Τρίτη, 05 Μαρ, 2024
Ο πρωθυπουργός των Νήσων του Σολομώντα Μανάσε Σογκαβάρε και ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ επιθεωρούν τιμητικές φρουρές στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο στις 9 Οκτωβρίου 2019. (Wang Zhao/AFP via Getty Images)

Οι ΗΠΑ θα «απαντήσουν αναλόγως» εάν το σύμφωνο νήσων του Σολομώντα-Κίνας επιτρέψει στρατιωτική βάση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν την ηγεσία των νήσων του Σολομώντα ότι θα «απαντήσουν αναλόγως» εάν επιτραπεί η εγκατάσταση στρατιωτικής βάσης στο κράτος των νήσων του Ειρηνικού σύμφωνα με τους όρους του συμφώνου ασφαλείας μεταξύ των νήσων του Σολομώντα και της Κίνας.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Παρασκευή ότι υψηλόβαθμη αμερικανική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με την ηγεσία των νήσων του Σολομώντα στη Χονιάρα και εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τον σκοπό και τη διαφάνεια της συμφωνίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, οι αξιωματούχοι των νήσων του Σολομώντα διευκρίνισαν ότι η συμφωνία ασφαλείας ήταν αποκλειστικά για εσωτερικές εφαρμογές, αλλά η αμερικανική αντιπροσωπεία υποστήριξε ότι ενέχει «δυνητικές επιπτώσεις στην περιφερειακή ασφάλεια» για την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της.

«Εάν ληφθούν μέτρα για τη δημιουργία μιας de facto μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας, δυνατοτήτων προβολής ισχύος ή μιας στρατιωτικής εγκατάστασης, η αντιπροσωπεία σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν τότε σημαντικές ανησυχίες και θα απαντήσουν δυναμικά», αναφέρεται.

Ο Λευκός Οίκος δεν διευκρίνισε πώς θα απαντήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για τον Ινδο-Ειρηνικό Κερτ Κάμπελ (Α) αποχωρεί μετά από συνάντηση με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης των νήσων του Σολομώντα Μάθιου Γουέιλ (Δ) στη Χονιάρα στις 22 Απριλίου 2022. (Mavis Podokolo/AFP via Getty Images)

 

Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας ήταν ο Κερτ Κάμπελ, συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για τον Ινδο-Ειρηνικό, και ο Ντάνιελ Κρίτενμπρινκ, βοηθός υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός των νήσων του Σολομώντα, Μανάσε Σογκαβάρε, διαβεβαίωσε ότι καμία στρατιωτική βάση, μακροχρόνια παρουσία ή δυνατότητα προβολής ισχύος δεν θα επιτρεπόταν στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Κίνα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες τόνισαν ότι θα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σε συνεννόηση με τους περιφερειακούς εταίρους», προστίθεται.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, οι Νήσοι του Σολομώντα συμφώνησαν με την πρόταση της Ουάσινγκτον να ξεκινήσει «ένας στρατηγικός διάλογος υψηλού επιπέδου» για την αντιμετώπιση των αμοιβαίων ανησυχιών και την προώθηση της πρακτικής προόδου, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Σημειώνεται ότι η Ουάσινγκτον θα επισπεύσει επίσης το άνοιγμα μιας πρεσβείας των ΗΠΑ στις νήσους του Σολομώντα, θα αποστείλει το νοσοκομειακό πλοίο Mercy για την αντιμετώπιση της δημόσιας υγείας, θα παραδώσει πρόσθετα εμβόλια και θα προωθήσει πρωτοβουλίες για τους «δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων».

«Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συζητήσουν λεπτομερέστερα θέματα ασφάλειας αμοιβαίου ενδιαφέροντος, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, δημόσιας υγείας, καθώς και χρηματοδότησης και χρέους», πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος.

Η συμφωνία ασφαλείας μεταξύ των νήσων του Σολομώντα και της Κίνας, η οποία υπεγράφη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, προκάλεσε συναγερμό στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους ότι το Πεκίνο μπορεί να χρησιμοποιήσει τη συμφωνία για να εδραιώσει τη στρατιωτική του παρουσία στην περιοχή και να αποσταθεροποιήσει τον Ινδο-Ειρηνικό.

Σύμφωνα με σχέδιο της συμφωνίας που διέρρευσε, το Πεκίνο θα μπορεί να αποστέλλει αστυνομία, στρατεύματα, όπλα, ακόμη και ναυτικά πλοία -με τη συγκατάθεση των νήσων του Σολομώντα- για να «προστατεύει την ασφάλεια του κινεζικού προσωπικού και των μεγάλων έργων στις νήσους του Σολομώντα».

Η θέση των νήσων του Σολομώντα είναι κρίσιμη και αποτέλεσε το σκηνικό εκτεταμένων μαχών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, λόγω της επιρροής τους επί των θαλάσσιων οδών. Η συμφωνία ασφαλείας θα επεκτείνει την εμβέλεια του Πεκίνου πέρα από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας σε απόσταση 1.700 χιλιομέτρων από τη βόρεια πόλη Κερνς της Αυστραλίας.

Στις 18 Απριλίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκάλεσαν συνάντηση με αξιωματούχους της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, κατά τη διάρκεια της οποίας εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τη συμφωνία Νήσων Σολομώντα-Κίνας. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί για την έλλειψη διαφάνειας και την «απροσδιόριστη φύση» της συμφωνίας.

Ο Daniel Y. Teng συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε