Δευτέρα, 22 Ιούλ, 2024
Η αίθουσα στροβίλων του υπό κατασκευή πυρηνικού σταθμού Olkiluoto 3 «OL3» στο Eurajoki, στη νοτιοδυτική Φινλανδία, στις 23 Μαρτίου 2011. (Lehtikuva, Antti Aimo-Koivisto/AP Photo)

Ο ισχυρότερος πυρηνικός αντιδραστήρας της Ευρώπης τίθεται σε λειτουργία στη Φινλανδία

Ο πολύ καθυστερημένος και δαπανηρός νέος πυρηνικός αντιδραστήρας της Φινλανδίας, ο ισχυρότερος της Ευρώπης με βάση την παραγωγική του ικανότητα, ολοκλήρωσε μια δοκιμαστική φάση που διήρκεσε περισσότερο από ένα χρόνο και άρχισε να παράγει κανονικά, ενισχύοντας σημαντικά την ηλεκτρική αυτάρκεια της σκανδιναβικής χώρας.

Ο αντιδραστήρας Olkiluoto 3, ο οποίος έχει ισχύ 1.600 μεγαβάτ, συνδέθηκε στο εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Φινλανδίας τον Μάρτιο του 2022 και ξεκίνησε την Κυριακή την κανονική παραγωγή. Ο φορέας εκμετάλλευσης Teollisuuden Voima, ή TVO, έγραψε στο Twitter ότι «ο Olkiluoto 3 είναι πλέον έτοιμος» μετά από καθυστέρηση 14 ετών από το αρχικό σχέδιο.

«Η παραγωγή του Olkiluoto 3 σταθεροποιεί την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη φινλανδική πράσινη μετάβαση», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της TVO, Τζάρμο Τάνχουα. Η εταιρεία πρόσθεσε ότι «ο όγκος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της μεγαλύτερης μονάδας πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης αποτελεί σημαντική προσθήκη στην καθαρή, εγχώρια παραγωγή».

Η κατασκευή του Olkiluoto 3 ξεκίνησε το 2005 και επρόκειτο να ολοκληρωθεί τέσσερα χρόνια αργότερα. Ωστόσο, το έργο ταλαιπωρήθηκε από διάφορα τεχνολογικά προβλήματα που οδήγησαν σε αγωγές. Η τελευταία φορά που τέθηκε σε λειτουργία νέος πυρηνικός αντιδραστήρας στη Φινλανδία ήταν πριν από τέσσερις και πλέον δεκαετίες.

Ο Olkiluoto 3 είναι ο πρώτος νέος αντιδραστήρας της Δυτικής Ευρώπης εδώ και περισσότερα από 15 χρόνια. Είναι ο πρώτος σταθμός νέας γενιάς EPR, ή ευρωπαϊκός αντιδραστήρας υπό πίεση, που τέθηκε σε λειτουργία στην Ευρώπη. Αναπτύχθηκε σε κοινοπραξία μεταξύ της γαλλικής Areva και της γερμανικής Siemens.

Κυρίως λόγω των ανησυχιών για την ασφάλεια, η πυρηνική ενέργεια παραμένει ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα στην Ευρώπη. Η έναρξη λειτουργίας του φινλανδικού αντιδραστήρα συμπίπτει με την κίνηση της Γερμανίας να κλείσει το Σάββατο τα τρία τελευταία εναπομείναντα πυρηνικά εργοστάσιά της.

Οι εμπειρογνώμονες τοποθετούν την τελική τιμή του Olkiluoto 3 σε περίπου 11 δισεκατομμύρια ευρώ – σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη από την αρχική εκτίμηση. Η Φινλανδία διαθέτει πλέον πέντε πυρηνικούς αντιδραστήρες σε δύο εργοστάσια που βρίσκονται στις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας. Συνδυαστικά, καλύπτουν περισσότερο από το 40 τοις εκατό της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Το συντηρητικό Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού, ή NCP, το οποίο κέρδισε τις γενικές εκλογές της Φινλανδίας στις 2 Απριλίου, θέλει να αυξήσει ακόμη περισσότερο το μερίδιο της ενέργειας που λαμβάνει η χώρα των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων από την πυρηνική ενέργεια.

Ο ηγέτης του NCP Πετέρι Όρπο, ο πιθανός νέος πρωθυπουργός της Φινλανδίας, δήλωσε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να καταστήσει την πυρηνική ενέργεια «ακρογωνιαίο λίθο της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης».

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε