Παρασκευή, 14 Ιούν, 2024
(Shutterstock)

Συμβουλές για την καταπολέμηση του καρκίνου και 7 διατροφικές αρχές από έναν ειδικό

Η διατροφή, η άσκηση, ο ύπνος και η μείωση του στρες είναι τέσσερα βασικά πεδία που καθορίζουν την ποιότητα της υγείας μας, σύμφωνα με τον Δρα Τσανγκ.

Καθώς ο καρκίνος συνδέεται όχι μόνο με τα γονίδια, αλλά και με παράγοντες της καθημερινότητας, όπως οι διατροφικές συνήθειες, τι είδους δίαιτα μπορεί να συμβάλει στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου; Ο Δρ Τσανγκ Τσιν-τσιεν, ειδικός στον καρκίνο του μαστού από την Ταϊβάν, αποκαλύπτει τους κυριότερους παράγοντες που σχετίζονται με την ανάπτυξη του καρκίνου και τις επτά αντικαρκινικές διατροφικές αρχές στο πρόγραμμα των Epoch Times «Φροντίδα Υγείας» (“Health Nourishment”).

Ο καρκίνος είναι στενά συνδεδεμένος με τις συνήθειες κάποιου, τον τρόπο ζωής και το περιβάλλον, όπως για παράδειγμα την ώρα που πάει για ύπνο, την άσκηση και τη δίαιτα. Ο Δρ Τσανγκ αναφέρει πως από τη στιγμή που ο οισοφάγος, το στομάχι, το λεπτό έντερο και το παχύ έντερο έρχονται σε άμεση επαφή με την τροφή, το είδος της τροφής που καταναλώνουμε, η ποσότητα αυτής, η επεξεργασία που έχει υποστεί και ο τρόπος με τον οποίο έχει μαγειρευτεί έχουν αντίκτυπο στον καρκίνο.

Καρκίνος και διατροφή

Ο Δρ Τσανγκ έδωσε μερικά παραδείγματα σχετικά με το πώς συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες μπορεί να προάγουν διάφορα είδη καρκίνου:

 • Οισοφαγικός: σχετίζεται με παραζεσταμένα, μαριναρισμένα για μεγάλο διάστημα ή υπερβολικά αλμυρά φαγητά. Σε ορισμένες περιοχές, οι άνθρωποι προτιμούν το καυτό φαγητό, για να αντισταθμίσουν τον κρύο καιρό και τείνουν να προσθέτουν περισσότερο αλάτι ή άλλα συστατικά για να διατηρήσουν το φαγητό. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου για κάποιους.
 • Γαστρικός: σχετίζεται με επεξεργασμένα φαγητά ή φαγητά που περιέχουν συντηρητικά και πρόσθετα.
 • Παχέος εντέρου: σχετίζεται με την έλλειψη λαχανικών και φρούτων στη δίαιτα κάποιου, με το λιπαρό κρέας, με τα επεξεργασμένα τρόφιμα με άμυλο και με το αλκοόλ.
 • Στήθους: σχετίζεται με χημικά που διαταράσσουν το ενδοκρινολογικό σύστημα, όπως οι πλαστικοποιητές και τα φυτοφάρμακα.
 • Πνεύμονα: σχετίζεται με το κάπνισμα, την υπερβολική χρήση αλκοόλ και την ανεπαρκή λήψη βιταμίνης B.
 • Παγκρέατος: σχετίζεται με την υπερβολική λήψη ζάχαρης.

Επτά αντικαρκινικές διατροφικές αρχές

Για να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, ο Δρ Τσανγκ πιστεύει ότι οι επτά ακόλουθες διατροφικές αρχές χρήζουν προσοχής:

