Παρασκευή, 29 Σεπ, 2023
Ένας τεχνικός εργαστηρίου εργάζεται σε δείγματα ανθρώπων που πρόκειται να εξεταστούν για τον νέο κορονοϊό στη Γουχάν της κεντρικής επαρχίας Χουμπέι της Κίνας, στις 6 Φεβρουαρίου 2020. (STR/AFP μέσω Getty Images)

Οι ΗΠΑ αποχαρακτηρίζουν την έκθεση προέλευσης της COVID-19

Οι νομοθέτες λένε ότι «προσδίδει αξιοπιστία» στη θεωρία της διαρροής από εργαστήριο

Το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών δημοσίευσε τελικά την Παρασκευή μια κυβερνητική έκθεση σχετικά με την προέλευση της COVID-19. Οι πρόεδροι των επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών και την Πανδημία του Κορονοϊού λένε ότι η έκθεση προσδίδει αξιοπιστία στη θεωρία ότι ο ιός μπορεί να προήλθε από ένα εργαστήριο στη Γούχαν της Κίνας.

Το Κογκρέσο ψήφισε νομοθεσία νωρίτερα φέτος, η οποία επιβάλλει τον αποχαρακτηρισμό των πληροφοριών που σχετίζονται με πιθανές συνδέσεις μεταξύ του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γούχαν (Wuhan Institute of Virology – WIV) και της προέλευσης της πανδημίας.

Η αποχαρακτηρισμένη έκθεση παρέχει πληροφορίες για τις δραστηριότητες του WIV πριν από την πανδημία και παρουσιάζει την κατανόηση της Κοινότητας Πληροφοριών (Intelligence Community-IC) για την προέλευση της COVID-19. Ωστόσο, δεν προσδιορίζει οριστικά την πηγή του ιού.

«Όλες οι υπηρεσίες συνεχίζουν να εκτιμούν ότι τόσο η φυσική όσο και η εργαστηριακή προέλευση παραμένουν εύλογες υποθέσεις για την εξήγηση της πρώτης ανθρώπινης μόλυνσης», αναφέρει η 10σέλιδη αποχαρακτηρισμένη έκθεση (pdf).

Η έκθεση περιλαμβάνει εκτιμήσεις από το Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών (National Intelligence Council-NIC), το Υπουργείο Ενέργειας, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (Federal Bureau of Investigation-FBI), την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (Central Intelligence Agency-CIA) και άλλες μη κατονομαζόμενες υπηρεσίες.

Η πλειονότητα των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του NIC και τεσσάρων άλλων υπηρεσιών της Κοινότητας Πληροφοριών, πιστεύει ότι ο ιός πιθανότατα προέκυψε από φυσική έκθεση σε μολυσμένο ζώο ή σε στενό πρόγονο.

Ωστόσο, το Υπουργείο Ενέργειας και το FBI υποστηρίζουν την άποψη ότι ο ιός προήλθε από εργαστήριο, αν και έχουν διαφορετικούς λόγους για την εκτίμησή τους.

Το εργαστήριο P4 στην πανεπιστημιούπολη του Wuhan Institute of Virology στη Γούχαν της επαρχίας Χουμπέι, Κίνα, στις 13 Μαΐου 2020. (Hector Retamal/AFP μέσω Getty Images)

 

Η CIA και μια άλλη υπηρεσία δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν την ακριβή προέλευση της COVID-19, καθώς και οι δύο θεωρίες βασίζονται σε σημαντικές παραδοχές ή αντιμετωπίζουν προκλήσεις με αντικρουόμενες αναφορές, αναφέρει η έκθεση.

Ορισμένες από τις εκτιμήσεις της έκθεσης ήταν ήδη γνωστές.

Η IC επέκτεινε την έρευνά της για το COVID-19 τον Μάρτιο για να διερευνήσει αν η αρχική μόλυνση του ανθρώπου έγινε με φυσικό τρόπο μέσω της επαφής με μολυσμένο ζώο ή αν συνδέεται με εργαστηριακό περιστατικό.

Η έκθεση αναφέρει ότι ο ιός δεν ήταν γενετικά τροποποιημένος ούτε δημιουργήθηκε ως βιολογικό όπλο, σύμφωνα με «σχεδόν όλες» τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Ωστόσο, υπάρχει διαφωνία μεταξύ των υπηρεσιών όσον αφορά την υπόθεση της εργαστηριακής προέλευσης.

Τα πειράματα της Γουχάν δεν άφησαν ίχνη γενετικής τροποποίησης

Πριν από την πανδημία, το WIV συμμετείχε σε συνεργασία με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας (People’s Liberation Army-PLA) σε «έρευνες που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία». Ορισμένοι από τους επιστήμονες του WIV διεξήγαγαν πειράματα σε κορονοϊούς, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις γενετικής τροποποίησης σε αυτούς τους ιούς, σύμφωνα με την έκθεση.

Ωστόσο, η έκθεση αναφέρει ότι το WIV δεν διέθετε ιούς που θα μπορούσαν να είναι «εύλογα ο πρόγονος του SARS-CoV-2» πριν από την πανδημία. Αντιθέτως, οι ιοί χρησιμοποιούνταν κυρίως για «εργασίες που σχετίζονται με την ιολογία και τα εμβόλια».

Μεταξύ του 2017 και του 2019, ο WIV χρηματοδότησε ερευνητικά προγράμματα και ενέπλεξε μέρος του προσωπικού του σε προγράμματα για την «ενίσχυση των γνώσεων της Κίνας σχετικά με τους παθογόνους μικροοργανισμούς και τις δυνατότητες έγκαιρης προειδοποίησης ασθενειών για τις ανάγκες άμυνας και βιοασφάλειας του στρατού».

«Η IC εκτιμά ότι το έργο αυτό προοριζόταν για τις ανάγκες της δημόσιας υγείας και ότι οι κορονοϊοί που είναι γνωστό ότι χρησιμοποιήθηκαν ήταν πολύ μακρινά συνδεδεμένοι για να έχουν οδηγήσει στη δημιουργία του SARS-CoV-2», αναφέρεται στην έκθεση.

Μια νέα μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι μια κατιονική πρωτεΐνη που σχετίζεται με τα ουδετερόφιλα και περιέχεται στο σάλιο μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση Covid-19. Αυτή η εικόνα δείχνει μια τρισδιάστατη εκτύπωση μιας πρωτεΐνης αιχμής του SARS-CoV-2 -του ιού που προκαλεί το COVID-19- μπροστά από μια τρισδιάστατη εκτύπωση ενός σωματιδίου του ιού SARS-CoV-2. (Ευγενική προσφορά του NIAID/RML)

 

Το WIV διεξήγαγε εκτεταμένη έρευνα σχετικά με τους κορονοϊούς πριν από την πανδημία, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής ανάλυσης και της δειγματοληψίας ζώων, ιδίως νυχτερίδων.

Ενώ η έκθεση αναγνωρίζει την παρουσία εργασιών γενετικής μηχανικής στο WIV, αναφέρει ότι δεν υπάρχουν «άμεσες αποδείξεις ότι συνέβη ένα συγκεκριμένο περιστατικό που σχετίζεται με την έρευνα και αφορούσε το προσωπικό του WIV πριν από την πανδημία, το οποίο θα μπορούσε να έχει προκαλέσει την πανδημία COVID».

Ωστόσο, η έκθεση σημειώνει ότι ορισμένα από τα έργα γενετικής μηχανικής του WIV σχετικά με τους κορονοϊούς περιλάμβαναν τεχνικές που θα μπορούσαν να καταστήσουν δύσκολη την ανίχνευση σκόπιμων αλλαγών, αναφέροντας μια διατριβή του 2017 από έναν φοιτητή του WIV.

«Ορισμένα από τα έργα γενετικής μηχανικής του WIV στους κορονοϊούς περιλάμβαναν τεχνικές που θα μπορούσαν να καταστήσουν δύσκολη την ανίχνευση σκόπιμων αλλαγών», αναφέρεται στην έκθεση.

«Μια διατριβή του 2017 από έναν φοιτητή του WIV έδειξε ότι οι τεχνικές αντίστροφης γενετικής κλωνοποίησης -οι οποίες είναι τυπικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται σε προηγμένα μοριακά εργαστήρια- δεν άφησαν ίχνη γενετικής τροποποίησης των κορονοϊών τύπου SARS».

Οι επιστήμονες του WIV δημιούργησαν «χίμαιρες» των κορονοϊών τύπου SARS μέσω γενετικής μηχανικής και επιχείρησαν να κλωνοποιήσουν μη σχετιζόμενους μολυσματικούς ιούς. Χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές αντίστροφης γενετικής κλωνοποίησης σε κορονοϊούς που μοιάζουν με τον SARS, αν και η έκθεση αναφέρει ότι κανένα στοιχείο δεν υποδηλώνει σκόπιμη γενετική τροποποίηση σε σχέση με τον SARS-CoV-2.

Ανεπαρκείς προφυλάξεις βιοασφάλειας στο εργαστήριο της Γούχαν

Το WIV είχε αποτελέσει αντικείμενο ανησυχιών για τη βιοασφάλεια κατά το χειρισμό των κορονοϊών τύπου SARS πριν από την πανδημία.

Η έκθεση σημείωνε ότι ορισμένοι ερευνητές του WIV «πιθανώς δεν χρησιμοποιούσαν επαρκείς προφυλάξεις βιοασφάλειας τουλάχιστον κατά ένα μέρος του χρόνου πριν από την πανδημία κατά το χειρισμό των κορονοϊών τύπου SARS». Αυτό αύξησε τον κίνδυνο πιθανής έκθεσης στους ιούς.

Στα μέσα του 2019 γίνονταν βελτιώσεις στη βιοασφάλεια, εκπαίδευση και προμήθειες, αναφέρει η έκθεση, αλλά η IC δεν γνωρίζει κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό που προκάλεσε τα μέτρα αυτά. Αυτό συνέπεσε με την ευρύτερη νομοθεσία για τη βιοασφάλεια στην Κίνα.

Ένα ζήτημα που επισημαίνεται στην έκθεση είναι η έλλειψη διαφάνειας όσον αφορά τις αποφάσεις της Κίνας σχετικά με το ποια παθογόνα απαιτούν υψηλότερα πρωτόκολλα βιοσυγκράτησης, ακόμη και μετά τη διαπίστευση του εργαστηρίου BSL-4 του WIV το 2017. Επιπλέον, υπήρχε έλλειψη κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού στην εγκατάσταση.

Τεχνικοί του εργαστηρίου εργάζονται σε δείγματα που πρόκειται να εξεταστούν για COVID-19 στο εργαστήριο Fire Eye, μια εγκατάσταση δοκιμών COVID-19, στη Γουχάν της κεντρικής επαρχίας Χουμπέι της Κίνας, στις 4 Αυγούστου 2021. (STR/AFP μέσω Getty Images)

 

Το 2019, τα πειράματα διεξήχθησαν σε εργαστήρια χαμηλότερου περιορισμού παρά τους γνωστούς κινδύνους.

Το 2020, πραγματοποιήθηκε επιθεώρηση των εργαστηρίων υψηλής συγκράτησης του WIV λίγους μήνες μετά την εμφάνιση της επιδημίας COVID-19. Η επιθεώρηση εντόπισε διάφορα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης για επικαιροποίηση του εξοπλισμού, πρόσθετα μέτρα απολύμανσης και βελτιώσεις στα συστήματα εξαερισμού.

Ωστόσο, η έκθεση προειδοποίησε ότι τα ευρήματα αυτά έγιναν κατά τη διάρκεια της αντίδρασης του ινστιτούτου σε κρίση για την αντιμετώπιση της επιδημίας COVID-19 και μπορεί «να μην είναι απαραίτητα ενδεικτικά» της κατάστασης βιοασφάλειας του WIV πριν από την επιδημία.

Το φθινόπωρο του 2019, ορισμένοι ερευνητές του WIV αρρώστησαν πριν από το ξέσπασμα της COVID-19. Η αξιολόγηση της IC «ούτε υποστηρίζει, ούτε καταρρίπτει» τη θεωρία ότι είχαν μολυνθεί από SARS-CoV-2, λέγοντας ότι τα συμπτώματά τους ήταν «συνεπή αλλά όχι διαγνωστικά της COVID-19». Τα συμπτώματά τους, αναφέρει η έκθεση, «θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί από διάφορες ασθένειες και ορισμένα από τα συμπτώματα δεν ήταν συμβατά με την COVID-19».

Η Κίνα έχει να δώσει σοβαρές εξηγήσεις

Σε κοινή δήλωσή τους, ο βουλευτής Μάικ Τέρνερ (Mike Turner, R-Ohio), πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων (House Intelligence Committee), και ο βουλευτής Μπραντ Γουένστραπ (Brad Wenstrup, R-Ohio), πρόεδρος της Επιλεκτικής Υποεπιτροπής για την Πανδημία των Κοροναϊών (Select Subcommittee on the Coronavirus Pandemic), δήλωσαν ότι η αποχαρακτηρισμένη έκθεση είναι «ένα ελπιδοφόρο βήμα προς την πλήρη διαφάνεια».

Οι δύο Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες δήλωσαν ότι «όλοι αξίζουν να μάθουν την αλήθεια». Το ζεύγος είπε ότι οι πληροφορίες που συγκέντρωσαν οι επιτροπές τους κατά τη διάρκεια αυτού και του προηγούμενου Κογκρέσου «υποστηρίζουν την πιθανότητα διαρροής από το εργαστήριο».

Οι Τέρνερ και Γουένστραπ δήλωσαν ότι οι επιτροπές τους «θα συνεχίσουν να ερευνούν την προέλευση της COVID-19 και οι πληροφορίες που αποκτήθηκαν σήμερα θα βοηθήσουν στην περαιτέρω διερεύνησή του».

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας και ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας έχουν να δώσουν σοβαρές εξηγήσεις. Αυτή η αποχαρακτηρισμένη έκθεση από το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Office of the Director of National Intelligence-ODNI) και την Κοινότητα Πληροφοριών προσδίδει αξιοπιστία στη θεωρία της διαρροής από το εργαστήριο, η οποία υποδηλώνει ότι η επιδημία του κοροναϊού πιθανότατα προέρχεται από ένα εργαστήριο ιολογίας της Γούχαν στην Κίνα», ανέφεραν.

«Αυτό έρχεται να προστεθεί στην έκθεση του Γραφείου Κυβερνητικής Λογοδοσίας (Government Accountability Office) που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα και περιγράφει τη ροή των δολαρίων των Αμερικανών φορολογουμένων σε κινεζικές οντότητες που είναι γνωστό ότι κάνουν έρευνα για τον κοροναϊό», συνέχισε η ανακοίνωσή τους.

«Αν και εκτιμούμε την έκθεση του ODNI, η επιβεβαίωση όλων των διαθέσιμων στοιχείων, μαζί με την περαιτέρω έρευνα για την προέλευση της COVID-19 πρέπει να συνεχιστεί».

Από τον Caden Pearson

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε