Τρίτη, 21 Μαΐ, 2024
(Andrew Kelly/Reuters)

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε εταιρεία κατασκοπευτικού λογισμικού με έδρα την Ελλάδα

Η εταιρεία Intellexa, του Ισραηλινού Ταλ Ντίλλιαν, γνωστή για την κατασκοπευτική πλατφόρμα Predator, δέχεται πρωτοφανείς κυρώσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης ένα πρωτόγνωρο πακέτο κυρώσεων κατά της Intellexa, εταιρεία-προμηθευτή κατασκοπευτικού λογισμικού, με έδρα την Ελλάδα, και της ηγεσίας του, μετά την εμπλοκή της εταιρείας στη στοχοποίηση αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έθεσε στο στόχαστρο δύο φυσικά πρόσωπα και πέντε οντότητες που συνδέονται με την κοινοπραξία Intellexa για τον ρόλο τους στην «ανάπτυξη, λειτουργία και διανομή εμπορικής τεχνολογίας κατασκοπευτικού λογισμικού», η οποία, σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, χρησιμοποιήθηκε εναντίον δημοσιογράφων, αντιφρονούντων, εμπειρογνωμόνων πολιτικής και αξιωματούχων των ΗΠΑ.

Οι κυρώσεις ουσιαστικά παγώνουν τυχόν αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία αυτών που στοχοποιούνται και γενικά απαγορεύουν στους Αμερικανούς να συναλλάσσονται μαζί τους. Όσοι πραγματοποιούν ορισμένες συναλλαγές μαζί τους κινδυνεύουν επίσης να υποστούν κυρώσεις. Η εταιρεία είχε ήδη υπαχθεί σε εμπορικούς περιορισμούς βάσει μέτρων που επιβλήθηκαν από το Υπουργείο Εμπορίου τον Ιούλιο του 2023.

Η ανακοίνωση της Τρίτης αποτελεί την πρώτη περίπτωση που η κυβέρνηση επιβάλλει κυρώσεις σε εμπορική οντότητα κατασκοπευτικού λογισμικού.

Η Intellexa είναι μια γνωστή εταιρεία πληροφοριών στον κυβερνοχώρο, η οποία έχει τραβήξει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια, όταν η πλατφόρμα λογισμικού της, γνωστή ως Predator, η οποία επιτρέπει την παρακολούθηση κινητών τηλεφώνων και διαδικτύου, φέρεται να καταγράφηκε σε συσκευές θυμάτων στη Μέση Ανατολή, την Αφρική, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με αναλυτές, εκτός από το να ενεργεί ως μεμονωμένη εταιρεία, η Intellexa κατέχει, επενδύει και συνεργάζεται επίσης με άλλες εταιρείες κατασκοπευτικού λογισμικού στο πλαίσιο ενός μοντέλου κοινοπραξίας.

«Μόλις μια συσκευή μολυνθεί από το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, το κατασκοπευτικό λογισμικό μπορεί να αξιοποιηθεί για μια ποικιλία δυνατοτήτων κλοπής πληροφοριών και παρακολούθησης – αυτό περιλαμβάνει τη μη εξουσιοδοτημένη εξαγωγή δεδομένων, τον εντοπισμό γεωγραφικής θέσης και την πρόσβαση σε μια ποικιλία εφαρμογών και προσωπικών πληροφοριών της μολυσμένης συσκευής», περιγράφουν σε ανακοίνωσή τους αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Ο ιδρυτής της Intellexa, Ταλ Ντίλλιαν (Tal Dillian), ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που αποτελούν στόχο των κυρώσεων, δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Ο κος Ντίλλιαν, πρώην αξιωματικός των ισραηλινών κυβερνητικών υπηρεσιών πληροφοριών, ξεκίνησε την εταιρεία στο Ισραήλ, αλλά αργότερα τη μετέφερε, ιδρύοντας επιχειρήσεις στην Κύπρο και την Ελλάδα, όπου οι νόμοι περί ελέγχου των εξαγωγών για τις τεχνολογίες παρακολούθησης είναι λιγότερο ανεπτυγμένοι. Τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία κατηγορήθηκε ότι εξυπηρετούσε την αιγυπτιακή κυβέρνηση, καθώς και το Βιετνάμ, σύμφωνα με ερευνητές ασφαλείας και δημοσιεύματα του Τύπου.

Το 2023, μια ομάδα ερευνητικών ειδησεογραφικών πρακτορείων ανέφερε ότι το καθεστώς του Βιετνάμ προσπάθησε να εμφυτεύσει κατασκοπευτικό λογισμικό στα τηλέφωνα μελών του Κογκρέσου χρησιμοποιώντας τα εργαλεία της Intellexa. Η στοχοποίηση έγινε ακριβώς τη στιγμή που διπλωμάτες των ΗΠΑ και του Βιετνάμ διαπραγματεύονταν μια συμφωνία συνεργασίας με σκοπό την αντιμετώπιση της κινεζικής επιρροής στη Νοτιοανατολική Ασία, σύμφωνα με την Washington Post.

Μετά από χρόνια εκκλήσεων για δράσεις από ομάδες της κοινωνίας των πολιτών σε διάφορες προεδρικές διοικήσεις, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Μπάιντεν ήταν το πρώτο που ασχολήθηκε με το θέμα της ρύθμισης των εμπορικών εργαλείων πειρατείας, θεσπίζοντας εκτελεστικό διάταγμα το 2023 που επεδίωκε την εισαγωγή νέων ελέγχων.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν επικεντρωμένες στη θέσπιση σαφών προστατευτικών γραμμών για την υπεύθυνη ανάπτυξη και χρήση αυτών των τεχνολογιών, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών των ατόμων σε όλο τον κόσμο», δήλωσε σε δήλωσή του ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ για την τρομοκρατία και τις χρηματοοικονομικές πληροφορίες Μπράιαν Νέλσον.

Του Christopher Bing

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε