Τετάρτη, 29 Νοέ, 2023
Ο Δρ Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, καταθέτει στην Επιτροπή Υγείας, Παιδείας, Εργασίας και Συντάξεων της Γερουσίας στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον στις 23 Σεπτεμβρίου 2020. (Graeme Jennings/Pool/Getty Images)

Ο Φάουτσι προβαίνει σε αναπάντεχη παραδοχή όσον αφορά τα εμβόλια COVID-19

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την COVID-19 Άντονι Φάουτσι παραδέχτηκε το πρωί της Τετάρτης ότι τα εμβόλια COVID-19 δεν προστατεύουν «εξαιρετικά καλά» από τον ιό.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο Fox News, ο Φάουτσι δήλωσε στον παρουσιαστή Νιλ Καβούτο ότι «ένα από τα πράγματα που είναι ξεκάθαρα από τα δεδομένα [είναι] ότι … τα εμβόλια – λόγω του υψηλού βαθμού μεταδοτικότητας αυτού του ιού – δεν προστατεύουν εξαιρετικά καλά, όπως λέγεται, από τη μόλυνση».

Αλλά ο Φάουτσι δήλωσε αργότερα ότι τα εμβόλια «προστατεύουν αρκετά καλά από σοβαρή νόσο που οδηγεί σε νοσηλεία και θάνατο», προτού σημειώσει την πρόσφατη διάγνωση για την COVID-19.

«Στην ηλικία μου, το ότι εμβολιάστηκα και με τις αναμνηστικές δόσεις, παρόλο που δεν με προστάτεψε από τη μόλυνση, αισθάνομαι σίγουρος ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προστασία μου από το να εξελιχθεί σε σοβαρή ασθένεια», δήλωσε ο Φάουτσι, ο οποίος είναι 81 ετών και έχει εργαστεί με διάφορες ιδιότητες στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση από τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Είναι επίσης επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων από την εποχή της κυβέρνησης Ρήγκαν.

Ο Φάουτσι είπε στη συνέχεια ότι εξαιτίας του εμβολιασμού είναι «πολύ πιθανό να είχα μια σχετικά ήπια πορεία».

Φυσική ανοσία

Τα σχόλια του αξιωματούχου έρχονται μόλις λίγες ημέρες μετά από μια μελέτη-βόμβα που αποκάλυψε ότι η φυσική ανοσία, ή η ανοσία που παρέχεται μέσω μιας προηγούμενης μόλυνσης από την COVID-19, παρέχει ανώτερη προστασία έναντι του ιού σε σύγκριση με τα εμβόλια.

Οι ερευνητές στο Κατάρ δήλωσαν ότι τα άτομα που επέζησαν μιας μόλυνσης COVID-19 και δεν είχαν εμβολιαστεί είχαν πολύ υψηλή προστασία έναντι σοβαρής ή θανατηφόρας νόσου.

«Η αποτελεσματικότητα της πρωτογενούς λοίμωξης κατά της σοβαρής, κρίσιμης ή θανατηφόρας επαναμόλυνσης με COVID-19 ήταν 97,3% … ανεξάρτητα από την παραλλαγή της πρωτογενούς λοίμωξης ή της επαναμόλυνσης και χωρίς ενδείξεις εξασθένισης. Παρόμοια αποτελέσματα βρέθηκαν σε αναλύσεις υποομάδων για τα άτομα ηλικίας ≥50 ετών», έγραψε ο Δρ Λαΐθ Αμπού-Ραντάντ του Weill Cornell Medicine-Qatar.

Ωστόσο, οι ερευνητές σημείωσαν ότι τόσο η φυσική όσο και η τεχνητή ανοσία που παρέχεται μέσω των εμβολίων εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου. Τα άτομα που είχαν προηγουμένως μολυνθεί με COVID-19 και δεν είχαν εμβολιαστεί είχαν τους μισούς κινδύνους επαναμόλυνσης σε σύγκριση με εκείνους που είχαν εμβολιαστεί με δύο δόσεις αλλά δεν είχαν μολυνθεί.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στην Washington Post αυτή την εβδομάδα, ο Φάουτσι πρότεινε να επιτραπεί στους Αμερικανούς ηλικίας 5 έως 50 ετών να κάνουν ένα δεύτερο αναμνηστικό εμβόλιο.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, υποστήριξε, «πρέπει να επιτρέψει στους ανθρώπους που είναι κάτω των 50 ετών να κάνουν το δεύτερο αναμνηστικό τους εμβόλιο, καθώς μπορεί να έχουν περάσει μήνες από τότε που πολλοί από αυτούς έκαναν το πρώτο τους εμβόλιο».

«Εάν έκανα το τρίτο μου εμβόλιο [το 2021], είναι πολύ πιθανό η ανοσία να έχει εξασθενήσει», δήλωσε ο Φάουτσι.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε