Δευτέρα, 15 Ιούλ, 2024
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας ανακοινώνει την παραίτησή της έξω από την Downing Street 10, στις 20 Οκτωβρίου 2022. (Daniel Leal/AFP via Getty Images)

Παραιτείται η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας μετά από μόλις 6 εβδομάδες θητείας

Γίνεται ο συντομότερος Βρετανός πρωθυπουργός στην ιστορία

Η Λιζ Τρας, η οποία έγινε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου μόλις πριν από έξι εβδομάδες, παραιτήθηκε μετά την απώλεια της εμπιστοσύνης ενός σημαντικού αριθμού βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος στην ηγεσία της.

Πρόκειται να γίνει η συντομότερη εν ενεργεία πρωθυπουργός της Βρετανίας στην ιστορία, αφού απέτυχε να αναχαιτίσει την ανοιχτή εξέγερση των ίδιων της των βουλευτών που απαιτούσαν την αποχώρησή της.

Μιλώντας στην Ντάουνινγκ Στριτ λίγο μετά το μεσημέρι της Πέμπτης, η Τρας δήλωσε ότι ενημέρωσε τον βασιλιά Κάρολο Γ’ ότι παραιτείται από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος.

Έχοντας δίπλα της τον σύζυγό της Χιου Ο’Λίρι, είπε ότι αναγνωρίζει ότι “δεδομένης της κατάστασης δεν μπορώ να εκπληρώσω την εντολή με την οποία εκλέχθηκα από το Συντηρητικό Κόμμα”.

Η Τρας δήλωσε ότι θα παραμείνει στην πρωθυπουργία μέχρι να επιλεγεί ο διάδοχός της μέσω εκλογών για την ηγεσία που θα διεξαχθούν εντός της επόμενης εβδομάδας.

“Αυτό θα διασφαλίσει ότι θα παραμείνουμε σε πορεία υλοποίησης του δημοσιονομικού μας σχεδίου και θα διατηρήσουμε την οικονομική σταθερότητα και την εθνική ασφάλεια της χώρας μας”, δήλωσε.

Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν τη διεξαγωγή άμεσων γενικών εκλογών.

Ο ηγέτης των Εργατικών Σερ Κιρ Στάρμερ απαίτησε γενικές εκλογές “τώρα”, ώστε το έθνος να έχει “μια ευκαιρία για μια νέα αρχή”.

Είπε ότι το Συντηρητικό Κόμμα “έδειξε ότι δεν έχει πλέον εντολή διακυβέρνησης” και ότι “το βρετανικό κοινό αξίζει να έχει τον κατάλληλο λόγο για το μέλλον της χώρας”.

Η PA Media συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε