Σάββατο, 13 Ιούλ, 2024
Ο Τζακ Ντόρσεϊ, συνιδρυτής του Twitter και της Square, μιλάει στη σκηνή στο συνέδριο Bitcoin 2021, ένα συνέδριο κρυπτονομισμάτων που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο Mana στο Μαϊάμι της Φλόριντα, στις 4 Ιουνίου 2021. (Joe Raedle/Getty Images)

Ο Τζακ Ντόρσεϊ ζητά το τέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας

Καθώς η διεθνής κοινότητα στρέφεται όλο και περισσότερο μακριά από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του Twitter Τζακ Ντόρσεϊ φαίνεται να συμμετέχει στην τάση αυτή.

«Τέλος στο ΚΚΚ», έγραψε στις 6 Αυγούστου στην πλατφόρμα που συνίδρυσε.

Αυτό το μήνυμα των τριών λέξεων, το οποίο κοινοποιήθηκε περισσότερες από 2.200 φορές και έλαβε 12.400 likes μέσα σε τρεις ώρες, ήταν η απάντηση σε ένα βίντεο τον Ιούνιο σχετικά με την οικονομικά αυτοκτονική πολιτική «μηδενικού COVID» της Κίνας. Αυτή η δήλωση συμπίπτει χρονικά με την αυξανόμενη δυναμική ενός κινήματος που καλεί τους ανθρώπους να κόψουν τους δεσμούς με το καθεστώς.

Από τις 3 Αυγούστου, περισσότεροι από 400 εκατομμύρια Κινέζοι στην ηπειρωτική Κίνα και στο εξωτερικό έχουν ενταχθεί στο κίνημα, αποποιούμενοι τη συμμετοχή τους στο ΚΚΚ ή σε οργανώσεις που συνδέονται με αυτό, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Global Tuidang Center με έδρα τη Νέα Υόρκη, το οποίο επικεντρώνεται στην ενθάρρυνση των ανθρώπων να αποποιηθούν τον όρκο τους στο Κόμμα. Πολλοί από αυτούς χρησιμοποίησαν ψευδώνυμα για να προστατευτούν από αντίποινα.

Μια αίτηση που οργανώθηκε από το Tuidang Center για το «τέλος του ΚΚΚ» έχει συγκεντρώσει πάνω από 2,5 εκατομμύρια υπογραφές.

Η πολιτική «μηδενικού COVID» του Πεκίνου έχει οδηγήσει τις αρχές να αποκλείσουν ολόκληρες πόλεις για ένα μόνο θετικό περιστατικό. Τέτοιες κινήσεις έχουν περιορίσει τις μετακινήσεις των ανθρώπων και έχουν προκαλέσει πείνα και θάνατο λόγω έλλειψης ιατρικής περίθαλψης σε μια σύγχρονη πόλη όπως η Σαγκάη.

Στα τέλη Ιουλίου, στην πόλη Σεντζέν που αποτελεί έναν μεγάλο τεχνολογικό κόμβο, δόθηκε εντολή στους κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένων των προμηθευτών της Apple, να προχωρήσουν σε μια εβδομαδιαία «κλειστή παραγωγή», απαγορεύοντας στους εργαζόμενους να εγκαταλείψουν τα εργοστάσια. Η κεντρική επαρχία Χενάν, μια πόλη 1,6 εκατομμυρίων κατοίκων τέθηκε σε λοκντάουν μετά τη διάγνωση ενός ντόπιου με COVID-19. Οι δημόσιες συγκοινωνίες σταμάτησαν και όλα τα καταστήματα, με εξαίρεση τα παντοπωλεία, τα φαρμακεία και τα νοσοκομεία, διατάχθηκαν να κλείσουν.

Ένας εργαζόμενος σεκιούριτι κλειδώνει με αλυσίδα μια πόρτα σε μια περιοχή της Σαγκάης στις 2 Ιουνίου 2022. (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

 

Το κίνημα που ονομάζεται «Tuidang» (Τουιντάνγκ) που σημαίνει «παραιτήσου από το κόμμα»,
εμπνεύστηκε από την σειρά άρθρων «Εννέα Σχόλια πάνω στο Κομμουνιστικό Κόμμα», που δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά στην κινεζική έκδοση της εφημερίδας The Epoch Times το 2004.

Στην Ταϊβάν, ένας άνδρας από την πόλη Σαντόνγκ, ο οποίος φαινόταν να είναι περίπου 20 έως 30 ετών, δήλωσε πρόσφατα σε έναν εθελοντή του κέντρου Tuidang ότι η απάνθρωπη αντιμετώπιση του καθεστώτος προς τους πολίτες κατά την διάρκεια της επιδημίας, τον βοήθησε να ωθηθεί από το να είναι υπερεθνικιστής στο να παραιτηθεί από μέλος του Κόμματος.

Αφού βρέθηκε θετικός στον ιό, τον κλείδωσαν στο διαμέρισμά του όπου δεν του επιτρεπόταν να βγει έξω για φαγητό ή για να δουλέψει και κατά συνέπεια έχασε τη δουλειά του.

Ορισμένοι κάτοικοι από τη Σαγκάη μοιράστηκαν πρόσφατα τις δηλώσεις τους στην Epoch Times όπου εξηγούσαν γιατί επέλεξαν να αποχωρήσουν από το Κόμμα.

«Δεν είχαμε τίποτα για να γεμίσουμε το στομάχι μας κατά τη διάρκεια της επιδημίας στη Σαγκάη, αλλά αυτό που έδειχνε το CCTV ήταν πάντα άφθονες προμήθειες και χαρούμενοι άνθρωποι», έγραψαν τρεις κάτοικοι της Σαγκάης, αναφερόμενοι στον κρατικό κινεζικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα. «Η λέξη ‘Ντροπή’ δεν υπάρχει στο λεξικό του ΚΚΚ».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε