Τρίτη, 06 Ιούν, 2023
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλάει σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο, Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022. (Υπηρεσία Τύπου του Ουκρανού προέδρου/ Handout μέσω Reuters)

Συμφωνεί ο Ζελένσκι στη διεξαγωγή συνομιλιών «χωρίς προϋποθέσεις» με τη Ρωσία στη Λευκορωσία

Σε μια ένδειξη αποκλιμάκωσης, Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα συναντηθούν με τους Ρώσους ομολόγους τους κοντά στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι θέτει τις πυρηνικές του δυνάμεις σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Κιέβου συμφώνησε σε συνομιλίες με τη Μόσχα στα σύνορα. Δεν είναι σαφές αν ο Ζελένσκι θα παραστεί στη συνάντηση.

«Συμφωνήσαμε ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τη ρωσική χωρίς προηγούμενες προϋποθέσεις στα ουκρανο-λευκορωσικά σύνορα, στην περιοχή του ποταμού Πρίπιατ», δήλωσε ο Ζελένσκι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή.

Ο Ζελένσκι, ο οποίος λέγεται ότι βρίσκεται ακόμη στην Ουκρανία, πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας «ο Αλεξάντερ Λουκασένκο ανέλαβε την ευθύνη για το γεγονός ότι κατά τη στιγμή της αναχώρησης, των διαπραγματεύσεων και της επιστροφής της ουκρανικής αντιπροσωπείας, όλα τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και οι πύραυλοι που έχουν τοποθετηθεί στο έδαφος της Λευκορωσίας θα παραμείνουν στο έδαφος».

Ο Φέντιρ Βενισλάβσκι, μέλος του κόμματος του Ζελένσκι, δήλωσε σε τηλεοπτικά σχόλια ότι μια ουκρανική αντιπροσωπεία έχει ήδη αναχωρήσει για τη Λευκορωσία.

Ουκρανοί στρατιωτικοί αναζητούν μη εκραγμένα βλήματα μετά από μάχες με τις ρωσικές δυνάμεις στο Κίεβο της Ουκρανίας, στις 26 Φεβρουαρίου 2022. (Sergei Supinsky/AFP via Getty Images)

 

Νωρίτερα την Κυριακή, ο Πούτιν δήλωσε ότι θέτει τις πυρηνικές του δυνάμεις σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, λέγοντας ότι η απόφαση αυτή ελήφθη ως απάντηση στις σκληρές κυρώσεις που επιβλήθηκαν εναντίον του ιδίου, των ρωσικών τραπεζών και άλλων Ρώσων αξιωματούχων από τις δυτικές κυβερνήσεις ως απάντηση στην εισβολή.

«Οι δυτικές χώρες δεν προβαίνουν σε μη φιλικές ενέργειες εναντίον της χώρας μας μόνο στον οικονομικό τομέα. Μιλάω για τις παράνομες κυρώσεις που όλοι γνωρίζουν καλά. Ωστόσο, οι κορυφαίοι αξιωματούχοι των κορυφαίων χωρών του ΝΑΤΟ κάνουν επίσης επιθετικές δηλώσεις εναντίον της χώρας μας», δήλωσε ο Πούτιν την Κυριακή, σύμφωνα με τα υποστηριζόμενα από το κράτος ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Εν τω μεταξύ, ο Λουκασένκο της Λευκορωσίας, πιστός σύμμαχος του Πούτιν, δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι η συνέχιση των κυρώσεων θα οδηγούσε σε «τρίτο παγκόσμιο πόλεμο».

Τις τελευταίες 24 ώρες περίπου, οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους στα ρωσικά επιβατικά αεροσκάφη, απέκλεισαν ορισμένες ρωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα τραπεζικών πληροφοριών SWIFT και ανακοίνωσαν ότι στέλνουν όπλα, πυρομαχικά και καύσιμα στην Ουκρανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν το Σαββατοκύριακο ότι θα στείλουν πάνω από 350 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια, καθώς και αντιαρματικά όπλα Javelin που προφανώς χρησιμοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία από τις ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις.

Ο Πούτιν δεν έχει αποκαλύψει τα τελικά του σχέδια στην επιχείρηση, αλλά δυτικοί αξιωματούχοι έχουν μιλήσει επίσημα και έχουν πει ότι πιστεύουν ότι θέλει να αποκεφαλίσει τη φιλοδυτική κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε την Κυριακή ότι ο Πούτιν καταφεύγει στην τακτική που χρησιμοποιούσε τις εβδομάδες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, «δηλαδή να κατασκευάζει απειλές που δεν υπάρχουν, προκειμένου να δικαιολογήσει περαιτέρω επιθετικότητα».

«Η παγκόσμια κοινότητα και ο αμερικανικός λαός θα πρέπει να το δουν μέσα από αυτό το πρίσμα. Τον έχουμε δει να το κάνει αυτό ξανά και ξανά», είπε σε τηλεοπτικές δηλώσεις της.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε