Σάββατο, 27 Ιούλ, 2024
Γιαούρτι με μήλο και κανέλα. (kitchentreaty.com)

Οι 10 πιο υγιεινές τροφές, σύμφωνα με Ιάπωνες γιατρούς

Η διατροφή διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο όσον αφορά την υγεία μας. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν το φαγητό τους βάσει της ευκολίας ή της νοστιμιάς του εις βάρος της θρεπτικής του αξίας.

Ο «Μέγας Ιατρός Tαϊκομπάν», ένα δημοφιλές τηλεοπτικό πρόγραμμα στην Ιαπωνία, κάλεσε 300 γνωστούς γιατρούς να επιλέξουν τα 10 πιο ευεργετικά τρόφιμα από αυτά που υπάρχουν στα συνηθισμένα παντοπωλεία.

Θα δούμε ότι τα περισσότερα από αυτά είναι πολύ οικεία και σε εμάς στην Ελλάδα.

1. To γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε ωφέλιμα βακτήρια, περιλαμβανομένων των βακτηρίων του γαλακτικού οξέος και του μπιφιδοβακτηρίου, τα οποία διεγείρουν την εντερική δραστηριότητα και βελτιώνουν τη δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, εμποδίζει την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων, ενεργοποιεί τα κύτταρα του εντερικού ανοσοποιητικού συστήματος και ενισχύει την ανοσία.

(Shutterstock)

 

2. Τα μήλα

«Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα»: Τα μήλα αναζωογονούν τους πνεύμονες. Η γήρανση των πνευμόνων οδηγεί σε φλεγμονή η οποία στενεύει τους ανθρώπινους βρόγχους και προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή.

Οι πολυφαινόλες των μήλων είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, τα οποία αναστέλλουν τη φλεγμονή των βρόγχων, βελτιώνουν την αναπνοή και αποκαθιστούν τη ζωτικότητα των πνευμόνων.

Ο Γιόσιο Οχτάνι είναι έγκριτος γιατρός του αναπνευστικού και θωρακικού τμήματος και διευθυντής της κλινικής Ikebukuro Otani στην Ιαπωνία.

Ο κος Οτάνι δήλωσε σε ένα διαδικτυακό πρόγραμμα: «Για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια που προκαλείται από το κάπνισμα, τα καυσαέρια ή τον τοξικό αέρα που περιέχει PM2,5, συμβουλεύουμε τους ασθενείς πρώτα να κόψουν το κάπνισμα και να προσθέσουν τα μήλα στην καθημερινή τους διατροφή.»

Ο κος Οτάνι ανέφερε ένα τεστ «ηλικίας των πνευμόνων» που διεξήγαγε σε καλλιεργητές μήλων που έτρωγαν τακτικά μήλα στο νομό Αομόρι της Ιαπωνίας, διάσημος για την παραγωγή μήλων. Το αποτέλεσμα έδειξε ότι η ηλικία των πνευμόνων των περισσότερων από τους καλλιεργητές μήλων ήταν μικρότερη από την πραγματική τους ηλικία, αντί οι δύο ηλικίες να είναι γενικά ίδιες.

Ο Γιόσιο Οτάνι δήλωσε ότι οι πνεύμονες των καλλιεργητών μήλων έγιναν νεότεροι λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών στις πολυφαινόλες των μήλων, οι οποίες εξαλείφουν τη φλεγμονή των πνευμόνων και ενισχύουν την υγεία των πνευμόνων.

(Shutterstock)

3. Το ξύδι

Το ξύδι περιέχει οξικό οξύ, το οποίο είναι αντιβακτηριακό και εξισορροπεί την εντερική χλωρίδα, βοηθώντας την εντερικό περίσταλση.

Το ξύδι μειώνει την αρτηριακή πίεση, εμποδίζει την αύξηση του σακχάρου στο αίμα, προλαμβάνει τις καρδιαγγειακές παθήσεις και ενισχύει το μεταβολισμό.

(Shutterstock)

 

4. Το μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β, C και Ε, μέταλλα και φυτικές ίνες και είναι γνωστό ως ο «βασιλιάς των λαχανικών».

Το μπρόκολο έχει την ίδια θρεπτική αξία με τα κρεμμύδια, τις ντομάτες, τις πράσινες πιπεριές, το λάχανο, τα καρότα και το σπανάκι μαζί.

Επιπλέον, τα σπορόφυτα του μπρόκολου είναι πλούσια σε καροτίνη, η οποία αναστέλλει τα καρκινικά κύτταρα. Είναι αντιοξειδωτικά και αποτοξινωτικά και μπορούν να βελτιώσουν τα γκρίζα μαλλιά που προκαλούνται από την κακή κυκλοφορία του αίματος.

Για να μην χαθούν τα πλούσια θρεπτικά συστατικά του, είναι προτιμότερο το μαγείρεμα στον ατμό ή σε φούρνο μικροκυμάτων. Το βράσιμο προκαλεί την απώλεια της υδατοδιαλυτής θρεπτικής ουσίας βιταμίνης C.

Αν παρόλα αυτά το βράσετε, μπορείτε να πιείτε το νερό που απομένει μετά τη βράση. Το «μπροκολόζουμο» θεωρείται ιδιαιτέρως θρεπτικό.

(Shutterstock)

 

5. Οι ντομάτες

Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο και αντιοξειδωτικά και θεωρούνται φρούτα κατά της γήρανσης. Οι ντομάτες μπορούν επίσης να μειώσουν την κακή χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση και να καθυστερήσουν την αγγειακή γήρανση. Επιπλέον, οι ντομάτες προλαμβάνουν την αρτηριοσκλήρωση και τον καρκίνο.

Ο σωστός τρόπος για να αυξήσετε την απορρόφηση του λυκοπενίου είναι μέσω της θερμότητας. Όταν τρώγεται σε θερμοκρασία δωματίου, το λυκοπένιο στις ντομάτες είναι δύσκολο να απορροφηθεί, καθώς ένα κυτταρικό τοίχωμα το προστατεύει.

Ωστόσο, μόλις μια ντομάτα θερμανθεί, το κυτταρικό τοίχωμα θα διασπαστεί, απελευθερώνοντας το λυκοπένιο, και θα γίνει πιο απορροφήσιμο. Ο ρυθμός απορρόφησης των ουσιών της μαγειρεμένης ντομάτας είναι τρεις φορές υψηλότερος από ό,τι όταν καταναλώνεται ωμή.

(Shutterstock)

 

6. Το αβοκάντο

Το αβοκάντο αποκαλείται βρώσιμη ουσία ομορφιάς λόγω του πλούτου του σε βιταμίνη Ε. Η μη σαπωνίτιδα σόγιας που περιέχεται στο αβοκάντο καταστέλλει τη φλεγμονή και επιδιορθώνει τους κατεστραμμένους χόνδρους, μειώνοντας έτσι τον πόνο στα γόνατα και προστατεύοντας τις αρθρώσεις του ισχίου και του αγκώνα.

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και έχει ζωτική σημασία για την υγιή λειτουργία του ήπατος. Βοηθά επίσης στην απελευθέρωση των τοξινών από την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα και προάγει τις εντερικές κινήσεις. Το αβοκάντο μειώνει την κακή χοληστερόλη και προλαμβάνει την περιοδοντίτιδα, την κακή αναπνοή, την υψηλή αρτηριακή πίεση και τις ασθένειες που οφείλονται στον τρόπο ζωής μας.

(Shutterstock)

 

7. Το σκουμπρί

Το σκουμπρί είναι πλούσιο σε δύο λιπαρά οξέα, το EPA και το DHA. Τα EPA και DHA είναι απαραίτητα λιπαρά οξέα για τον οργανισμό – ωστόσο, δεν μπορούν να παραχθούν από τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα EPA και DHA πρέπει να απορροφηθούν μέσω της διατροφής.

Το EPA προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα και προλαμβάνει τη θρόμβωση. Το DHA, από την άλλη, όχι μόνο διατηρεί τις λειτουργίες του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος και του αμφιβληστροειδούς μας, αλλά προστατεύει επίσης τον οργανισμό από την οξείδωση και προλαμβάνει διάφορες ασθένειες.

(Shutterstock)

 

8. Το τόφου (τυρί σόγιας)

Το τόφου (tofu), προϊόν που δημιουργείται από γάλα σόγιας και παρασκευάζεται όπως το τυρί, είναι αντιγηραντικό και πλούσιο σε φυτικές πρωτεΐνες που προλαμβάνουν την αρτηριοσκλήρωση και μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης.

(Shutterstock)

 

9. Το νάττο (σόγια που έχει υποστεί ζύμωση)

Το νάττο (natto) είναι μια τροφή με πολλαπλά οφέλη. Προλαμβάνει τις εντερικές παθήσεις, την αρτηριοσκλήρωση, τον διαβήτη τύπου 2, τον καρκίνο και την άνοια. Υπάρχουν περισσότερα από 20.000 είδη Bacillus subtilis natto (βακτήρια νάττο) στο νάττο, τα οποία βελτιώνουν την ανοσία.

Η κινάση του νάττο βοηθά στη διάλυση της θρόμβωσης, προλαμβάνοντας έτσι το εγκεφαλικό έμφραγμα και το έμφραγμα του μυοκαρδίου.

(Shutterstock)

 

10. Το κίμτσι (λαχανικά τουρσί)

Το κίμτσι (kimchi) περιέχει «αθάνατα» βακτήρια γαλακτικού οξέος. Αυτά τα βακτήρια γαλακτικού οξέος φυτικής προέλευσης μπορούν να αντέχουν τους γαστρικούς χυμούς και τα εντερικά υγρά και να παραμένουν ενεργά όταν φτάνουν στο έντερο, βελτιώνοντας το εντερικό περιβάλλον.

Αντίθετα, τα ζωικά βακτήρια γαλακτικού οξέος στο τυρί και το γάλα είναι λιγότερο ανθεκτικά στο γαστρικό οξύ και μπορεί να πεθάνουν πριν φτάσουν στο έντερο.

Ένα γραμμάριο κίμτσι περιέχει περισσότερα από 10 εκατομμύρια βακτήρια γαλακτικού οξέος, τα οποία προάγουν την εντερική περίσταλση, βελτιώνουν τη δυσπεψία και μειώνουν τη δυσκοιλιότητα. Το κίμτσι μπορεί επίσης να διατηρήσει το δέρμα σας νεανικό.

(Shutterstock)

 

Της Ellen Wan

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε