Τετάρτη, 17 Απρ, 2024
(Lightspring/Shutterstock)

Πληθώρα δερματικών συμπτωμάτων αναφέρθηκε μετά τον εμβολιασμό με COVID, υπάρχει λύση

Ανεξερεύνητες ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων COVID-19

Σε αυτή τη σειρά, αξιολογούμε ορισμένα από τα λιγότερο γνωστά αλλά συνηθισμένα ανεπιθύμητα συμβάντα που εμφανίζονται στην ερευνητική βιβλιογραφία και στις κλινικές των γιατρών.

Ο Τζεφ Τζάκσον, ένας άνδρας στα τέλη της δεκαετίας των 40, είναι πατέρας, γιος και πρώην εργάτης σε οικοδομές.

Ωστόσο, λιγότερο από δύο χρόνια μετά την ανάπτυξη ενός δερματικού τραυματισμού που σχετίζεται με το εμβόλιο, ο Τζάκσον έχει αποκοπεί από φίλους και οικογένεια και ζει από την κοινωνική πρόνοια και δωρεές από αγνώστους.

Αφού πήρε μια δεύτερη δόση του εμβολίου COVID-19 mRNA στο τοπικό κατάστημα Walmart, επέστρεφε με τα πόδια στο συγκρότημα διαμερισμάτων του, όταν η μητέρα του, που περπατούσε πίσω του, παρατήρησε σκούρα κόκκινα σχήματα να δημιουργούνται στο πίσω μέρος του κεφαλιού του.

Αυτό συνέβη περίπου 15 λεπτά μετά τον εμβολιασμό, δήλωσε ο Τζάκσον.

Τα κόκκινα σχήματα κινούνταν όπως το κερί παραφίνης σε μια λάμπα, είπε, αν και η κίνηση ήταν πολύ πιο αργή.

Όταν αφαίρεσε τον επίδεσμο από το σημείο της ένεσης, ο Τζάκσον περιέγραψε έναν μεγάλο όγκο διαυγούς υγρού που εκτινάχθηκε σαν σιντριβάνι. Είχε ακούσει κάποιες περιπτώσεις μετά τον εμβολιασμό με Moderna, όπου η ενέσιμη περιοχή γίνεται κόκκινη, πρησμένη, με φαγούρα και μπορεί να σχηματίσει εξανθήματα. Αλλά αυτό δεν είχε καμία σχέση με οτιδήποτε είχε δει.

Τις επόμενες ημέρες έως εβδομάδες, ο Τζάκσον μπαινόβγαινε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών καθώς σχηματίζονταν πλάκες παντού στο σώμα του.

«Δεν υπήρχε σημείο του σώματός μου όπου το δέρμα δεν έπεφτε, δεν είχε πλάκες ή δεν γινόταν κόκκινο», είπε. «Από την κορυφή του κεφαλιού μου μέχρι το κάτω μέρος των ποδιών μου, έμοιαζα με θύμα εγκαύματος».

Περιοχές με πτυχές του δέρματος, όπως το πίσω μέρος των αστραγάλων του, αιμορραγούσαν επίσης αυθόρμητα.

Ο Τζάκσον είχε αναπτύξει λειχηνοειδή δερματίτιδα, μια δερματική πάθηση που συνήθως συνδέεται με αλλεργίες σε φάρμακα.

Η νόσος εμφανίζεται λόγω φλεγμονής μεταξύ της εξωτερικής και της εσωτερικής στιβάδας του δέρματος, που είναι η επιδερμίδα και το χόριο, αντίστοιχα. Το χόριο επιτίθεται στην κάτω πλευρά της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα το εξωτερικό στρώμα του δέρματος να βγάζει πλάκες και να ξεφλουδίζει, αποκαλύπτοντας το ωμό εσωτερικό δέρμα.

Το χειρότερο απ’ όλα ήταν ο πόνος, ο οποίος έκανε τον Τζάκσον να λιποθυμήσει στο ντους δύο φορές.

Ανέπτυξε επίσης παθήσεις, η χειρότερη από τις οποίες είναι η ψωριασική αρθρίτιδα, μια άλλη χρόνια δερματική πάθηση που προκαλεί κυρίως εξανθήματα και πόνο στις αρθρώσεις. Στην περίπτωση του Τζάκσον, οι αρθρώσεις και τα οστά του έχουν διαβρωθεί σταδιακά. Ως αποτέλεσμα, τα νύχια και τα δόντια του έχουν γίνει εύθραυστα, με κάποια από αυτά να πέφτουν ακόμη και έξω.

Δερματικές αντιδράσεις μετά το εμβόλιο

Ο Τζάκσον είναι πιθανότατα ένα από τα χειρότερα σενάρια δερματικών αντιδράσεων από το εμβόλιο. Αλλά δυστυχώς, κανείς δεν έχει απαντήσεις για το γιατί εμφάνισε αυτά τα συμπτώματα.

Ωστόσο, οι περισσότερες δερματικές αντιδράσεις που έχουν αναφερθεί στη βιβλιογραφία ήταν σχετικά ήπιες και αυτοεξυπηρετούμενες.

«Μπορούμε να αντιληφθούμε τις αντιδράσεις των εμβολίων ως αλλεργικές και αυτοάνοσες», έγραψε στην Epoch Times ο δρ Τζόναθαν Κάντορ, καθηγητής δερματολογίας από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις στο εμβόλιο είναι μάλλον πιο σπάνιες, ενώ οι αυτοάνοσες αντιδράσεις είναι πιο συχνές αλλά τείνουν να υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου, συνέχισε.

Συχνές δερματικές αντιδράσεις

Το κόκκινο σημείο στην περιοχή του εμβολιασμού, το οποίο εμφανίζεται ως εξάνθημα αρκετές ημέρες μετά την ένεση, είναι μια κοινή παρενέργεια του εμβολίου COVID-19. Το εξάνθημα μπορεί να γίνει κόκκινο και πρησμένο και να εκδηλωθεί στο μεγαλύτερο μέρος των αντιβραχιόνων. Τα περισσότερα υποχωρούν μετά από λίγες ημέρες με ή χωρίς τοπικά στεροειδή και μπορεί να μην επανεμφανιστούν εάν το άτομο κάνει δεύτερη ένεση.

Ενώ η έρευνα έχει τεκμηριώσει αυτά τα εξανθήματα ως πιθανή αλλεργική αντίδραση του εμβολίου, η Δρ. Κίμπερλι Μπλούμενθαλ, κλινική καθηγήτρια και αλλεργιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ που ειδικεύεται στις φαρμακευτικές αλλεργίες, δήλωσε ότι μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ανεξήγητες ανοσολογικές αντιδράσεις.

Αλλεργικές αντιδράσεις

Τα εμβόλια COVID-19 μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.

Η κνίδωση, ένας τύπος κνησμώδους κόκκινου εξανθήματος, μπορεί να εμφανιστεί οξέως ή ως χρόνια κατάσταση μετά τον εμβολιασμό. Αν και δεν είναι απειλητικό για τη ζωή, ο κνησμός και η δυσφορία μπορεί να αποθαρρύνουν τον περαιτέρω εμβολιασμό.

Σε μια μελέτη του Χάρβαρντ που παρακολούθησε 271 ασθενείς οι οποίοι εμφάνισαν κνίδωση μετά τον εμβολιασμό με COVID-19, περίπου το 70 % ανέφερε ότι δεν θα έκαναν επιπλέον δόσεις ακόμη και αν τους το συνιστούσαν.

Οι αναφορές για έκζεμα μετά τον εμβολιασμό έχουν επίσης αυξηθεί.

Αυτοάνοσες δερματικές αντιδράσεις

Έχουν αναφερθεί πολλές αυτοάνοσες δερματολογικές αντιδράσεις μετά τον εμβολιασμό, όπως

Ψωρίαση, ένα δερματικό εξάνθημα που μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη στα εσωτερικά όργανα
Λειχηνοειδείς διαταραχές (όπως η λειχηνοειδής δερματίτιδα του Jackson), που χαρακτηρίζονται από δερματικές πλάκες και οίδημα
Λύκος, με τυπικά συμπτώματα που περιλαμβάνουν εξάνθημα πεταλούδας στο πρόσωπο και εξανθήματα στο σώμα
Λεύκη, μια ανίατη πάθηση κατά την οποία ο οργανισμός επιτίθεται στη χρωστική ουσία του σώματος, προκαλώντας λευκές κηλίδες στο δέρμα

Μελέτες έχουν υποδείξει ότι τα εμβόλια COVID-19 μπορεί να προκαλέσουν αυτοανοσία, η οποία συμβαίνει όταν ο οργανισμός επιτίθεται σε υγιείς ιστούς. Η πρωτεΐνη ακίδα COVID-19 έχει πολλές περιοχές παρόμοιες με ανθρώπινους ιστούς και πρωτεΐνες, επομένως παρόμοιοι ανθρώπινοι ιστοί μπορεί επίσης να υποστούν βλάβη όταν ο οργανισμός επιτίθεται σε αυτές τις πρωτεΐνες ακίδας.

Ο ανοσολόγος Δρ. Αρίστο Βοτζντάνι διαπίστωσε ότι τα αντισώματα που παράγονται για την καταπολέμηση της πρωτεΐνης COVID-19 ακίδας μπορούν να αντιδράσουν με τουλάχιστον 28 δείκτες ανθρώπινων ιστών. Ορισμένοι δείκτες ιστών που επηρεάζονται περιλαμβάνουν το κολλαγόνο, ένα σημαντικό δομικό στοιχείο του δέρματος, και τα φωσφολιπίδια, τα οποία είναι παρόντα σε όλα τα κύτταρα.

Επαναδραστηριοποίηση του ιού

Η βοηθός δερματολόγου Κλερ Ρότζερς δήλωσε ότι έχει παρατηρήσει αύξηση των εξάρσεων έρπητα ζωστήρα μετά την κυκλοφορία του εμβολίου το 2021. Ωστόσο, δεν είναι σίγουρη αν όλοι οι ασθενείς που αναφέρουν αυτά τα συμπτώματα έχουν εμβολιαστεί.

Τα τελευταία χρόνια, η Ρότζερς παρατήρησε ότι η ενεργοποίηση του έρπητα ζωστήρα έχει γίνει πιο σοβαρή στην κατανομή των εξανθημάτων.

«Κανονικά [οι εξάρσεις του έρπητα] είναι λίγο πιο εστιασμένες», δήλωσε η Ρότζερς, αλλά τώρα σε περισσότερες περιπτώσεις, το εξάνθημα παραμορφώνεται σε μία από τις πλευρές του. Δεν το είχε παρατηρήσει αυτό πριν από την κυκλοφορία του εμβολίου.

Πραγματικότητα των τραυματιών που έχουν υποστεί εμβολιασμό

Ο Τζάκσον πιθανότατα δεν είναι το μόνο άτομο που έχει βιώσει σοβαρά εξουθενωτικές δερματικές παθήσεις μετά τον εμβολιασμό. Πολλοί επιλέγουν να παραμείνουν σιωπηλοί σχετικά με τους τραυματισμούς τους.

Αισθάνεται απομονωμένος από τους φίλους του. Βασίζεται σε δημόσιες δωρεές για να πληρώνει τις καθημερινές ανάγκες και την ιατρική περίθαλψη. Γνωρίζει ότι οι άνθρωποι που έχουν τραυματιστεί από εμβόλια και βρίσκονται σε χειρότερη οικονομική και σωματική κατάσταση από αυτόν δεν είναι πρόθυμοι να βγουν δημόσια από το φόβο των επιπτώσεων.

Ο Τζάκσον έχει περάσει τις περισσότερες μέρες του ερευνώντας για να βρει απαντήσεις και δήλωσε ότι έχει βρει μια φόρμουλα για το δέρμα του. Πρόκειται για ένα μείγμα κολλοειδούς αργύρου, ελαίου neem, ελαίου τεϊόδεντρου με αλόη βέρα και ζεόλιθου.

Συνδυάζει και τα τέσσερα συστατικά, καλύπτει το σώμα του με την αλοιφή για 15 έως 20 λεπτά και στη συνέχεια κάνει ντους. Το έκανε αυτό για πέντε ημέρες, με αποτέλεσμα να αποκτήσει ένα «πλήρες δέρμα μωρού».

Ο τελικός στόχος του Τζάκσον είναι να ανακάμψει σωματικά, ώστε να μπορέσει να γίνει αυτάρκης. Εξακολουθεί να είναι σοβαρά εξουθενωμένος από τον πόνο και υποφέρει από αϋπνία.

«Οι γονείς μου είναι στα 70 τους χρόνια. Υποτίθεται ότι εγώ θα έπρεπε να τους φροντίζω», δήλωσε ο Τζάκσον συγκινημένος. «Δεν θέλω να έρθει η μητέρα μου εδώ και να με φροντίζει. Θέλω να είμαι πατέρας για τα παιδιά μου, τα οποία έχω να δω χρόνια».

Η Marina Zhang είναι συγγραφέας για θέματα υγείας για την εφημερίδα Epoch Times, με έδρα τη Νέα Υόρκη. Καλύπτει κυρίως ιστορίες σχετικά με την COVID-19 και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και έχει πτυχίο βιοϊατρικής από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Επικοινωνήστε μαζί της στο marina.zhang@epochtimes.com.

Σημείωση: Μην αντλείτε ιατρικές συμβουλές από το διαδίκτυο, πάντοτε να συμβουλεύεστε τον προσωπικό σας ιατρό για ιατρικά θέματα τα οποία μπορεί να αντιμετωπίζετε.

Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή, η αναπαραγωγή, η προσαρμογή, η λήψη, η διανομή, η χρήση ή η εκμετάλλευση με οποιονδήποτε τρόπο, εν όλω ή εν μέρει, της παρούσας ιστοσελίδας ή οποιουδήποτε υλικού που εμφανίζεται σε αυτήν (συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού οποιωνδήποτε αντικειμένων) χωρίς τη ρητή έγγραφη άδεια της Epoch Times.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε