Τρίτη, 05 Μαρ, 2024
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν (Α) συναντάται με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, Ισπανία, στις 29 Ιουνίου 2022. (Denis Doyle/Getty Images)

Οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική τους στάση στην Ευρώπη με μόνιμη βάση στην Πολωνία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δημιουργήσουν ένα νέο μόνιμο στρατιωτικό επιτελείο στην Πολωνία και θα αναπτύξουν πρόσθετες χερσαίες, αεροπορικές και θαλάσσιες δυνάμεις σε όλο το μήκος και το πλάτος της Ευρώπης ως απάντηση στις απειλές από τη Ρωσία, δήλωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στις 29 Ιουνίου.

«Ανακοινώνω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενισχύσουν τη στάση των δυνάμεών μας στην Ευρώπη και θα ανταποκριθούν στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας, καθώς και στην ενίσχυση της συλλογικής μας ασφάλειας», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που έγινε μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στη Μαδρίτη.

«Θα συνεχίσουμε να προσαρμόζουμε τη στάση μας με βάση την απειλή, σε στενή διαβούλευση με τους συμμάχους μας».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλάβουν αρκετές πρόσθετες δράσεις, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αναπτύξεων που έχουν ήδη ανακοινωθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία:

  • Δημιουργία μόνιμου επιτελείου για το 5ο Σώμα Στρατού των ΗΠΑ στην Πολωνία
  • Διπλασιασμός του αριθμού των αντιτορπιλικών του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που σταθμεύουν στη ναυτική βάση της Ρότα στην Ισπανία. Ο αριθμός θα φτάσει τα τέσσερα έως έξι μόλις ολοκληρωθεί αυτή η ανάπτυξη
    Προσθήκη 20.000 επιπλέον αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ανεβάζοντας το σύνολο του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού στην Ευρώπη σε 100.000
  • Τοποθέτηση μιας εκ περιτροπής ομάδας μάχης ταξιαρχίας (BCT) στη Ρουμανία που θα προσθέσει 3.000 μαχητικά και άλλα 2.000 άτομα προσωπικό
  • Αποστολή δύο επιπλέον μοίρες προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών F-35 στη Βρετανία
  • Προσθήκη 625 στρατιωτών στη Γερμανία για να επιβλέπουν και να εκτελούν επιχειρήσεις πυροβολικού αεράμυνας, υποστήριξη υποστήριξης μάχης και αποστολές μηχανικού
  • Στάθμευση μιας πυροβολαρχίας αεράμυνας μικρού βεληνεκούς στην Ιταλία, προσθέτοντας 65 άτομα προσωπικό
  • Ενίσχυση των εκ περιτροπής αποστολών των ΗΠΑ στις χώρες της Βαλτικής, συμπεριλαμβανομένων των τεθωρακισμένων, της αεροπορίας, της αεράμυνας και των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι η νέα τοποθέτηση αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη γίνεται για «την υποστήριξη του ΝΑΤΟ και την αποτροπή οποιασδήποτε επίθεσης εναντίον των συμμάχων μας».

«Στέλνουμε ένα αδιαμφισβήτητο μήνυμα, κατά την άποψή μου -και νομίζω και τη δική σας- ότι το ΝΑΤΟ είναι ισχυρό, ενωμένο, και τα βήματα που κάνουμε κατά τη διάρκεια αυτής της συνόδου κορυφής πρόκειται να αυξήσουν περαιτέρω τη συλλογική μας δύναμη», δήλωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε στον Μπάιντεν ότι η αύξηση αποδεικνύει την «αποφασιστική ηγεσία» του Αμερικανού ηγέτη.

«Θα διασφαλίσουμε ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει απειλές από όλες τις κατευθύνσεις σε κάθε τομέα», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Αποδεικνύουμε ότι το ΝΑΤΟ είναι πιο αναγκαίο τώρα από ποτέ».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επικοινωνήσει με τη Ρωσία σχετικά με τις αποφάσεις, καθώς δεν υπάρχει σχετική απαίτηση.

«Δεν υπήρξε καμία επικοινωνία με τη Μόσχα σχετικά με αυτές τις αλλαγές, ούτε υπάρχει απαίτηση να γίνει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας κλήσης Τύπου.

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα χαιρέτισε την απόφαση για μια μόνιμη βάση του ΝΑΤΟ στην Πολωνία, μια κίνηση για την οποία η Βαρσοβία πιέζει εδώ και καιρό.

Ο Μπάιντεν «είπε ξεκάθαρα ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ, θα υπάρξει μόνιμη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Πολωνία με τη μορφή της διοίκησης του 5ου Σώματος. Πρόκειται για μια πολυαναμενόμενη απόφαση», ανέφερε ο Ντούντα σε ένα tweet.

Το πρακτορείο Reuters συνέβαλε στο άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε