Παρασκευή, 14 Ιούν, 2024
Οι Αμερικανοί νομοθέτες έχουν δηλώσει ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι προϋπόθεση για την έγκριση των F-16 προς την Τουρκία.

Η Τουρκία δεν έχει δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν λάβει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από την Τουρκία για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το εάν η αμερικανική πλευρά εκτιμά ότι η συγκεκριμένη διαδικασία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί πριν από τον Οκτώβριο, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ εξήγησε ότι δεν διαθέτει κάποιο χρονοδιάγραμμα και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το θέμα θα κλείσει το συντομότερο δυνατό.

«Δεν θα μιλήσω για χρονοδιαγράμματα. Θα πω ότι είμαστε αισιόδοξοι ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα εγκριθεί. Εκτιμούμε το έργο του προέδρου Ερντογάν σε αυτό το θέμα, αλλά δεν έχω κάποιο χρονοδιάγραμμα, απλά θα πω ότι ελπίζουμε να εγκριθεί το συντομότερο δυνατό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο περιθώριο της συνόδου του NATO στο Βίλνιους, ο κος Ερντογάν είχε υποστηρίξει ότι η επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας δεν θα καταστεί εφικτή πριν από τον Οκτώβριο, λόγω της δίμηνης διακοπής των εργασιών της τουρκικής Βουλής. Από την πλευρά τους, όλοι οι Αμερικανοί νομοθέτες που έχουν λόγο στην έγκριση της σύμβασης για τα F-16 έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να κινήσουν καμία διαδικασία πριν από την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ορισμένοι μάλιστα, προεξάρχοντος του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, βάζουν ευρύτερες προϋποθέσεις στο τραπέζι, στις οποίες περιλαμβάνεται ένας μηχανισμός επιτήρησης, αλλά και η στρατιωτική ενίσχυση της Ελλάδας που θα της επιτρέψει να αποκτήσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας. Με αυτό το τρόπο, οι νομοθέτες επιδιώκουν να διασφαλίσουν ότι η Άγκυρα δεν θα μπορεί να αποσταθεροποιήσει τη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ, χρησιμοποιώντας τα F-16 για την παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας συμμαχικών χωρών.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε