Πέμπτη, 13 Ιούν, 2024
Η τελευταία ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας έγινε στις 7 Μαρτίου. (φωτογραφία αρχείου)

Ρωσία και Ουκρανία ανταλλάσσουν αιχμαλώτους και πάλι

Νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, μετά από έναν και πλέον μήνα. Στη Ρωσία επέστρεψαν 106 στρατιωτικοί και στην Ουκρανία 100, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των δύο χωρών.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι επέστρεψαν 106 Ρώσοι στρατιωτικοί, οι οποίοι βρίσκονταν «σε θανάσιμο κίνδυνο» ενώ ήταν υπό κράτηση.

Οι στρατιωτικοί θα μεταφερθούν αεροπορικώς στη Μόσχα όπου θα τους παρασχεθεί ιατρική περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης, ο Άντρι Γερμάκ, ανακοίνωσε την επιστροφή 100 στρατιωτικών στην Ουκρανία.

«Φέραμε πίσω 100 άνδρες μας – πρόκειται για στρατιώτες, ναυτικούς, συνοριοφύλακες και μέλη της Εθνικής Φρουράς», δήλωσε, κάνοντας λόγο για μια «δύσκολη» ανταλλαγή και προσθέτοντας ότι μεταξύ τους υπάρχουν υπερασπιστές της Μαριούπολης , του Αζοφστάλ, του Γκοστόμελ.

«Ορισμένοι έχουν τραυματιστεί σοβαρά και υποφέρουν από ασθένειες. Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουμε ότι στον καθένα θα παρασχεθεί όλη η απαιτούμενη βοήθεια», πρόσθεσε ο Γερμάκ στην ανάρτησή του στο Telegram.

Η τελευταία ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας έγινε στις 7 Μαρτίου, όταν η Ουκρανία πήρε πίσω 130 στρατιωτικούς της και η Ρωσία 90.

Τον Δεκέμβριο του 2022, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι περισσότεροι από 1.300 αιχμάλωτοι είχαν επιστρέψει στην Ουκρανία σε ανταλλαγές με τη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου.

Έκτοτε έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές ακόμη ανταλλαγές.

 

Πηγή: AFP, Reuters, NovayaGazeta.Europe

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε