Πέμπτη, 07 Δεκ, 2023
Ο Μαατζίντ Ναουάζ, συγγραφέας του βιβλίου «Radical: My Journey out of Islamist Extremism», στην Ουάσιγκτον στις 3 Μαρτίου 2022. (Bao Qiu/The Epoch Times)

Πρώην ισλαμιστής εξτρεμιστής: Οι ελίτ χρησιμοποιούν τεχνικές ριζοσπαστικοποίησης στον πληθυσμό

Ο Μαατζίντ Ναουάζ, συγγραφέας του βιβλίου "Radical", εξηγεί το σκεπτικό του

Ο Μαατζίντ Ναουάζ γνωρίζει πώς είναι να ριζοσπαστικοποιείται κανείς από εξωτερικές επιρροές, επειδή συνέβη στον ίδιο.

Ο Ναουάζ, πρώην ισλαμιστής εξτρεμιστής και συγγραφέας του βιβλίου «Radical», δήλωσε πρόσφατα ότι βλέπει τις ελίτ στην εξουσία να χρησιμοποιούν την ίδια τακτική που χρησιμοποιούσε η εξτρεμιστική οργάνωση που ήταν για να υπονομεύσουν τα συστήματα πεποιθήσεων των ανθρώπων με συγκεκριμένες αφηγήσεις.

«Πιστεύω ότι εμείς, ως πολίτες ανοικτών δημοκρατικών κοινωνιών, βρισκόμαστε σε πόλεμο», δήλωσε ο Ναουάζ στον Γιαν Γιεκίλεκ, παρουσιαστή της εκπομπής American Thought Leaders, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στις 10 Μαρτίου.

«Πείτε το ιδεολογικό πόλεμο, πείτε το πληροφοριακό πόλεμο. Είναι ένας πόλεμος για το αφήγημα», είπε. «Και ο λόγος είναι ότι πιστεύω πως όποιος ορίζει το αφήγημα γύρω από τα παγκόσμια γεγονότα, ορίζει και το πώς αυτά τα παγκόσμια γεγονότα γίνονται αντιληπτά και, επομένως, πώς ανταποκρινόμαστε σε αυτά».

«Πρέπει να καταστρέψεις πριν χτίσεις. Έτσι, υπονομεύεις το σύστημα πεποιθήσεων που έχει ήδη το άτομο, σε σημείο που να μην ξέρει πια ποιος είναι, και στη συνέχεια του πακετάρεις μια εναλλακτική λύση».

Ο Ναουάζ εξήγησε πώς η διαδικασία της ριζοσπαστικοποίησης χειραγωγεί τα αισθήματα αδικίας των ανθρώπων.

«Βασίζεται σε ένα παράπονο, πρέπει να έχεις κάτι για το οποίο το άτομο είναι τόσο ταραγμένο και θέλει μια λύση, για να μπορέσεις να αποδείξεις ότι η υπάρχουσα κατάσταση δεν λύνει το πρόβλημα».

Ο Ναουάζ είπε ότι ο θυμός του για τον τρόπο με τον οποίο του συμπεριφέρονταν ως μουσουλμάνος στο Ηνωμένο Βασίλειο και το παράπονό του για τις δολοφονίες των μουσουλμάνων της Βοσνίας που βρίσκονταν κοντά του, χρησιμοποιήθηκαν για να τον στρατολογήσουν σε μια εξτρεμιστική ισλαμική ομάδα όταν ήταν 16 ετών.

«Αυτό είναι που μας εξόργιζε. Αισθανθήκαμε ότι αν, ξέρετε, αν ήμασταν εκεί, θα μπορούσαμε να είχαμε υπερασπιστεί την κοινότητα», είπε. «Έτσι, έπρεπε να οργανωθούμε, και αυτή ήταν η αρχή αυτού του ταξιδιού του θυμού, αναζητώντας ένα εναλλακτικό παράδειγμα, επειδή το σημερινό παράδειγμα, αισθανόμασταν ότι μας απογοήτευσε».

Είπε ότι οι άνθρωποι που στρατολόγησαν τον ίδιο και τους φίλους του τους τροφοδοτούσαν με ειδήσεις και πληροφορίες για τη γενοκτονία των μουσουλμάνων στη Βοσνία, γεγονός που ενίσχυσε τον θυμό τους.

«Αυτό είναι μέρος της διαδικασίας στρατολόγησης. Μας έδιναν, ξέρετε, αυτές τις πληροφορίες, μας έδιναν τις ειδήσεις και ήμασταν σε θέση να επαληθεύσουμε ότι όλα αυτά ήταν αλήθεια. Φυσικά, το ότι είναι αλήθεια δεν σημαίνει ότι το συμπέρασμά σας είναι αληθινό, και εδώ είναι που μπαίνει το αφήγημα».

Ο Ναουάζ είπε ότι τα πιο αποτελεσματικά αφηγήματα δεν βασίζονται στο ψέμα, αλλά στην αλήθεια. Στην αυτοβιογραφία του, τις αποκαλεί «μισές αλήθειες» και είπε ότι ο τρόπος με τον οποίο η αλήθεια συσκευάζεται εξυπηρετεί μια ιδεολογική ατζέντα.

Τώρα, βλέπει τις κυβερνήσεις και τους ηγέτες των διαφόρων πεδίων σκέψης να προωθούν ένα συγκεκριμένο αφήγημα για να αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στους ανθρώπους.

Ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την COVID-19 Δρ Άντονι Φάουτσι στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) στη Μπεθέσδα, στις 11 Φεβρουαρίου 2021. (Saul Loeb/AFP via Getty Images)

 

Παραδοσιακοί κλάδοι, όπως η επιστήμη, η ακαδημαϊκή κοινότητα, η γεωπολιτική και η δημοσιογραφία, έχουν γίνει όπλα στην επιδίωξη των ελίτ για εξουσία, δήλωσε ο Ναουάζ.

«Αυτός είναι ο σκοπός τους, ώστε να είμαστε όλοι μπερδεμένοι και σε σύγχυση και να μην ξέρουμε πια πού βρίσκεται η αλήθεια. Και αν κοιτάξετε την ιδιοφυΐα του Τζορτζ Όργουελ, στο 1984, δείχνει τέλεια γιατί αυτό εξυπηρετεί την τυραννία».

Ο Ναουάζ συνέχισε, λέγοντας ότι υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια μεταξύ των κυβερνώντων να πείσουν το κοινό ότι δεν υπάρχει αντικειμενική αλήθεια.

«Εάν έχετε υποκύψει σε αυτή τη συντονισμένη προσπάθεια … ότι δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως η αλήθεια, τότε δεν υπάρχει λόγος να επιδιώκετε την αλήθεια», είπε. «Τα πάντα είναι σχετικά και καθορίζονται από τις υλικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεστε».

Όταν οι άνθρωποι έχουν δικαιολογημένα παράπονα και αυτά τα παράπονα δεν αντιμετωπίζονται ή δεν αποκαθίστανται, θα είναι ευάλωτοι στη ριζοσπαστικοποίηση λόγω του θυμού και της απογοήτευσής τους.

«Πρέπει να επεξεργαστούμε πού ήταν τα λάθη μας για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα διαιωνίσουμε αυτά τα παράπονα, διότι τότε καταλήγουμε σε αυτή την αμοιβαία διαδικασία ριζοσπαστικοποίησης», είπε. «Και αυτό είναι που ονομάζουμε κύκλο της βίας».

Η διείσδυση και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Ο Ναουάζ εξήγησε ότι όταν ήταν μέλος μιας ισλαμικής εξτρεμιστικής ομάδας, η ομάδα του στρατολογούσε ενεργά μέλη του στρατού και υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι οποίοι εκτελούσαν το έργο της ομάδας από το εσωτερικό της.

Σε παγκόσμια κλίμακα, ο Ναουάζ είπε ότι τα παγκόσμια lockdown για την COVID-19 και οι εντολές εμβολιασμού αναπτύχθηκαν ταυτόχρονα σε μια προσπάθεια εδραίωσης της εξουσίας, όπως περιγράφεται από τον Κλάους Σβαμπ στο βιβλίο του «COVID-19: Η Μεγάλη Επανεκκίνηση».

«Λοιπόν, η μεγάλη επανεκκίνηση είναι στην πραγματικότητα αυτή η διαδικασία σε δράση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπόρεσα να την αναγνωρίσω. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προειδοποιώ εναντίον της. Αν έχετε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) να λέει ότι χρειαζόμαστε αυτή την ευκαιρία σε αυτή την παγκόσμια κρίση και την έκτακτη ανάγκη COVID, για μια μεγάλη επανεκκίνηση, αυτό είναι το καταστροφικό μέρος, επειδή η επανεκκίνηση είναι, ας απαλλαγούμε από αυτό και ας ξεκινήσουμε από την αρχή», δήλωσε ο Ναουάζ.

Ο Σβαμπ, ιδρυτής και πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), έχει καυχηθεί στο παρελθόν για το γεγονός ότι τα μέλη του προγράμματός του Young Global Leaders, τα οποία είναι ιδεολογικά ευθυγραμμισμένα με το WEF, έχουν διεισδύσει στα υπουργικά γραφεία πολλών χωρών σε όλο τον κόσμο, όπως ο Καναδάς, η Αργεντινή και η Νέα Ζηλανδία.

«Γνωρίζουμε ότι το μισό υπουργικό συμβούλιο, ή ακόμη και περισσότερο από το μισό, είναι στην πραγματικότητα Νέοι Παγκόσμιοι Ηγέτες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ», δήλωσε ο Σβαμπ το 2017, αναφερόμενος στον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τρουντό.

Ο ιδρυτής και πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ Κλάους Σβαμπ κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης του WEF στο Νταβός στις 20 Ιανουαρίου 2020. (Fabrice Coffrini/AFP via Getty Images)

 

«Αυτός είναι ο λόγος που μας λένε να “ξαναχτίσουμε καλύτερα” μετά το χάος», δήλωσε ο Ναουάζ. «Για να οικοδομήσεις τάξη από το χάος, χρειάζεσαι έλεγχο … και αυτό απαιτεί συγκεντρωτισμό».

Η φράση «Build Back Better», μια εναλλακτική φράση για τη μεγάλη επανεκκίνηση, έχει χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να περιγράψει το οικονομικό του σχέδιο, αλλά και άλλους παγκόσμιους ηγέτες, όπως ο Τρουντό, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζακίντα Άρντερν.

Ο Ναουάζ σημείωσε ότι ομάδες όπως οι Καναδοί φορτηγατζήδες, οι οποίοι περικύκλωσαν την Οτάβα από τα τέλη Ιανουαρίου του 2022 και απαίτησαν τον τερματισμό των εντολών εμβολιασμού σε όλη τη χώρα, χαρακτηρίζονται ψευδώς ως εξτρεμιστές επειδή αντιδρούν στο αφήγημα του WEF.

Μια πινακίδα στο μπροστινό μέρος ενός από τα φορτηγά που συμμετείχαν στο Freedom Convoy 2022, στο Γουίνιπεγκ της Μανιτόμπα, στις 25 Ιανουαρίου 2022. (Melissa Perepelkin)

 

«Απλά δεν ήθελαν την υποχρεωτικότητα. Αν κοιτάξετε, η πλειοψηφία αυτών των φορτηγατζήδων ήταν εμβολιασμένοι», είπε ο Ναουάζ. «Δεν είναι αντιεμβολιαστικό και σίγουρα ούτε ρατσιστικό».

Ο Τρουντό κατηγόρησε τους φορτηγατζήδες ότι είναι μια ακροδεξιά ρατσιστική ομάδα και διέταξε την αστυνομία να πατάξει τη διαμαρτυρία των φορτηγατζήδων. Ο πρωθυπουργός έδωσε επίσης εντολή στις καναδικές αρχές να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις σε όσους συμμετείχαν στη διαμαρτυρία των φορτηγατζήδων στην Οτάβα, δεσμεύοντας τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

«Καταλήξατε σε μια κατάσταση όπως στην Κίνα, το σύστημα κοινωνικής πίστωσης, όπου ένας πολιτικός αντίπαλος τιμωρείται, απλώς και μόνο για ειρηνική διαμαρτυρία, με το πάγωμα των λογαριασμών του, με την καταστροφή της κοινωνικής του πίστωσης, με τον κίνδυνο της διαβίωσής του, απλώς και μόνο επειδή μίλησε εναντίον μιας πολιτικής», δήλωσε ο Ναουάζ.

«Έτσι αποκτάς τον απόλυτο έλεγχο της κοινωνίας», είπε.

Ο Ναουάζ δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις και οι παγκόσμιοι ηγέτες χάνουν τον έλεγχο του αφηγήματος λόγω της ευρείας πρόσβασης στο διαδίκτυο και στα αποκεντρωμένα κρυπτονομίσματα, οπότε οι διαμαρτυρίες κατά της κυβερνητικής υπερβολής αντιμετωπίζονται με βία και ψευδείς ετικέτες.

Αλλά ο Ναουάζ είπε ότι ο Τρουντό και οι σύμμαχοί του μπορεί να το παρατράβηξαν, πολύ γρήγορα.

«Νομίζω ότι το παράκαναν και υποτίμησαν τη δύναμη αυτών των φορτηγατζήδων και τη δύναμη του λαού», είπε.

Ο Ναουάζ δήλωσε ότι κυβερνήσεις όπως αυτή του Τρουντό θα συνεχίσουν να πιέζουν για συγκεντρωτική εξουσία με τράπεζες και ψηφιακά νομίσματα, ώστε να μπορούν να εδραιώσουν την εξουσία. Είπε ότι οι πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών είναι τυχεροί που ζουν σε μια κοινωνία που έχει ιδρυτικά έγγραφα που εξασφαλίζουν βασικές πολιτικές ελευθερίες, όπως η ελευθερία του λόγου και τα δικαιώματα των πολιτειών, κάτι που άλλες ανεπτυγμένες χώρες δεν εγγυώνται.

Ο Ναουάζ επαίνεσε τις θρησκευτικές ελευθερίες των Ηνωμένων Πολιτειών και δήλωσε ότι οι θρησκευτικές κοινότητες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της εναντίωσης στις εντολές, επειδή γνωρίζουν ότι τα δικαιώματά τους προέρχονται από τον Θεό ή από μια ανώτερη δύναμη.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η θρησκευτική ποικιλομορφία αποτελεί δύναμη, διότι όσο μεγαλύτερη ποικιλομορφία έχεις στο δόγμα και την πνευματικότητα και τον πολιτισμό, τόσο πιο δύσκολο είναι για το κράτος να μονοπωλήσει. Και όσο πιο δύσκολο είναι για το κράτος να μονοπωλήσει, τόσο πιο δύσκολο είναι για το κράτος να γίνει αυταρχικό», είπε.

Ο Ναουάζ επέκρινε τις μεγάλες κυβερνήσεις, «επειδή αυτή η μηχανή μεγαλώνει πάντα μόνο αυτό το τέρας, όσο περισσότερο το ταΐζεις, τόσο μεγαλύτερο γίνεται».

«Και χρειαζόμαστε κοινοτικούς ηγέτες με ισχυρή ηθική πυξίδα. Και άτομα που έχουν τη σχέση τους με την ανώτερη ηθική ιεραρχία τους, που μπορούν να καθοδηγήσουν τους ανθρώπους προς το καλό, σε αντίθεση με το να βασίζονται στην κυβέρνηση», συνέχισε.

Η ύπαρξη ενός ανώτερου ηθικού οδηγού, είπε, μπορεί να αντιμετωπίσει την προσπάθεια της κυβέρνησης να μας παραπλανήσει.

«Αυτό που πραγματικά με ενδιαφέρει είναι ότι υπάρχει μια ηθική ιεραρχία που πιστεύετε σε κάποιον ανώτερο σκοπό, σωστά; Αν το αφαιρέσεις αυτό από την κοινωνία, τότε καταλήγεις σε μια κατάσταση όπου υπάρχει ένα κενό και το κράτος γεμίζει αυτό το κενό και η ηθική σου ιεραρχία γίνεται το κράτος και ακολουθείς τυφλά την ηθική πυξίδα που σου ορίζει το κράτος».

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε