Τετάρτη, 07 Ιούν, 2023
Ο Δρ Δρ. Άντονι Φαούτσι, διευθυντής στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, μιλάει κατά τη διάρκεια ακρόασης σε επιτροπή της Γερουσίας για την αντιμετώπιση του COVID-19, στο Καπιτώλιο της Ουάσιγκτον στις 18 Μαρτίου 2021. (Anna Moneymaker/Pool/Getty Images)

Ο Φαούτσι τώρα λέει ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει

Ο Δρ Άντονι Φαούτσι στις 27 Απριλίου προσπάθησε να διευκρινίσει τα σχόλια που έκανε μια μέρα πριν σχετικά με την κατάσταση της COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Φαούτσι,  επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του προέδρου Τζο Μπάιντεν και επί μακρόν επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, δήλωσε στο PBS την Τρίτη ότι «είμαστε σίγουρα αυτή τη στιγμή σε αυτή τη χώρα έξω από τη φάση της πανδημίας».

«Δηλαδή, δεν έχουμε 900.000 νέες μολύνσεις την ημέρα και δεκάδες και δεκάδες και δεκάδες χιλιάδες νοσηλείες και χιλιάδες θανάτους. Βρισκόμαστε σε χαμηλό επίπεδο αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε ο Φαούτσι. «Έτσι, μπορούμε να πούμε, έχουμε βγει από τη φάση της πανδημίας σε αυτή τη χώρα, έχουμε βγει».

Μετά την ευρεία δημοσιοποίηση των σχολίων του, ο γιατρός άλλαξε τη στάση του, όπως έχει κάνει συχνά.

«Θέλω να διευκρινίσω ένα πράγμα. Πιθανόν θα έπρεπε να είχα πει την οξεία συνιστώσα της φάσης της πανδημίας. Και καταλαβαίνω πώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κάποια παρερμηνεία», δήλωσε ο Φαούτσι σε ένα podcast του NPR.

«Μιλούσα για την οξεία φάση. Και όλοι συμφωνούν ότι δεν είμαστε εκεί. Δεν είμαστε στις 900.000 νέες μολύνσεις την ημέρα. Είναι η πανδημία ακόμα εδώ; Απολύτως».

Σε ραδιοφωνική εκπομπή και μιλώντας με τα άλλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Φαούτσι παρουσίασε την κατάσταση ως εξελισσόμενη από τη φάση της πανδημίας στην ενδημική φάση, αλλά χωρίς να έχει φτάσει ακόμη.

«Τώρα μεταβαίνουμε -δεν ήμαστε ακόμα εκεί- αλλά μεταβαίνουμε σε μια πιο ενδημική κατάσταση, όπου το επίπεδο μόλυνσης είναι αρκετά χαμηλό ώστε οι άνθρωποι να αρχίσουν να ζουν με τον ιό», είπε, προσθέτοντας στο Associated Press.

Ένα λεξικό επιδημιολογίας ορίζει την πανδημία ως «μια επιδημία που εκδηλώνεται παγκοσμίως ή σε μια πολύ μεγάλη περιοχή, ξεπερνώντας τα διεθνή σύνορα και επηρεάζοντας συνήθως μεγάλο αριθμό ανθρώπων». Αντίθετα, η επιδημία έχει οριστεί ως «η εμφάνιση σε μια κοινότητα ή περιοχή κρουσμάτων μιας ασθένειας, συγκεκριμένης συμπεριφοράς που σχετίζεται με την υγεία ή άλλων γεγονότων που σχετίζονται με την υγεία, σαφώς πέραν του φυσιολογικού αναμενόμενου».

Ο Λευκός Οίκος είχε αντιδράσει στα αρχικά σχόλια του Φαούτσι, με την εκπρόσωπο Τύπου Τζεν Ψάκι να δηλώνει στους δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον ότι «ο COVID δεν έχει τελειώσει και η πανδημία δεν έχει τελειώσει».

«Αυτό που έλεγε ο Δρ Φαούτσι είναι ότι βρισκόμαστε σε μια διαφορετική φάση σε αυτήν την πανδημία, και αυτό είναι απολύτως αληθές», είπε επίσης.

Πριν ο Φαούτσι πάρει πίσω τα σχόλιά του, η Δρ Μόνικα Γκάντι, καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε φάση ενδημίας.

Η Γκάντι επεσήμανε πώς τρία στα τέσσερα παιδιά έχουν αναρρώσει από την COVID-19 και το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, με περίπου 83% του πληθυσμού να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση.

Η Γκάντι είχε προτείνει τρόπους διαχείρισης της COVID-19 όταν γίνει ενδημική, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων στην επέκταση της πρόσβασης σε θεραπείες όπως το Paxlovid, της ενίσχυσης της παρακολούθησης του εμβολιασμού και νόσησης και της ανάκλησης των υποχρεωτικών εμβολιασμών.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε