Σάββατο, 13 Ιούλ, 2024
Ο Μελ Γκίμπσον καταφθάνει στο γεύμα για την 89η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνια, στις 6 Φεβρουαρίου 2017. (Jordan Strauss/Invision via AP)

Ο Μελ Γκίμπσον μπορεί να καταθέσει στη δίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν, λέει η δικαστής

Λος Άντζελες – Ο Μελ Γκίμπσον μπορεί να καταθέσει για το τι έμαθε από μία από τις κατήγορους του Χάρβεϊ Γουάινστιν, αποφάσισε την Παρασκευή δικαστής στη δίκη του πρώην μεγιστάνα του κινηματογράφου για βιασμό και σεξουαλική επίθεση.

Ο 66χρονος ηθοποιός και σκηνοθέτης ήταν ένας από τους πολλούς μάρτυρες, και μακράν ο πιο γνωστός, των οποίων οι ταυτότητες αποκαλύφθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λος Άντζελες. Ο δικαστής και οι δικηγόροι είχαν κάνει διάλειμμα από την επιλογή των ενόρκων για προτάσεις σχετικά με το ποια στοιχεία θα επιτραπούν στη δίκη και ποιοι μπορούν να καταθέσουν. Ο κατάλογος των μαρτύρων της δίκης είναι σφραγισμένος.

Η δικαστής Λίζα Μπ. Λεντς αποφάσισε ότι ο Γκίμπσον μπορεί να καταθέσει υπέρ της μασέρ και φίλης του, η οποία θα είναι γνωστή ως Jane Doe #3 στη δίκη. Ο Γουάινστιν κατηγορείται για τη διάπραξη σεξουαλικής κακοποίησης σε βάρος της γυναίκας, μία από τις 11 κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική επίθεση στη δίκη εναντίον του 70χρονου.

Ο Γουάινστιν έχει δηλώσει αθώος και αρνήθηκε οποιαδήποτε μη συναινετική σεξουαλική δραστηριότητα.

Ο πρώην παραγωγός ταινιών Χάρβεϊ Γουάινστιν (Α), αλληλεπιδρά με τον δικηγόρο του Μαρκ Γουέρξμαν στο δικαστήριο στο Κέντρο Ποινικής Δικαιοσύνης Clara Shortridge Foltz στο Λος Άντζελες στις 4 Οκτωβρίου 2022. (Etienne Laurent μέσω AP)

 

Οι δικηγόροι του Γουάινστιν υποστήριξαν ότι δεν θα επιτρέψουν στον Γκίμπσον να καταθέσει, λέγοντας ότι αυτά που έμαθε από τη γυναίκα ενώ έκανε μασάζ από αυτήν δεν συνιστούν “νέα καταγγελία” της γυναίκας σύμφωνα με το νόμο, βάσει του οποίου ο Γκίμπσον θα κατέθετε στο εδώλιο. Μια “φρέσκια καταγγελία” σύμφωνα με το νόμο της Καλιφόρνια επιτρέπει την εισαγωγή αποδεικτικών στοιχείων για σεξουαλική επίθεση ή άλλο έγκλημα, εάν το θύμα το κατήγγειλε σε κάποιον άλλον οικειοθελώς και σχετικά αμέσως μετά το συμβάν.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι όταν ο Γκίμπσον ανέφερε τυχαία το όνομα του Γουάινστιν, η γυναίκα είχε μια τραυματική αντίδραση και ο Γκίμπσον κατάλαβε από αυτήν ότι είχε υποστεί σεξουαλική επίθεση. Ο Γκίμπσον δεν θυμόταν τον χρόνο της συνομιλίας, αλλά η εισαγγελία θα χρησιμοποιήσει έναν άλλο μάρτυρα, την Άλισον Γουάινερ, η οποία θυμάται ότι μίλησε τόσο με τον Γκίμπσον όσο και με τη γυναίκα το 2015.

Ο μεγιστάνας του κινηματογράφου Χάρβεϊ Γουάινστιν φτάνει στην τελετή απονομής των Όσκαρ στο Dolby Theatre στο Λος Άντζελες στις 2 Μαρτίου 2014. (Jordan Strauss/Invision μέσω AP)

 

Η δικαστής Λεντς δήλωσε ότι η κατάθεση του Γκίμπσον θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο η κατήγορος θα περιγράψει την κουβέντα που είχε μαζί του όταν θα καταθέσει, και μπορεί να επιλέξει να αποφανθεί εναντίον του εκείνη τη στιγμή.

Ο δικηγόρος του Γουάινστιν, Μαρκ Γουέρξμαν, υποστήριξε στη συνέχεια ότι αν ο Γκίμπσον καταθέσει, η υπεράσπιση θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να τον εξετάσει για τα ευρέως δημοσιοποιημένα αντισημιτικά σχόλια που έκανε ο Γκίμπσον κατά τη διάρκεια μιας σύλληψης το 2006 και για ρατσιστικές δηλώσεις προς μια φίλη του που καταγράφηκαν και δημοσιοποιήθηκαν το 2010.

Η Λεντς δήλωσε ότι μια ευρύτερη συζήτηση για τον ρατσισμό του Γκίμπσον δεν έχει σχέση με τη δίκη, αλλά θα επιτρέψει την εξέταση του κατά πόσον είχε προσωπική προκατάληψη και εχθρότητα απέναντι στον Γουάινστιν.

Ο Γουέρξμαν υποστήριξε ότι ο Γκίμπσον είχε μια τέτοια προκατάληψη τόσο επειδή ο Γουάινστιν είναι Εβραίος, όσο και επειδή ο Γουάινστιν δημοσίευσε ένα βιβλίο που επέκρινε την απεικόνιση των Εβραίων στην ταινία του 2004 “Τα Πάθη του Χριστού”, που σκηνοθέτησε ο Γκίμπσον.

“Οποιαδήποτε απόδειξη για τον ρατσισμό ή τον αντισημιτισμό του κ. Γκίμπσον θα προκαλούσε προκατάληψη εναντίον του πελάτη μου, ο οποίος τον αμφισβήτησε”, δήλωσε ο Γουέρξμαν.

Ο δικηγόρος είπε εν συντομία, και λανθασμένα, ότι πίστευε πως η ταινία κέρδισε Όσκαρ καλύτερης ταινίας, αλλά ο Γουάινστιν, του οποίου οι ταινίες κάποτε κυριαρχούσαν στα Όσκαρ, κούνησε το κεφάλι του καθώς καθόταν στο τραπέζι της υπεράσπισης.

“Λυπάμαι, ο πελάτης μου θα ήξερε καλύτερα από εμένα”, είπε ο Γουέρξμαν. “Αλλά ήταν μια βραβευμένη ταινία”.

Η υπεράσπιση υποστήριξε επίσης ότι ο Γκίμπσον προσπαθούσε να ξεπλύνει την εικόνα του εστιάζοντας στα αδικήματα του Γουάινστιν.

Η εισαγγελία υποστήριξε ότι ο Γκίμπσον δεν είχε κάνει τέτοιες υποδείξεις για τον εαυτό του και ότι τη στιγμή της συζήτησης με τη μασέρ του είπε ότι συζητούσε να συνάψει μια επιχειρηματική συμφωνία με τον Γουάινστιν, γεγονός που δείχνει ότι δεν υπήρχε τέτοια προκατάληψη.

Η αναπληρώτρια εισαγγελέας Μαρλέν Μαρτίνεζ χαρακτήρισε τα σχόλια του Γκίμπσον στο παρελθόν “απεχθή”, αλλά δήλωσε ότι δεν έχουν καμία σχέση με τους στενούς σκοπούς για τους οποίους θα κληθεί στο εδώλιο.

Ένα email που ζητούσε σχόλιο από εκπρόσωπο του Γκίμπσον δεν απαντήθηκε αμέσως.

Σε μία από τις πολλές παρόμοιες αποφάσεις της Παρασκευής, η Λεντς έκρινε επίσης ότι η ηθοποιός του “Melrose Place”, Ντάφνι Ζουνίγκα, θα μπορούσε να καταθέσει με παρόμοια ιδιότητα για μια γυναίκα γνωστή στη δίκη ως Jane Doe #4, την οποία ο Γουάινστιν κατηγορείται ότι βίασε το 2004 ή το 2005.

Το Associated Press συνήθως δεν κατονομάζει ανθρώπους που λένε ότι έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση.

Ο Γουάινστιν εκτίει ήδη ποινή κάθειρξης 23 ετών για καταδίκη το 2020 για βιασμό και σεξουαλική επίθεση στη Νέα Υόρκη. Το ανώτατο δικαστήριο της πολιτείας συμφώνησε να εκδικάσει την έφεσή του στην υπόθεση αυτή.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Λος Άντζελες για μια δίκη που άρχισε τη Δευτέρα.

Οι αγορεύσεις της Παρασκευής έγιναν μία ημέρα μετά την πρεμιέρα της ταινίας “She Said”, η οποία αφηγείται την ιστορία του έργου των δύο δημοσιογράφων των New York Times, οι ιστορίες των οποίων οδήγησαν στην πτώση του Γουάινστιν.

Οι δικηγόροι του Γουάινστιν είχαν ζητήσει προηγουμένως να καθυστερήσει η δίκη στο Λος Άντζελες επειδή η δημοσιότητα της ταινίας θα μπορούσε να επηρεάσει τους ενόρκους, αλλά ο δικαστής απέρριψε το αίτημά τους.

Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει οκτώ εβδομάδες. Ο δικαστής και οι δικηγόροι θα επιστρέψουν στη διαδικασία επιλογής ενόρκων τη Δευτέρα το πρωί και οι εναρκτήριες αγορεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στις 24 Οκτωβρίου.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε