Συζητήσεις για την παροχή ασφαλιστικών εγγυήσεων προς την Ουκρανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Eυρωπαίους συμμάχους βρίσκονται στο επίκεντρο των προσπαθειών για την επίτευξη ειρήνης στον πόλεμο με τη Ρωσία, με αναφορές που δείχνουν πιθανή συμφωνία με τη Μόσχα πάνω σε αυτό το ζήτημα. Σύμφωνα με δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Στηβ Γουίτκοφ, μετά από σύνοδο κορυφής με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Αλάσκα, ο Πούτιν φέρεται να συμφώνησε να επιτρέψει στις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους να προσφέρουν στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας που θα μοιάζουν με αυτές του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, δηλαδή προστασία συλλογικής άμυνας, στο πλαίσιο μιας πιθανής συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου που διαρκεί πάνω από τρία χρόνια.
Οι λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργούσαν αυτές οι εγγυήσεις δεν έχουν ακόμη διασαφηνιστεί πλήρως ούτε έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από το Κρεμλίνο, αλλά η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίστηκε από αξιωματούχους των ΗΠΑ ως σημαντική αλλαγή σε σχέση με προηγούμενες θέσεις της Μόσχας.
Από πλευράς ρωσικής κυβέρνησης, το Κρεμλίνο έχει αναγνωρίσει ότι ο Πούτιν αποδέχθηκε ορισμένες αμερικανικές προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου, ενώ απέρριψε άλλες, σύμφωνα με επίσημη δήλωση εκπροσώπου του. Η ρωσική πλευρά τόνισε ότι πρόκειται για αρχική ανταλλαγή απόψεων και ότι είναι έτοιμη για περαιτέρω συναντήσεις με Αμερικανούς διαπραγματευτές προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.
Από την άλλη πλευρά, ο Λευκός Οίκος και ευρωπαϊκοί κύκλοι υποστηρίζουν τις ισχυρές διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία, ώστε να προστατευτεί αποτελεσματικά από μελλοντική επιθετικότητα και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για σταθερή ειρήνη.
Η εικόνα παραμένει ρευστή καθώς οι συνομιλίες συνεχίζονται, χωρίς να έχει φανεί ακόμη ένα σαφές περίγραμμα των εγγυήσεων και της ρωσικής θέσης απέναντι σε αυτές ούτε έχουν ολοκληρωθεί και επικυρωθεί επισήμως από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.