 1. Καταναλώστε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις τροφές: Να επιλέγονται φαγητά που μπορούν να εξαλείψουν τις ελεύθερες ρίζες και να καταπολεμήσουν τις φλεγμονές, όπως το κουνουπίδι, οι ελιές ή τα πράσινα λαχανικά.
 2. Γεμίστε το πιάτο σας με χρώματα: Τα πολύχρωμα τρόφιμα περιέχουν διάφορα φυτοχημικά. Ο Δρ Τσανγκ προτείνει μια «δίαιτα ουράνιο τόξο», δηλαδή την κατανάλωση τροφίμων με ποικίλα χρώματα για τη θρέψη του σώματος με μια ευρεία ποικιλία θρεπτικών συστατικών.
 3. Επιλέξτε οργανικά τρόφιμα: Ο Δρ Τσανγκ προτείνει την κατανάλωση μη επεξεργασμένων τροφών, όπως τα σιτηρά, τα λαχανικά και τα φρούτα. Αυτές οι τροφές συγκρατούν πιο πολλά θρεπτικά συστατικά και έχουν πιο φυσική γεύση.
 4. Αποφύγετε το τηγάνισμα και το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες: Το ακρυλαμίδιο, μια επικίνδυνη χημική ουσία, μπορεί να παραχθεί όταν μαγειρεύουμε ή ψήνουμε το φαγητό σε υψηλές θερμοκρασίες. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι τα αυξημένα επίπεδα ακρυλαμιδίου είναι καρκινογόνα, που σημαίνει ότι μπορεί να έχουν επίπτωση και στους ανθρώπους. Επιπλέον, υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες καταστρέφουν τις πρωτεΐνες και επηρεάζουν την θρεπτική αξία της τροφής.
 5. Απαρνηθείτε τα συντηρητικά: Τα χημικά στα συντηρητικά, όπως τα νιτρικά άλατα, που προστίθενται στο μπέικον, το ζαμπόν, τα σνακ κλπ, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης  καρκίνου.
 6. Αποφύγετε τα μαριναρισμένα προϊόντα: Συντηρητικά όπως το νιτρικό άλας προστίθενται στα μαριναρισμένα προϊόντα κατά την παραγωγή τους.
 7. Πείτε όχι στις χρωστικές ουσίες: Πρόσθετα όπως οι χρωστικές τροφίμων έχουν βρεθεί να έχουν τοξική επίδραση σε διάφορους οργανισμούς.

Διαχείριση βάρους: Ένας κρίσιμος παράγοντας για την πρόληψη του καρκίνου

Ο Δρ Τσανγκ ανέφερε πως άλλος ένας κρίσιμος παράγοντας για την πρόληψη του καρκίνου είναι η διαχείριση της παχυσαρκίας. Το παραπανίσιο λίπος αυξάνει τη φλεγμονή και μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.

Έρευνες έχουν δείξει πως το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο τουλάχιστον 13 ειδών καρκίνου, περιλαμβανομένου του καρκίνου του θυρεοειδούς, του οισοφάγου, του στήθους, του ήπατος και του παχέος εντέρου.

Για να μειώσετε το λίπος σας, ο Δρ Τσανγκ προτείνει την εφαρμογή των ακόλουθων συνηθειών:

 • Κόψτε τα βραδινά τσιμπολογήματα: Αποφύγετε να τρώτε πριν τον ύπνο. Δειπνήστε τουλάχιστον τρεις ώρες πριν ξαπλώσετε.
 • Μην τρώτε περισσότερο από όσο πρέπει: Κάποιοι τρώνε από συνήθεια ή όταν είναι αγχωμένοι ή αναστατωμένοι, αλλά αυτό μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία περιττού λίπους.
 • Μην βιάζεστε: Να μασάτε όσο το δυνατόν πιο αργά. Έτσι, θα αισθανθείτε γεμάτοι νωρίτερα και θα αποφύγετε την υπερβολική λήψη τροφής.

Σημαντικά στοιχεία άσκησης για την καταπολέμηση του καρκίνου

Η σωματική άσκηση είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση του καρκίνου. Ο Δρ Τσανγκ υποστηρίζει πως η άσκηση μπορεί να κάψει τις επιπλέον θερμίδες, να μειώσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και να βελτιώσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Δίνει έμφαση σε ασκήσεις ευλυγισίας που βοηθούν το σώμα να αποκαταστήσει την ισορροπία του, σε ασκήσεις αντοχής που αυξάνουν τη μυϊκή μάζα και σε αερόβιες ασκήσεις που ενισχύουν την καρδιοπνευμονική λειτουργία. Όλες αξίζουν τον κόπο.

Ο Δρ Τσανγκ συνιστά να ασκείται κανείς για 20 με 30 λεπτά την ημέρα. Μεγάλη σημασία έδωσε στο να παραμένετε παρόντες και συγκεντρωμένοι κατά τη διάρκεια της άσκησης. Βοηθάει, επίσης, στο να ξεφεύγετε από τις έγνοιες της καθημερινότητας και να είστε πιο χαλαροί.

Της Amber Yang

Μετάφραση: Βλαδίμηρος Αλεξάντρωφ

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

 

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε