Τετάρτη, 29 Νοέ, 2023
Ένα σήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη της Ελβετίας, στις 24 Απριλίου 2020. (Fabrice Coffrini/AFP via Getty Images)

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι είχε συμβουλέψει την Ουκρανία να καταστρέψει τους παθογόνους μικροοργανισμούς στα εργαστήρια

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε ότι είχε συστήσει στην Ουκρανία να καταστρέψει τους παθογόνους μικροοργανισμούς στα εργαστήρια δημόσιας υγείας της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα.

Ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε στο Reuters ότι συνεργάζεται με τα ουκρανικά εργαστήρια δημόσιας υγείας εδώ και αρκετά χρόνια για να διασφαλίσει τις πρακτικές ασφάλειας των εργαστηρίων ώστε να αποφευχθεί η «τυχαία ή σκόπιμη απελευθέρωση παθογόνων μικροοργανισμών».

«Στο πλαίσιο αυτού του έργου, ο ΠΟΥ συνέστησε σθεναρά στο υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας και σε άλλους αρμόδιους φορείς να καταστρέψουν παθογόνους μικροοργανισμούς υψηλής απειλής για να αποτρέψουν τυχόν διαρροές», δήλωσε ο ΠΟΥ στο πρακτορείο ειδήσεων.

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι ενθαρρύνει όλα τα μέρη να συνεργαστούν «για την ασφαλή και ασφαλή διάθεση οποιωνδήποτε παθογόνων που θα συναντήσουν και να απευθυνθούν για τεχνική βοήθεια, όπως απαιτείται», και προσφέρθηκε να βοηθήσει με τεχνική καθοδήγηση και συντονισμό.

Ο ΠΟΥ δεν αποκάλυψε πότε έκανε τις συστάσεις ούτε μοιράστηκε ποια παθογόνα βρίσκονται στα εργαστήρια και δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το αν τα παθογόνα καταστράφηκαν σύμφωνα με τις συστάσεις του, ανέφερε το Reuters. Η δήλωση δεν έκανε καμία αναφορά σε βιολογικό πόλεμο.

Η Epoch Times επικοινώνησε με τον ΠΟΥ για σχόλια.

Ουκρανοί αξιωματούχοι στο Κίεβο και στην πρεσβεία τους στην Ουάσινγκτον δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια, σύμφωνα με το Reuters.

Οι εργαστηριακές δυνατότητες της Ουκρανίας βρίσκονται εν μέσω ενός πολέμου πληροφοριών από τότε που η Ρωσία άρχισε να μετακινεί στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι έχουν χρηματοδοτήσει εργαστήρια στην Ουκρανία που αναπτύσσουν όπλα βιολογικού πολέμου, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία υποστηρίζουν ότι τα εργαστήρια επιδιώκουν την πρόληψη βιολογικών όπλων και παθογόνων μικροοργανισμών.

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας, δήλωσε τον Μάιο του 2020 ότι «δεν υπάρχουν ξένα βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία» και ότι τα εργαστήρια που συμμετέχουν στον μετριασμό των βιολογικών όπλων και των παθογόνων μικροοργανισμών ανήκουν και χρηματοδοτούνται από την ουκρανική κυβέρνηση.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε την Τετάρτη ότι τα έγγραφα που βρέθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία δείχνουν «μια επείγουσα προσπάθεια να σβηστούν τα στοιχεία των στρατιωτικών βιολογικών προγραμμάτων» με την καταστροφή των εργαστηριακών δειγμάτων – ένας ισχυρισμός που η Epoch Times δεν μπορεί να επαληθεύσει ανεξάρτητα.

Σε απάντηση, εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας δήλωσε: «Η Ουκρανία αρνείται αυστηρά κάθε τέτοιο ισχυρισμό». Εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν επίσης αρνηθεί τις κατηγορίες της Ζαχάροβα και λένε ότι η Ρωσία μπορεί να ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει τα δικά της χημικά ή βιολογικά όπλα στην Ουκρανία.

Η μετακίνηση στρατευμάτων της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει φόβους ότι παθογόνοι παράγοντες που προκαλούν ασθένειες μπορεί να διαφύγουν, εάν τυχόν ουκρανικά εργαστήρια υποστούν ζημιές.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνέλθει την Παρασκευή κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας για να συζητήσει τους ισχυρισμούς της Μόσχας για βιολογικές δραστηριότητες των ΗΠΑ στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το Reuters.

Η Ουκρανία, όπως και πολλές άλλες χώρες, διαθέτει εργαστήρια δημόσιας υγείας, τα οποία, σύμφωνα με τις αρχές, ερευνούν πώς να περιορίσουν τις απειλές επικίνδυνων ασθενειών για τον άνθρωπο και τα ζώα. Τα εργαστήρια στην Ουκρανία έχουν λάβει υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΠΟΥ.

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε