Παρασκευή, 29 Μαρ, 2024
Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Έλον Μασκ (Κ) παρευρίσκεται στα επίσημα εγκαίνια του νέου εργοστασίου κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla κοντά στο Γκρουενχάιντε της Γερμανίας, στις 22 Μαρτίου 2022. (Christian Marquardt/Pool/Getty Images)

Ο Μασκ εξασφαλίζει κεφάλαια ύψους 46,5 δισ. δολαρίων για την αγορά του Twitter, δηλώνει έτοιμος για προσφορά εξαγοράς

Ο δισεκατομμυριούχος διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, εξασφάλισε τα απαραίτητα κεφάλαια για την υποβολή προσφοράς για την εξαγορά του Twitter και την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, σύμφωνα με νέα κανονιστική κατάθεση.

Το έγγραφο δείχνει ότι ο Μασκ έχει λάβει δέσμευση ύψους 46,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της προτεινόμενης συμφωνίας. Μέσω της προσφοράς, ο Μασκ σχεδιάζει να προσεγγίσει απευθείας τους μετόχους του Twitter και να προσφερθεί να αγοράσει τις μετοχές τους εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου. Ωστόσο, ο ίδιος εξακολουθεί να εξετάζει αν θα προβεί σε προσφορά για το Twitter.

Ο Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, έχει εξασφαλίσει 25,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε δανειακή χρηματοδότηση από τη Morgan Stanley Senior Funding και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως η Bank of America, η Barclays και η Mizuho. Έχει επίσης δεσμευτεί να παράσχει 21 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση με ίδια κεφάλαια, σύμφωνα με το έγγραφο.

Ο Μασκ επιδιώκει να διαπραγματευτεί μια «οριστική συμφωνία» με το διοικητικό συμβούλιο για την εξαγορά του Twitter.

«Το Twitter δεν έχει απαντήσει στην πρόταση», αναφέρει ο Μασκ σύμφωνα με το έγγραφο. «Δεδομένης της έλλειψης απάντησης από το Twitter», διερευνά «εάν θα ξεκινήσει μια προσφορά για την απόκτηση όλων των μετοχών που βρίσκονται σε κυκλοφορία» σε τιμή 54,20 δολάρια ανά μετοχή.

Η αγορά θα περιλαμβάνει τα δικαιώματα που σχετίζονται με τη συμφωνία δικαιωμάτων (το χάπι-δηλητήριο), αναφέρεται στην κατάθεση.

Ο δισεκατομμυριούχος, ωστόσο, «δεν έχει αποφασίσει αν θα το πράξει αυτή τη στιγμή».

Ο Μασκ υπέβαλε προσφορά στις 14 Απριλίου για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας μέσων κοινωνικής δικτύωσης έναντι 54,20 δολαρίων ανά μετοχή ή περίπου 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά. Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας την επόμενη ημέρα υιοθέτησε ομόφωνα την αμυντική στρατηγική «χάπι-δηλητήριο» για να αποτρέψει μια εχθρική εξαγορά.

Το χάπι-δηλητήριο, γνωστό και ως σχέδιο δικαιωμάτων των μετόχων, χρησιμοποιείται ως στρατηγική άμυνας για να καταστήσει την εξαγορά από τον Μασκ πιο ακριβή και δύσκολη.

Εάν ο Μασκ φτάσει το 15% της ιδιοκτησίας, το χάπι-δηλητήριο θα ενεργοποιηθεί. Αυτό θα επιτρέψει σε άλλους μετόχους να αγοράσουν πρόσθετες μετοχές σε μειωμένη τιμή, αραιώνοντας έτσι το ποσοστό ιδιοκτησίας του Μασκ.

Στις 4 Απριλίου, ο Μασκ ανακοίνωσε ότι είχε αγοράσει 73,5 εκατομμύρια μετοχές του Twitter, δηλαδή το 9,2% της εταιρείας. Αργότερα ο Μασκ μείωσε τις μετοχές του σε 73,1 εκατομμύρια μετοχές, ή 9,1% της εταιρείας, σύμφωνα με μια κατάθεση στην SEC. Στους άλλους μεγάλους μετόχους του Twitter περιλαμβάνονται η The Vanguard Group (10,3%), η Morgan Stanley (8,4%) και η BlackRock (6,5%).

‘Παιχνίδι σκακιού’

Ο διαγωνισμός ιδιοκτησίας για το Twitter έχει εξελιχθεί σε μια παρτίδα σκάκι, αφού το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας υιοθέτησε την περασμένη εβδομάδα την στρατηγική «χάπι-δηλητήριο» για να αποτρέψει την ανεπιθύμητη προσπάθεια εξαγοράς του Μασκ.

Πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των μετόχων της εταιρείας, παρακολουθούσαν με ανυπομονησία να δουν τι θα κάνουν στη συνέχεια ο δισεκατομμυριούχος και το διοικητικό συμβούλιο.

Ο Μασκ αρχικά υπαινίχθηκε μια προσφορά το Σάββατο με ένα αινιγματικό tweet που έγραφε “Love Me Tender”. Αργότερα δημοσίευσε ένα tweet που είχε ένα κενό διάστημα για μια λέξη ακολουθούμενο από τη φράση “is the Night”. Το μήνυμα θεωρήθηκε ότι ήταν μια συγκεκαλυμμένη αναφορά στο μυθιστόρημα του Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ “Tender Is the Night”.

Τα μηνύματα αυτά τροφοδότησαν τις εικασίες ότι ο Μασκ μπορεί να είναι κοντά στην ανακοίνωση μιας προσφοράς για την εξαγορά της εταιρείας.

Αυτή την εβδομάδα, πολλά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι η Apollo Global Management εξετάζει το ενδεχόμενο να χρηματοδοτήσει τον Μασκ ή άλλον υποψήφιο για την εξαγορά του Twitter.

«Αυτό που παρακολουθούμε είναι λίγο σαν μια δημόσια παρτίδα σκάκι», λέει ο Ντέιλ Σάραν, δικηγόρος, ο οποίος βοήθησε την εταιρεία γυμναστικής CrossFit να αποφύγει την εταιρική εξαγορά ως γενικός σύμβουλος της εταιρείας το 2012.

Η δημόσια προβολή του Μασκ και η ικανότητά του να επηρεάζει τους μετόχους, λέει ο Σάραν, πρέπει να ασκεί μεγάλη πίεση στο Twitter και στους νομικούς του συμβούλους.

Πριν από την υποβολή της προσφοράς του στις 14 Απριλίου, ο Μασκ έστειλε ένα φωνητικό μήνυμα στο διοικητικό συμβούλιο, σύμφωνα με την κατάθεση της SEC, δηλώνοντας ότι «δεν παίζει το παιχνίδι “μπρος-πίσω”».

«Είναι μια υψηλή προσφορά και οι μέτοχοί σας θα την λατρέψουν», είπε ο Μασκ, προσθέτοντας ότι αν η συμφωνία αποτύχει, θα επανεξετάσει τη θέση του ως μέτοχος.

Κάποιοι νωρίτερα υπέθεσαν ότι ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας δεν διέθετε επαρκή μετρητά για την εξαγορά, και ως εκ τούτου δεν ήταν σοβαρός υποψήφιος.

Οι τελευταίες πληροφορίες για τη χρηματοδότηση, ωστόσο, θα μπορούσαν να καταστήσουν δυσκολότερο για το διοικητικό συμβούλιο να ισχυριστεί ότι δεν είναι σοβαρός πλειοδότης.

Είναι ακόμη αβέβαιο αν ο Μασκ θα μπορέσει να εξασφαλίσει αρκετή υποστήριξη από τους μετόχους για να πείσει το διοικητικό συμβούλιο να άρει το «δηλητηριώδες χάπι» και την αντίθεσή του στην προσφορά.

Η χρήση ενός «δηλητηριώδους χαπιού» δεν σημαίνει πάντα ότι η εταιρεία είναι απρόθυμη να αγοραστεί. Το διοικητικό συμβούλιο του Twitter μπορεί να το χρησιμοποιεί ως τακτική για να αυξήσει την τιμή της προσφοράς.

Σε ανακοίνωσή του στις 15 Απριλίου, το Twitter ανέφερε ότι το διοικητικό συμβούλιο θα δεχτεί μια προσφορά εάν «είναι προς το συμφέρον του Twitter και των μετόχων του».

Το διοικητικό συμβούλιο βρίσκεται υπό πίεση

Το διοικητικό συμβούλιο του Twitter δέχεται πιέσεις, καθώς ορισμένοι αναλυτές λένε ότι οι δυνατότητες ανόδου της μετοχής είναι προς το παρόν περιορισμένες. Η Goldman Sachs, για παράδειγμα, έχει αξιολόγηση “sell” για τη μετοχή με τιμή-στόχο τα 30 δολάρια ανά μετοχή. Κατά ειρωνικό τρόπο, η επενδυτική τράπεζα συμβουλεύει το διοικητικό συμβούλιο του Twitter σχετικά με την προσφορά εξαγοράς του Μασκ.

Είναι απίθανο ότι το διοικητικό συμβούλιο θα βρει κάποιον αγοραστή πρόθυμο να πληρώσει πολύ υψηλότερη τιμή από την τιμή προσφοράς του Μασκ, σύμφωνα με ορισμένους επιχειρηματικούς σχολιαστές.

Ο Μπιλ Άλπερτ, ανώτερος συγγραφέας του Barron’s λέει ότι με την παρούσα διαχείριση και το επιχειρηματικό μοντέλο, η μετοχή του Twitter είναι απίθανο να ξαναβρεί την περσινή κορυφή των 80 δολαρίων.

Η μετοχή της εταιρείας διαπραγματεύεται σήμερα στα 46 δολάρια. Οι μετοχές σημείωσαν άνοδο σχεδόν 20% από τις 4 Απριλίου, όταν το Twitter επιβεβαίωσε ότι ο Μασκ είχε αποκτήσει σημαντικό μερίδιο στην εταιρεία.

«Εκτός αν είστε σαν τον Μασκ και θέλετε να αποκτήσετε το Twitter για ιδεαλιστικούς λόγους, θα πρέπει να τον αφήσετε να το έχει. Δεν θα το καταστρέψει, οπότε μπορείτε να το κάνετε με καθαρή συνείδηση», έγραψε ο Άλπερτ σε πρόσφατο άρθρο του.

Ο Στιβ Φορμπς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Forbes Media, λέει ότι αν ο Μασκ αποσύρει την προσφορά του, η μετοχή του Twitter «θα καταρρεύσει».

«Η μετοχή έχει κολλήσει από τότε που μπήκε στο χρηματιστήριο πριν από οκτώ χρόνια και δεν έχει καλή απόδοση», δήλωσε στο Fox Business στις 15 Απριλίου.

«Έτσι, ο κόσμος βασίζεται στον [Μασκ]», πρόσθεσε. «Αυτό που δίνει αξία στη μετοχή είναι η προοπτική ότι θα της δώσει αξία κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές, ξεκινώντας από την ελευθερία του λόγου».

Την Τρίτη, ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, αναφέρθηκε επίσης στο έπος της εξαγοράς του Twitter από τον Μασκ, λέγοντας ότι η πολιτεία του θα εξετάσει το ενδεχόμενο να καταστήσει το διοικητικό συμβούλιο του Twitter υπεύθυνο για την παραβίαση του καθήκοντος εμπιστοσύνης με την υιοθέτηση ενός δηλητηριώδους χαπιού.

Ο ΝτεΣάντις δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι η πολιτεία και το συνταξιοδοτικό της ταμείο κατέχουν κάποιες μετοχές του Twitter και το ταμείο πιθανόν να ζημιώθηκε.

Σε μια μελέτη του 2011, ο Λούσιαν Μπέμπτσουκ, καθηγητής Νομικής του Χάρβαρντ, δήλωσε ότι «τα εμπειρικά στοιχεία δείχνουν ότι όταν τα διοικητικά στελέχη χρησιμοποιούν την εξουσία τους για να μπλοκάρουν τις προσφορές, αυτό συχνά αποδεικνύεται επιζήμιο για τα συμφέροντα των μετόχων».

Σύμφωνα με τα ευρήματα του Μπέμπτσουκ και των συναδέλφων του, τα διοικητικά συμβούλια που απορρίπτουν προσφορές με premium αποτυγχάνουν να δημιουργήσουν βέλτιστες μακροπρόθεσμες αποδόσεις για τους μετόχους τους.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε