Τετάρτη, 17 Απρ, 2024
Ένας τρομοκράτης των Ταλιμπάν στην πόλη Γκαζνί στο Αφγανιστάν, στις 14 Αυγούστου 2021. (Stringer/Reuters)

Οι Ταλιμπάν καταλαμβάνουν το Προεδρικό Μέγαρο στην Καμπούλ

Οι Ταλιμπάν εισήλθαν στο προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Καμπούλ και τώρα έχουν τον έλεγχο ολόκληρης της χώρας, σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή. Η ομάδα αναμένεται σύντομα να διεκδικήσει το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν.

Ο πρόεδρος Ασράφ Γκάνι έφυγε από την Καμπούλ μετά την παραίτησή του από την εξουσία την Κυριακή. Οι φήμες για την παραίτησή του κυκλοφορούσαν από την Παρασκευή, ενώ το ίδιο βράδυ οι φόβοι κορυφώθηκαν για μια πιθανή επίθεση των Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα.

Ωστόσο, σε ένα τηλεοπτικό μήνυμα που κυκλοφόρησε το απόγευμα του Σαββάτου, ο Γκάνι δεν ανακοίνωσε την παραίτησή του, αλλά είπε ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν σε εξέλιξη. Ανώνυμη πηγή είπε στην Epoch Times ότι η ανακοίνωση του Γκάνι σήμαινε ότι δεν θα παραιτηθεί έως ότου ολόκληρη η χώρα παραδοθεί ή πέσει στους Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, όλοι οι στρατιώτες ανακοίνωσαν στους διοικητές τους ότι θα παραδοθούν, αφού έλαβαν από την Καμπούλ μηνύματα να παραδοθούν. Δεν ήταν ωστόσο σαφές υπό ποιες συνθήκες δόθηκαν αυτές οι εντολές και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί από πρόσθετες πηγές.

«Δύο από τα μεγαλύτερα σώματα του στρατού στο δυτικό και βόρειο κομμάτι του Αφγανιστάν παραδόθηκαν χωρίς καμία αντίσταση με όλα τα θωρακισμένα οχήματά τους. Κάθε ένα από αυτά έχει πάνω από 10.000 άτομα στις εγκαταστάσεις του», δήλωσε η ανώνυμη πηγή το βράδυ του Σαββάτου.

Οι επαρχίες Κονάρ και Πάκτια έπεσαν στους Ταλιμπάν το Σάββατο και μέχρι την Κυριακή το πρωί υπήρχαν πολλά μηνύματα στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης για τους Ταλιμπάν που ήρθαν στην Καμπούλ από διαφορετικές κατευθύνσεις, καθώς ο πανικός και η αβεβαιότητα εξαπλώθηκε στους ανθρώπους στην πρωτεύουσα. Υπήρχαν επίσης φήμες για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης.

Το πρωί της Κυριακής τα αφγανικά ΜΜΕ είχαν αρχίσει να αναφέρουν ότι δύο αξιωματούχοι των Ταλιμπάν είπαν στο Reuters ότι θα αναλάβουν πλήρως την εξουσία και δεν θα υπάρξει μεταβατική κυβέρνηση.

Ωστόσο, οι Ταλιμπάν σε δήλωση στο Παστού που κυκλοφόρησε την ίδια ημέρα ανέφεραν ότι οι μαχητές τους έχουν εντολή να μην εισέλθουν στην Καμπούλ καθώς «διαπραγματεύονται μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας» με την τρέχουσα κυβέρνηση.

Μέχρι το βράδυ της Κυριακής πηγές επιβεβαίωσαν ότι οι Ταλιμπάν είχαν εισέλθει στο προεδρικό μέγαρο και κατέλαβαν την Καμπούλ και τη χώρα. Σύντομα θα κηρύξουν το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν, δήλωσαν πηγές.

Εικόνες των Ταλιμπάν μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν στα αφγανικά ΜΜΕ καθώς και στο Al Jazeera αργά το βράδυ της Κυριακής στην Καμπούλ.

Υπήρχαν μηνύματα πανικού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς άρχισαν να εμφανίζονται εικόνες ανθρώπων να φεύγουν από τα σπίτια και συγκεντρώνονται γύρω από το αεροδρόμιο για να βρίσκονται υπό την προστασία του αμερικανικού στρατού.

Η όλη κατάσταση αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

Ο Ρατζίβ Ντόγκρα, πρώην Ινδός διπλωμάτης και συγγραφέας του “Curse’s Curse”, ενός βιβλίου με τις καλύτερες πωλήσεις και αναγνωρισμένες κριτικές σχετικά με τη διαίρεση του Αφγανιστάν από τη βρετανική αυτοκρατορία, δήλωσε στην Epoch Times μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι οι τελευταίες ημέρες στο Αφγανιστάν ήταν μπερδεμένες.

«Οι Ταλιμπάν τρίβουν τα μάτια τους με δυσπιστία με την ταχύτητα με την οποία κατέρρευσαν οι αφγανικές δυνάμεις. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα ακολουθήσει ανάλυση μετά θάνατον στις αίθουσες συνεδριάσεων σε όλο τον κόσμο. Πολλές νέες θεωρίες θα προσπαθήσουν να εξηγήσουν τι συνέβη», δήλωσε ο Ντόγκρα.

«Αλλά ένας έτοιμος και γρήγορος όρος για να περιγράψουμε τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας θα ήταν,” Αποτυχία σε όλα τα μέτωπα”. Ο πρώην πρόεδρος Γκάνι έφυγε πιο ηρωικά, αφήνοντας τον Αφγανό λαό σε αδιέξοδο».

Την ίδια στιγμή που άρχισαν να εμφανίζονται αναφορές για τη φυγή του Γκάνι από τη χώρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο αντιπρόεδρος του, Αμρουλάχ Σάλεχ, σε μήνυμά του στο Twitter είπε ότι δεν θα «υποκλιθεί» μπροστά στους Ταλιμπάν.

«Ποτέ, ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν θα υποκύψω στους τρομοκράτες των Ταλιμπ. Ποτέ δεν θα προδώσω την ψυχή και την κληρονομιά του ήρωά μου Αχμάντ Σαχ Μασούντ, του διοικητή, του θρύλου και του οδηγού. Δεν θα διαγράψω εκατομμύρια που με άκουσαν. Δεν θα είμαι ποτέ κάτω από το ίδιο ταβάνι με τους Ταλιμπάν. ΠΟΤΕ», έγραψε. Υπάρχουν φήμες για την φυγή του, αλλά δεν υπάρχουν σαφείς αναφορές.

Ο Γκάνι δημοσίευσε ένα μήνυμα στο Facebook στο οποίο ο πρώην πρόεδρος είπε ότι έφυγε από τη χώρα για να αποτρέψει την αιματοχυσία.

«Σήμερα αντιμετώπισα μια δύσκολη επιλογή. Αν είχα παραμείνει, οι Ταλιμπάν θα είχαν δείξει ότι ήταν έτοιμοι να επιτεθούν στην Καμπούλ και τους ανθρώπους της για να με διώξουν. Αν είχα επιζήσει, αμέτρητοι πατριώτες θα σκοτώνονταν και η Καμπούλ θα είχε καταστραφεί. Ήξερα ότι ήταν καλύτερα να φύγω για να αποτρέψω μια αιματοχυσία».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι πιθανό να απομακρύνει το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της για ασφάλεια, αλλά ο Ντόγκρα είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη απώλεια για τη φήμη τους ως παγκόσμιος ηγέτης.

«Οι ΗΠΑ έχουν υποστεί μεγάλη απώλεια φήμης. Ίσως πολύ περισσότερο από την έξοδο τους από το Βιετνάμ. Η έκκλησή της προς τους Ταλιμπάν για την ασφαλή έξοδο του προσωπικού της πρεσβείας ήταν μια τρομερή παράδοση από την «Μοναδική Υπερδύναμη» του κόσμου σε μια δύναμη τρόμου».

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε