρη λίστα.

Το εργαλείο φιλτραρίσματος ορατότητας περιόριζε επίσης το εύρος της δυνατότητας ανακάλυψης ενός συγκεκριμένου tweet, εμπόδιζε τα tweets ορισμένων χρηστών να εμφανιστούν στην ενότητα “trending” και τους εμπόδιζε να εμφανίζονται σε αναζητήσεις με hashtag, σύμφωνα με την Weiss.

«Όλα αυτά χωρίς να το γνωρίζουν οι χρήστες», έγραψε.

Ένας ανώτερος υπάλληλος του Twitter είπε στη Weiss να σκεφτεί το φιλτράρισμα ορατότητας ως έναν τρόπο για την εταιρεία να «καταστείλει αυτό που βλέπουν οι άνθρωποι σε διαφορετικά επίπεδα. Είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο».

Το Twitter κάνει shadow ban στους χρήστες «αρκετά συχνά», φέρεται να είπε ένας μηχανικός του Twitter στην Weiss.

«Ελέγχουμε την ορατότητα αρκετά. Και ελέγχουμε αρκετά την ενίσχυση του περιεχομένου σας. Και οι φυσιολογικοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν πόσα κάνουμε», φέρεται να είπε ο μηχανικός του Twitter.

Η Weiss δήλωσε ότι αυτό επιβεβαιώθηκε από δύο επιπλέον υπαλλήλους του Twitter.

Η «μυστική ομάδα» έβαλε στη μαύρη λίστα τους χρήστες

Το Twitter είχε μια «μυστική ομάδα» που ήταν πάνω και πέρα από τους καθημερινούς συντονιστές περιεχομένου από την Ομάδα Στρατηγικής Απόκρισης-Διεθνής Ομάδα Κλιμάκωσης (SRT-GET) που έβαζε χρήστες στη μαύρη λίστα, σύμφωνα με την Weiss.

Η μυστική ομάδα ήταν γνωστή ως “SIP-PES”, που σημαίνει “Site Integrity Policy, Policy Escalation Support”.

Η επιτροπή φέρεται να αποτελούνταν από τον Vijaya Gadde, πρώην επικεφαλής της νομικής πολιτικής και εμπιστοσύνης του Twitter, τον Yoel Roth, πρώην επικεφαλής της διεθνούς εμπιστοσύνης και ασφάλειας του Twitter, και τους πρώην διευθύνοντες συμβούλους Jack Dorsey και Parag Agrawal και άλλους.

Ενώ η SRT-GET «χειριζόταν έως και 200 “υποθέσεις” την ημέρα» ακολουθώντας την πολιτική της εταιρείας στα χαρτιά, η ομάδα SIP-PES υπήρχε σε ένα επίπεδο «πέρα από την επίσημη καρτέλα, πέρα από τους απλούς συντονιστές», ανέφερε η Weiss.

«Εκεί λαμβάνονταν οι μεγαλύτερες, πιο πολιτικά ευαίσθητες αποφάσεις. ‘Σκεφτείτε λογαριασμό με πολλούς ακόλουθους, αμφιλεγόμενο’, μας είπε ένας άλλος υπάλληλος του Twitter. Για αυτούς ‘δεν θα υπήρχε καρτέλα ή οτιδήποτε άλλο’», πρόσθεσε η Weiss.

«Δεν κάνουμε σκιώδης απαγόρευση»

Η Weiss σημείωσε στην αναφορά της ότι τα πρώην στελέχη του Twitter είχαν προηγουμένως υποστηρίξει το 2018 ότι η εταιρεία δεν στοχεύει λογαριασμούς με σκιώδεις απαγορεύσεις με βάση τις πολιτικές τους απόψεις.

«Το Twitter αρνήθηκε ότι κάνει τέτοια πράγματα», έγραψε η Weiss, επικαλούμενη την Vijaya Gadde, πρώην επικεφαλής νομικής πολιτικής και εμπιστοσύνης του Twitter, καθώς και τον Kayvon Beykpour, πρώην επικεφαλής προϊόντος του Twitter.

«Δεν κάνουμε ‘shadow ban’», έγραψε ο Beykpour στο Twitter στις 26 Ιουλίου 2018.

Η Gadde χρησιμοποίησε τη λειτουργία “Quote Tweet” του Twitter για να συμπληρώσει τον ισχυρισμό του Beykpour.

«Η προτίμηση μιας συγκεκριμένης ιδεολογίας ή πεποίθησης αντιβαίνει σε όλα όσα πρεσβεύουμε», έγραψε.

Σε ένα κοινό blogpost, η Gadde και ο Beykpour έγραψαν: «Δεν κάνουμε shadow ban. Είστε πάντα σε θέση να βλέπετε τα tweets από λογαριασμούς που ακολουθείτε (αν και μπορεί να χρειαστεί να κάνετε περισσότερη δουλειά για να τους βρείτε, όπως να πάτε απευθείας στο προφίλ τους). Και σίγουρα δεν κάνουμε shadow ban με βάση τις πολιτικές απόψεις ή την ιδεολογία».

Libs of TikTok

Η ομάδα SIP-PES συνδέθηκε με την απόφαση απαγόρευσης του δημοφιλούς λογαριασμού Libs of TikTok, ο οποίος είχε τοποθετηθεί στη «Μαύρη λίστα τάσεων» και είχε χαρακτηριστεί ως «Μην αναλάβετε δράση σε χρήστη χωρίς να συμβουλευτείτε τη SIP-PES», σύμφωνα με την Weiss.

Ο λογαριασμός Libs of TikTok, ο οποίος εξακολουθούσε να βρίσκεται στη μαύρη λίστα στις 7 Δεκεμβρίου, δημιουργήθηκε από την Chaya Raichik τον Νοέμβριο του 2020 και έφτασε να έχει 1,4 εκατομμύρια followers.

Ο λογαριασμός της Raichik ανεστάλη από το Twitter επτά φορές μόνο το 2022 και αποκλείστηκε από την δημοσίευση αναρτήσεων για διάστημα έως και μία εβδομάδα, ανέφερε η Weiss.

Το Twitter ενημέρωσε επανειλημμένα τη Raichik ότι είχε ανασταλεί για παραβίαση της πολιτικής του Twitter κατά της «συμπεριφοράς μίσους», αλλά ένα εσωτερικό υπόμνημα της SIP-PES από τον Οκτώβριο του 2022 αποκάλυψε ότι η μυστική ομάδα σημείωσε ότι ο λογαριασμός της «δεν είχε εμπλακεί άμεσα σε συμπεριφορά που παραβιάζει την πολιτική “συμπεριφοράς μίσους”».

Η Weiss ανέφερε ότι η επιτροπή αιτιολόγησε εσωτερικά την αναστολή της Raichik υποστηρίζοντας ότι ο λογαριασμός της ενθάρρυνε τη διαδικτυακή παρενόχληση «νοσοκομείων και ιατρικών παρόχων» υπονοώντας ότι «η υγειονομική περίθαλψη που επιβεβαιώνει το φύλο είναι ισοδύναμη με την κακοποίηση ή την αποπλάνηση παιδιών».

«Συγκρίνετε αυτό με αυτό που συνέβη όταν η ίδια η Raichik δέχτηκε doxxed στις 21 Νοεμβρίου 2022. Μια φωτογραφία του σπιτιού της με τη διεύθυνσή της δημοσιεύτηκε σε ένα tweet που συγκέντρωσε περισσότερα από 10.000 likes», έγραψε η Weiss.

«Όταν η Raichik είπε στο Twitter ότι η διεύθυνσή της είχε διαδοθεί, λέει ότι η υποστήριξη του Twitter απάντησε με αυτό το μήνυμα: ‘Εξετάσαμε το περιεχόμενο που αναφέρθηκε και δεν βρήκαμε ότι παραβιάζει τους κανόνες του Twitter. Δεν έγινε καμία ενέργεια. Το tweet με το doxxing εξακολουθεί να είναι αναρτημένο», πρόσθεσε η Weiss.

Μετά την αναφορά της Weiss, ο Raichik επισήμανε ότι ένα στιγμιότυπο οθόνης που μοιράστηκε η Weiss αποκάλυψε ότι ο λογαριασμός της Libs of TikTok εξακολουθούσε να βρίσκεται στη μαύρη λίστα από τις 7 Δεκεμβρίου. Έθεσε το ζήτημα στον Musk, ο οποίος απάντησε ότι «το εξετάζει».

Η Epoch Times επικοινώνησε με την Raichik για περαιτέρω σχόλια.

Η Weiss σημείωσε ότι «πρόκειται να υπάρξουν περισσότερα σχετικά με αυτή την ιστορία» που θα δημοσιευτούν στον ιστότοπό της The Free Press. Η Weiss δήλωσε ότι μέρος της συμφωνίας της με τον Musk για να αποκτήσει πρόσβαση στα αρχεία του Twitter ήταν ότι το υλικό θα δημοσιευόταν πρώτα στο Twitter.

«Μόλις τώρα αρχίσαμε το ρεπορτάζ μας. Τα έγγραφα δεν μπορούν να πουν ολόκληρη την ιστορία εδώ», δήλωσε η ίδια.

Ένα τρίτο ρεπορτάζ για τα λεγόμενα “Twitter files” θα δημοσιευτεί από τον Taibbi, δήλωσε η Weiss.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε