Δευτέρα, 22 Ιούλ, 2024
Λογότυπο στο υποκατάστημα της Silicon Valley Bank στο κέντρο του Σαν Φρανσίσκο στις 13 Μαρτίου 2023. (Kori Suzuki/Reuters)

Ο πιστωτικός κίνδυνος αυξάνεται καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι οι καταρρεύσεις τραπεζών απειλούν τις αγορές

Οι δείκτες πιστωτικού κινδύνου αναβόσβησαν στο κόκκινο τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τους κινδύνους μετάδοσης στις αγορές εταιρικού χρέους μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) και της Signature Bank της Νέας Υόρκης μέσα σε διάστημα 72 ωρών.

Ένας δείκτης των συμβολαίων ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης (CDS) για τις αμερικανικές εταιρείες επενδυτικής βαθμίδας αυξήθηκε στις 90,2 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο, αφού η δράση των ΗΠΑ για την εγγύηση των καταθέσεων στον δανειστή SVB με επίκεντρο την τεχνολογία απέτυχε να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι άλλες τράπεζες παραμένουν οικονομικά υγιείς.

Ο ισοδύναμος δείκτης για τα CDS σε εταιρείες με διαβάθμιση junk υποχώρησε σε τιμή 98,8 τη Δευτέρα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο. Στην Ευρώπη, το κόστος ασφάλισης της έκθεσης σε ευρωπαϊκά ομόλογα junk σημείωσε τη Δευτέρα το μεγαλύτερο άλμα των τελευταίων τριών μηνών.

Η άνοδος των spreads των CDS σηματοδοτεί ότι οι επενδυτές αντισταθμίζουν τα στοιχήματα για την επιδείνωση της πιστοληπτικής ποιότητας.

«Δυστυχώς αυτά τα πράγματα τείνουν να είναι σπάνια μεμονωμένα», δήλωσε ο Τζόρνταν Καν, πρόεδρος και επικεφαλής επενδύσεων στην ACM Funds στο Λος Άντζελες.

«Αυτό είναι ένα πραγματικά άσχημο πιστωτικό γεγονός που συμβαίνει και η Fed και το Υπουργείο Οικονομικών βγήκαν να το υποστηρίξουν, αλλά ακόμη και αν υπάρξει κάποια περίοδος ανακούφισης μετά από αυτό, [η ανησυχία μου είναι] ότι θα εξαπλωθεί σε άλλα πράγματα», είπε. «Υπάρχουν άλλα είδη πιστωτικών γεγονότων που είναι πιθανό να εξελιχθούν».

Τα πιστωτικά περιθώρια επενδυτικής βαθμίδας, τα οποία υποδηλώνουν το ασφάλιστρο που ζητούν οι επενδυτές για την κατοχή εταιρικών ομολόγων έναντι των ασφαλέστερων κρατικών χρεογράφων, έχουν επίσης διευρυνθεί. Αυτό δείχνει ότι η κατάρρευση της SVB την περασμένη εβδομάδα, η δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ, έχει προκαλέσει ευρύτερες ανησυχίες σχετικά με το αν οι εταιρείες μπορούν ακόμη να χρηματοδοτηθούν σε ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων.

Τα spreads για τα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας διευρύνθηκαν κατά περίπου 15 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα «στη χειρότερη εβδομάδα για τα πιστωτικά spreads από την κορύφωση του πανδημικού στρες», ανέφερε σε έκθεσή του ο Ντάνιελ Κρέτερ, διευθυντής στρατηγικής σταθερού εισοδήματος της BMO Capital Markets.

Το επενδυτικό ινστιτούτο BlackRock δήλωσε ότι αφού πρόσφατα περιόρισε τη σύστασή του για «overweight» για τα επενδυτικά πιστωτικά ομόλογα, επανεκτιμά την άποψή του λόγω των αυστηρότερων χρηματοπιστωτικών συνθηκών. «Προτιμούμε τα βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα για εισόδημα», ανέφερε σε σημείωμά της τη Δευτέρα.

Στις χρηματικές αγορές, ένας στενά παρακολουθούμενος δείκτης του πιστωτικού κινδύνου στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ σημείωσε άνοδο τη Δευτέρα.

Με τους επενδυτές να ανησυχούν για πιθανές τραπεζικές φυγές, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ παρουσίασε την Κυριακή ένα νέο πρόγραμμα για να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες όλων των καταθετών τους.

Το πρόγραμμα τραπεζικής προθεσμιακής χρηματοδότησης θα πρέπει να ανακουφίσει τις ανησυχίες για τη χρηματοδότηση, αλλά «πιθανότατα δεν θα σταματήσει τη μετανάστευση καταθέσεων στα μεγαλύτερα αμερικανικά ιδρύματα καταθέσεων», δήλωσε ο Κρέτερ της BMO.

Ορισμένα ομόλογα που εκδόθηκαν από τη Silicon Valley Bank διαπραγματεύονταν περίπου στα 40 σεντς ανά δολάριο τη Δευτέρα, από σχεδόν 90 σεντς στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.

«Τα hedge funds είναι πιθανώς αυτοί που είναι αγοραστές σε αυτή την περίπτωση», δήλωσε ο Νταν Μπρούζο, αναλυτής για την στρατηγική της Santander US Capital Markets. Άλλες τράπεζες με έκθεση στην Καλιφόρνια έπαιρναν το κύριο βάρος του ξεπουλήματος στις αγορές δανειακών κεφαλαίων, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε