Τετάρτη, 17 Απρ, 2024
Ολλανδοί αστυνομικοί φρουρούν κοντά στην είσοδο της έκθεσης τέχνης TEFAF στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας, στις 28 Ιουνίου 2022. (Marcel Van Hoorn/ANP/AFP μέσω Getty Images)

Οι Ολλανδοί εντείνουν τον αγώνα ενάντια στις εντολές για το κλίμα

Η μυστική αστυνομία φέρεται να υποδαυλίζει τις συγκρούσεις καθώς τα ράφια των σούπερ μάρκετ αδειάζουν

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες στην Ολλανδία για την προτεινόμενη από την κυβέρνηση πολιτική για το άζωτο, η οποία θα μπορούσε να καταστήσει αναγκαία τη μαζική σφαγή των ζώων και ενδεχομένως να κλείσει σχεδόν το ένα τρίτο των γεωργικών εκμεταλλεύσεων της χώρας, σε μια εποχή που η παγκόσμια πείνα μπορεί να είναι επικείμενη.

Τα γεγονότα στη χώρα συγκρίνονται από σχολιαστές και πολιτικούς σε όλο τον κόσμο με τη «Μεγάλη Επανεκκίνηση» (Great Reset) του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Ολλανδοί αγρότες, φορτηγατζήδες και άλλοι χρησιμοποίησαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αποκεντρωμένο τρόπο για να οργανώσουν αποκλεισμούς των κόμβων διανομής τροφίμων σε ολόκληρη την παράκτια βορειοδυτική ευρωπαϊκή χώρα.

Το αποτέλεσμα: άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ.

Ένα σούπερ μάρκετ με άδεια ράφια είναι το αποτέλεσμα των καθυστερήσεων στις παραδόσεις φορτηγών που προκλήθηκαν από τις διαμαρτυρίες αγροτών και φορτηγατζήδων στις Κάτω Χώρες στις 5 Ιουλίου 2022. (Ειδικά για την Epoch Times)

 

Αξιωματούχοι της Albert Heijn, ενός μεγάλου ολλανδικού παντοπωλείου, δεν απάντησαν μέχρι την ώρα του Τύπου σε αίτημα της Epoch Times για σχολιασμό.

Ωστόσο, οι πολύ σημαντικές διαμαρτυρίες στις 4 Ιουλίου δεν επηρέασαν τη λειτουργία του αεροδρομίου του Αϊντχόβεν, ενός από τα πολλά αεροδρόμια που στοχοποιήθηκαν σε μια ανάρτηση στο Telegram που διαδόθηκε ευρέως τις προηγούμενες ημέρες.

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση μέρα με τη μέρα», δήλωσε εκπρόσωπος του Αϊντχόβεν στην Epoch Times στις 5 Ιουλίου.

Επιπλέον, εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε στην Epoch Times ότι το υπουργείο δεν κλήθηκε από την κυβέρνηση να παράσχει υποστήριξη στην αστυνόμευση των διαδηλώσεων στις 4 Ιουλίου.

Οι αγρότες είναι η καρδιά της χώρας

Ο Μαρκ ντε Γιονγκ, διαδηλωτής και ιδιοκτήτης εταιρείας μεταφορών που απασχολεί 30 άτομα, δήλωσε στην Epoch Times στις 2 Ιουλίου ότι η κρίση του αζώτου στη χώρα του προκαλείται από την ολλανδική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

«Οι αγρότες δεν είναι το πρόβλημα – είναι οι άνθρωποι που πάντα φρόντιζαν τη γη και τη φύση», είπε.

Ο Τιερί Μποντέ, μέλος της ολλανδικής Βουλής των Αντιπροσώπων, προσέφερε μια παρόμοια οπτική γωνία σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Epoch Times στις 5 Ιουλίου.

Ο Μποντέ, ο οποίος ηγείται του κόμματος Φόρουμ για τη Δημοκρατία, εντόπισε τη σημερινή σύγκρουση στο Natura 2000, ένα δίκτυο περιοχών προστασίας της ΕΕ που δημιουργήθηκε το 1992 μέσω της οδηγίας για τους οικοτόπους. Περισσότερες από τις μισές εθνικά προστατευόμενες περιοχές της χώρας καλύπτονται επίσης από το Natura 2000.

Ωστόσο, κατά τις δεκαετίες που μεσολάβησαν από την ίδρυση του δικτύου, η εναπόθεση αζώτου λόγω της γεωργικής δραστηριότητας -συμπεριλαμβανομένης της αμμωνίας που παράγεται από την κοπριά των ζώων- έχει ήδη αρχίσει να εμφανίζει αλλαγές στα είδη φυτών που αναπτύσσονται στην Ολλανδία.

Η αλλαγή αυτή έρχεται σε σύγκρουση με την οδηγία για τους οικοτόπους, η οποία επιβάλλει την προσεκτική διατήρηση και συντήρηση των οικοτόπων και των ειδών που προστατεύονται ως μέρος του δικτύου Natura 2000.

«Εκείνη την εποχή, αφού οι πολιτικοί ήταν πάντα τόσο ηλίθιοι όσο είναι τώρα, κανείς δεν προσπαθούσε να προβλέψει και δεν αναρωτιόταν τι μπορεί να σημαίνει αυτό μελλοντικά;», δήλωσε ο Μποντέ.

«Αντιμετωπίζουμε πολιτικά ένα είδος γραφειοκρατικού προβλήματος, επειδή η Ολλανδία έχει συμφωνήσει με την ΕΕ ότι θα προστατεύσει [τα υπάρχοντα φυτικά είδη], αλλά τώρα λόγω της αύξησης του πληθυσμού, των περισσότερων βοοειδών κ.ο.κ., θα έχουμε αλλαγή στη βλάστηση της χώρας».

Ο Μποντέ και ορισμένοι από τους συναδέλφους του έχουν πιέσει για πιο χαλαρά πρότυπα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από άζωτο στην Ολλανδία, σύμφωνα με τα πρότυπα της Γερμανίας.

Ωστόσο, στο πλαίσιο μιας συζήτησης για το θέμα το 2019, η τότε υπουργός Γεωργίας Καρόλα Σούτεν διαβεβαίωσε ότι «οι κανονισμοί πρέπει να είναι αυστηρότεροι» στην Ολλανδία, όπως ανέφερε το Ίδρυμα Ολλανδικής Ραδιοτηλεόρασης.

«Αυτό που κάνουν οι πολιτικοί μας είναι να δημιουργούν όλο αυτό το ψεύτικο αφήγημα σχετικά με τα οξείδια του αζώτου που είναι πολύ δηλητηριώδη και πολύ επικίνδυνα και ρυπογόνα για το περιβάλλον», δήλωσε ο Μποντέ στην Epoch Times. «Προβάλλοντας αυτό το αφήγημα, είναι σε θέση να πουλήσουν αυτό το έργο – την απαλλοτρίωση των αγροτών μας».

Ο «Βίλεμ», ένας φορτηγατζής που προτίμησε να χρησιμοποιήσει ψευδώνυμο, δήλωσε στην Epoch Times στις 2 Ιουλίου ότι δεν τον νοιάζει αν τον συλλάβουν κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας του. Ο βιοπορισμός του, είπε, εξαρτάται από τους αγρότες που βρίσκονται κοντά του.

«Αν θέλουν να κλείσουν τους αγρότες εδώ, δεν έχω πια δουλειά».

«Οι αγρότες είναι η καρδιά της χώρας και γι’ αυτό αγωνιζόμαστε», είπε, σημειώνοντας ότι ο ίδιος προέρχεται από αγροτική οικογένεια.

Οι ακτιβιστές φοβούνται προβοκάτσια από τη μυστική αστυνομία

Οι εικασίες έχουν αυξηθεί σχετικά με μυστικούς αστυνομικούς -που οι Ολλανδοί ονομάζουν «Romeos» – που πυροδοτούν τη βία κατά τη διάρκεια ειρηνικών κατά τα άλλα διαδηλώσεων.

Ένα βίντεο της 28ης Ιουνίου φαίνεται να δείχνει μασκοφόρους με πολιτικά ρούχα να ορμούν προς ένα κτίριο και στη συνέχεια να απομακρύνονται πριν μπουν σε ένα φορτηγάκι με τα διακριτικά της ολλανδικής εθνικής αστυνομίας.

Ο Μποντέ χαρακτήρισε ως «πολύ ύποπτη» την εξάπλωση του υλικού που φέρεται να απεικονίζει προβοκάτορες, προσθέτοντας ότι οι αγρότες με τους οποίους έχει μιλήσει δεν υποστηρίζουν βίαιες τακτικές.

«Αν υπήρχαν πράγματι αγρότες που το έκαναν, τότε αυτό ήταν ένα απόλυτο περιθώριο του συνολικού πληθυσμού», είπε.

Συνέκρινε τους ύποπτους «Romeos» με τους μυστικούς πράκτορες προβοκάτορες που φέρονται να προκάλεσαν βία στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2020.

«Είναι βέβαιο ότι μυστικοί πράκτορες αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Αυτό δεν το αρνείται η κυβέρνηση», δήλωσε ο Γκίντεον βαν Μέιχερεν, ένα άλλο μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων που ανήκει στο Φόρουμ για τη Δημοκρατία, σε συνέντευξή του στην Epoch Times στις 5 Ιουλίου.

Εκπρόσωποι της ολλανδικής εθνικής αστυνομίας δεν απάντησαν μέχρι την ώρα του Τύπου σε αίτημα της Epoch Times για σχολιασμό.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε