Πέμπτη, 07 Δεκ, 2023
Ο δικαστής Τζον Ντάραμ μιλά σε δημοσιογράφους σχετικά με τα βήματα του Επαρχιακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ στο New Haven, στις 25 Απριλίου 2006. (Bob Child / AP Photo)

Ο Τραμπ υπογράφει νόμο όπου εξουσιοδοτεί την χρήση διαβαθμισμένου υλικού

Ο ειδικός σύμβουλος, διορισμένος από τον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ, ο οποίος διερευνά τις απαρχές της έρευνας Τραμπ-Ρωσίας, έχει εξουσιοδοτηθεί να χρησιμοποιήσει διαβαθμισμένες πληροφορίες «όπως κρίνει απαραίτητο» στην έρευνά του, δήλωσε ο Λευκός Οίκος στις 22 Δεκεμβρίου.

Ο Τζον Ντάραμ, ο δικαστής των ΗΠΑ που διερευνά την προβληματική έρευνα των υπηρεσιών πληροφοριών πάνω στην εκστρατεία του Τραμπ το 2016, έχει πλέον εξουσιοδότηση να χρησιμοποιήσει διαβαθμισμένες πληροφορίες στην έκθεσή του, είπε ο Λευκός Οίκος σε δήλωση. Οι εξουσίες αυτές παραχωρήθηκαν για πρώτη φορά στον Μπαρ πριν τον διορισμό του Ντάραμ ως ειδικού συμβούλου σε υπόμνημα που εκδόθηκε για πρώτη φορά από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τον Μάιο του 2019.

«Ο υπουργός Δικαιοσύνης εξουσιοδοτείται να χρησιμοποιήσει διαβαθμισμένες πληροφορίες, όπως κρίνει απαραίτητο σε σχέση με την έκθεσή του, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης επιτροπής ή άλλης διαδικασίας», αναφέρει το υπόμνημα.

Η κίνηση αυτή εμποδίζει τις υπηρεσίες πληροφοριών από το να ασκήσουν βέτο σχετικά με το κατά πόσον οι διαβαθμισμένες πληροφορίες μπορούν να παρουσιαστούν σε μια μεγάλη κριτική επιτροπή, η οποία ορίζεται από τον ειδικό σύμβουλο που εξετάζει την υπόθεση.

Ο Μπαρ, ο οποίος παραιτείται από το ρόλο του πριν από τα Χριστούγεννα, αποκάλυψε την 1η Δεκεμβρίου ότι διόρισε τον Ντάραμ ως ειδικό σύμβουλο τον Οκτώβριο. Ο Ντάραμ ορίστηκε από τον Μπαρ πέρυσι για να ηγηθεί της έρευνας. Η έρευνα του Ντάραμ μετατράπηκε αργότερα σε ποινική έρευνα, η οποία παραμένει σε εξέλιξη. Ο διορισμός του εξασφαλίζει την συνέχεια της έρευνάς του και κατά τη διάρκεια της επόμενης προεδρίας.

Ο Μπαρ είπε τη Δευτέρα στους δημοσιογράφους ότι ο Ντάραμ «σημειώνει ικανοποιητική πρόοδο» στην έρευνα.

«Πριν από τις εκλογές, όπως γνωρίζετε, όρισα τον Τζον Ντάραμ ως ειδικό σύμβουλο επειδή ήθελα να του δώσω αυτού και της ομάδας του τη διαβεβαίωση ότι θα ήταν σε θέση να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους», δήλωσε ο Μπαρ. «Κάνουν μεγάλη πρόοδο τώρα και περιμένω ότι θα είναι σε θέση να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους».

Ο ειδικός σύμβουλος, σύμφωνα με τον Κώδικα των ΗΠΑ, θα εκπονήσει μια «εμπιστευτική έκθεση» και θα στείλει «στον υπουργό Δικαιοσύνης μια τελική έκθεση καθώς και ενδιάμεσες εκθέσεις που θεωρεί κατάλληλες σε μια μορφή που θα επιτρέψει τη διάδοση στο κοινό».

Ο Μπαρ σημείωσε επίσης ότι ο Ντάραμ «εξουσιοδοτείται να διερευνήσει εάν κάποιος ομοσπονδιακός αξιωματούχος, υπάλληλος ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο ή οντότητα παραβίασε το νόμο σε σχέση με τις δραστηριότητες των υπηρεσιών πληροφοριών, αντι-πληροφοριών ή επιβολής του νόμου σχετικά με τις προεδρικές εκστρατείες του 2016, άτομα που σχετίζονται με αυτές τις εκστρατείες, και άτομα που σχετίζονται με τη διοίκηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, της έρευνας Crossfire Hurricane και της έρευνας του ειδικού συμβούλου Ρόμπερτ Μιούλερ, III».

Η έρευνα του Μιούλερ διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε συμπαιγνία μεταξύ της εκστρατείας Τραμπ και της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του 2016 και δεν βρήκε στοιχεία για εγκληματική συνωμοσία.

Μέχρι στιγμής στην έρευνα του Ντάραμ, έχει κατηγορηθεί ένας αξιωματούχος του FBI. Ο Κέβιν Κλάινσμιθ, πρώην δικηγόρος της υπηρεσίας, κατηγορήθηκε για αλλαγή ενός email που χρησιμοποιήθηκε για την επιτήρηση του πρώην βοηθού του Τραμπ, Κάρτερ Πέιτζ.

Ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζον Ράτκλιφ δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι πιστεύει ότι θα υπάρξουν περισσότερες κατηγορίες.

Σύμφωνα με το μνημόνιο του Τραμπ, ο Ντάραμ εξουσιοδοτείται να χρησιμοποιήσει διαβαθμισμένες πληροφορίες στην έκθεσή του έως ότου η έρευνά του ολοκληρωθεί, ή εκτός εάν παραταθεί ρητά από τον πρόεδρο.

Ο Zachary Stieber και ο Jack Phillips συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε